Fun facts om Liverpool by

Her er litt halvartig trivia om Liverpool by som du kan imponere venner med på neste tur.

♦ I 2016 ble Liverpool kåret til Storbritannias morsomste by. Nord er, ikke overraskende, morsommere enn sør, med Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Newcastle og Manchester på de øverste plassene før London. For de som har besøkt Liverpool er dette neppe overraskende. Scousere er ekstremt kjappe i replikken, sånn at man skulle tro de har et manus. Men nei, de er bare smarte og morsomme. Alle er komikere i Liverpool, og kunne gitt en del norske stand-upere utfordringer.

Statuen av Queen Victoria står på Derby Square, hvor det tidligere slottet i Liverpool stod. Monumentet ble avduket i 1906, og sto oppreist gjennom Blitzen til tross for de enorme ødeleggelsene rundt. Stødig dame, med andre ord. Men for en barnslig sjel så er det aller beste med Queen Victoria-statuen det som på folkemunne blir kalt Queen Vicky’s willy. Fra en bestemt vinkel ser det nemlig ut som at dronningen har mer å bære på enn bare et septer…

KREMT:
KREMT:   Fra en bestemt vinkel ser det nemlig ut som at dronningen har mer å bære på enn bare et septer…

Myten skal ha det til at Adolf Hitler bodde i Liverpool en periode. Historien stammer fra Hitlers svigersøster Bridgets memoarer, hvor hun hevder at Hitler i perioden 1912-1913 kom til Liverpool for å bo med sin halvbror og Bridgets ektemann, Alois. Bridget og Alois bodde i Toxteth. Historiene om hvorfor han kom til Liverpool og hva han gjorde der, er mange og ubekreftede. Noen sier at grunnen til at Hitler kom til Liverpool var for å unnslippe Østerrike og unngå militærtjeneste. Andre historier sier at Hitler, en mislykket kunstner i Østerrike, søkte om å få studere kunst i Liverpool men kom ikke inn. Han skal også ha vært så glad i Liver Building at han beordret Luftwaffe til å unngå å bombe bygningen under Blitzen. Bridgets skriverier er de eneste «bevisene» på at Adolf Hitler bodde i Liverpool en periode, så om det er sant eller ikke er heller tvilsomt.

VERNEVERDIG URINAL:
VERNEVERDIG URINAL:  Byens mest kjente toaletter finner du i Philharmonic-puben, på hjørnet av Hope Street og Hardman Street.

I Liverpool finner du bygningsverna urinaler. Byens mest kjente toaletter finner du i Philharmonic-puben, på hjørnet av Hope Street og Hardman Street. Bygget har vernestatus Grade 2, mens urinalene er vernet under høyeste nivå, Grade 1. Da puben ble bygget var det en herreklubb hvor kvinner ikke hadde adgang, og det ble derfor kun bygget ett toalett. Og de holdt ikke tilbake. Urinalene er i rosemalt marmor og har blitt en liten turistattraksjon.

The Sandon, puben som ligger et steinkast fra Anfield, ble brukt som både Evertons og Liverpools spiller-garderobe på slutten av 1800-tallet. Everton spilte hjemmekampene sine på Anfield frem til 1892, før en konflikt om eierskap førte til at Everton flyttet til Goodison Park. Eier av Anfield, John Houlding, stiftet en ny fotballklubb som kunne spille på stadion, og det ble Liverpool FC. Avgjørelsene ble tatt og papirene ble signert i the Sandon, nå populært kalt fødestedet til Liverpool Football Club.

I REKORDBØKENE:
I REKORDBØKENE:  Liverpool er i Guinness rekordbok med tittelen «World Capital City of Pop».

Liverpool er i Guinness rekordbok med tittelen «World Capital City of Pop», da Liverpool er den byen som har produsert artister med flest førsteplasser på hitlistene. Byen fikk i 2015 status som UNESCOs City of Music, sammen med blant andre Kingston i Jamaica og Hannover i Tyskland. Liverpool fikk utnevnelsen på grunn av musikkens sentrale rolle i Liverpools kultur, utdanning og økonomi.

Melodien til Beatles-balladen Yesterday ble skrevet før teksten. Da Paul McCartney jobbet med den, sang han «Scrambled eggs, oh my baby how I love your legs» før den kjente tekstlinjen «Yesterday, all my troubles seemed so far away» ble skrevet. Melodien kom til han i en drøm, og han fryktet at han ubevisst hadde plagiert en annen musiker, og han gikk rundt og spurte andre musikere om de noen gang hadde hørt melodien før.

Amy Winehouse og Mark Ronsons superhit Valerie er egentlig en sang fra Liverpool-bandet The Zutons. Låten ble sluppet i 2006 og nådde niendeplass på Storbritannias singelliste. Året etter covret Winehouse og Ronson låten, noe som tok den til andreplass på singellista og langt mer kjent enn Zutons versjon.

Freddie Mercury bodde på Penny Lane. Dovedale Towers, den hvite og grønne herskapelige puben som populært kalles The Dovey, huset Queen-vokalisten på 60-tallet. På den tiden spilte han med det lokale bandet Ibex.