Castle Street

En av Liverpools eldste gater er i dag full av restauranter og utesteder.

22. feb 2018 kl 14.09 Mari @mareylunde

Har du booket hotell i området ved Castle Street (Tune Hotel, 62 Castle Street, easyHotel for eksempel) har du mye å se frem til på din Liverpool-tur. Og skal du bo et annet sted i byen er det fortsatt vel verdt en tur til en av de mest historiske gatene i byen.

Gata strekker seg fra Queen Victoria-monumentet på én side, til mektige Town Hall i den andre enden. Til tross for den korte avstanden mellom landemerkene, er gata full av små restauranter, kafeer og barer.

Historie

Før Castle Street ble kjent for et yrende restaurantliv var den mer kjent for banktjenester. Og mange hundre år før den tid, var den en viktig vei som linket elva til slottet som en gang stod der hvor Queen Victoria står i dag. Gaten er synlig på kart så gamle som fra det 13 århundret! Da slottet sto der, pleide området hvor Castle Street ligger å bli brukt som et marked. Originalt var gata smal, akkurat bred nok for to kjerrer å passere hverandre. Den ble utvidet på 1900-tallet, og er i dag stor og fin.

Sanctuary Stone:
Sanctuary Stone:  Steinen er det eneste gjenlevende monumentet etter Liverpools steinalder.

På venstre siden av veien, hvis du ser mot Town Hall, ligger Sanctuary Stone. Det er en stein som var én av fire grensemarkører for Liverpools markeder på slutten av 1200-tallet, og eneste gjenlevende monumentet fra byens middelalder.

Flere gamle, fine bygninger står vegg i vegg, som blant andre gamle Bank of England-bygget som står tom for tiden, og Adelphi Bank-bygget som i dag er hjemmet til Cafe Nero. Men mest iøyenfallende av dem alle er Town Hall, bygget i 1754. Rådhuset spilte faktisk en rolle i den amerikanske borgerkrigen i november 1865. Kaptein Waddell møtte opp på trappa med et brev til borgermesteren hvor han overga skipet sitt, CSS Shenandoah, til den britiske regjeringen. Dette regnes som den aller siste handlingen i borgerkrigen.

Innsiden av Town Hall er praktfull, men for å ta en titt må man enten ha avtalt omvisning eller være der samtidig som de arrangerer den månedlige omvisningen. Mer informasjon her.

Mat og drikke

Castle Street føles som et deilig avbrekk fra det travle sentrum bare et steinkast unna, borte fra butikkene og de største turistattraksjonene. Italiensk tapas, sushi og brasiliansk biff. Ost og vin, undergrunns-gin, og bottomless brunch. Castle Street har noe for de fleste ganer. Med beliggenhet like ved byens business-distrikt er stedene ekstra populære etter arbeidstiden.

Det beste med Castle Street er at de fleste restaurantene og barene er selvstendige. Det er noen kjeder, som Gino D’Campo og en Cafe Nero, men de fleste spisestedene er unike for Castle Street.

Castle Streets restaurant-eventyr startet med San Carlo i 2009. Den italienske restauranten ble knallpopulær blant byens kjendiser og man kan fortsatt treffe på noen fotballspillere her etter kamp. Menyen er enorm, et trygt valg for hele familien eller selskapet.

Hos Bacaro kan du nyte italienske småretter i tapasform, en restaurant som er nærmest full hver kveld. Perfekt til både lunsj og middag.

Reiser du med barn kan du dra til Viva Brazil, biffrestauranten hvor barn under ti år spiser gratis sammen med en betalende voksen. Her betaler man en fast pris og kan forsyne seg så mye man vil av biff og tilbehør.

Vil du spise pizza til du sprekker kan Santa Maluco friste med endeløs servering av forskjellige pizzatyper, Rodizio-stil. For £10.95 før klokken 16.00/£15.95 etter 16.00, kan man spise så mye pizza man klarer på én time, i Rio-inspirerte omgivelser.

Hvis sola skinner er den argentinske restauranten CAU sin uteservering passende for en sen frokost eller tidlig lunsj. Når skyggen kommer kan man bevege seg inn i det trendy lokalet, en restaurant bygd for å passe perfekt inn i Palermo, Buenos Aires. På menyen står naturligvis saftige kjøttstykker, burger og sandwicher.

Rett over gata fra Cau ligger Izakaya, McGuffies og Rox. Izakaya er en japansk restaurant, en av få som fokuserer på sushi i Liverpool. McGuffies har hørt til på Castle Street siden 2010 og serverer cocktails, schooners og kaffe, og Rox er en helt ny cocktailbar.

Det er mye alkohol å velge mellom i Castle Street, til tross for mangel på brune puber. Veeno spesialiserer seg på vin, og i kjelleren under William Hill finner du en hemmelig gin-bar i The Underground Gin Society.

Cheese & Co serverer super vin og kaffe til å gå med osten. Den store uteserveringen i det travle krysset ved Derby Square er et utmerket sted for å titte på det summende bylivet på en godværsdag.

I majestetiske 62 Castle Street finner du Neighbourhood. På kvelden i helgene forandres Neighbourhood til en nattklubb, med saksofon-spilling og høy champagneføring. Men på dagtid serverer de en bottomless brunch. Dvs at mellom klokken 10.00-13.00 hver lørdag og søndag kan du betale £35 for en brunch-rett og endeløse mengder med prosecco eller cocktails. Brunchen er populær og må bestilles på forhånd på telefon +44 151 230 1717.

Spisesteder:
Spisesteder:  På den ene siden av gata ligger de små restaurantene i klynger.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]