Liverpoolteater i 2 x 45 minutter

«YNWA», historien om Liverpool FC, går igjen på teater nå.

28. september startet «YNWA» opp for tredje gang på Liverpool's Royal Court, der Liverpools historie blir fremført på teater. I denne omgang vil bli spilt fram til 28. oktober.

Undertittelen «The Story of Liverpool Football Club from JK Houlding to Jürgen Klopp», viser at stykket har gått gjennom noen endringer siden det første gangen ble satt opp i 2011.

FOTBALLFORFATTER:
FOTBALLFORFATTER:  Nicky Allt har gjort karriere på å skrive om favorittklubben Liverpool.

– Er det et «levende show» på et vis?

– Det vil alltid utvikle seg, det vil alltid forandre seg. Når man lager andre show så lager man det, og om folk liker det setter man det kanskje opp igjen fem år seinere. Men med dette var ideen alltid at hvis klubben vinner et trofé kan vi sette det opp på nytt, og skrive inn det nye. Men vi har gjort stykket strammere for hver gang likevel. Og nå er det 45 minutter i to omganger, sier forfatteren av «YNWA» Nicky Allt til Liverpool.no.

Fotballmusikal

På scenen er det en stor skjerm med Shankly-gates over, og på den eneste siden en pub, og på den andre siden et band. Og hele tiden legges det opp til at publikum skal synge med på de gamle fotballsangene, og det kommer også stadige tilrop og brøl fra publikum i salen.

– Det jeg prøver med dette showet er å lage det som en gammel fotballkamp, sier Allt, om showet som startet opp for seks år siden, og så ble det satt opp for tre år siden.

– Det er virkelig, og jeg vil ikke støte fram meg noen, en musikal. Det er det. Men det høres ikke bra ut med «Liverpool FC - the musical». Men musikken er med hele veien. Uten musikken ville det ikke fungert like bra. Det skaper følelser.

FIN STEMNING:
FIN STEMNING:  Mye fine sanger er limet i firestillingen, som er både morsom, lærerik og alvorstynget.

Sterk Hillsborough-del

– Starten av showet forteller historien om bruddet med Everton med barter og hatter, så går det inn i første og andre verdenskrig, og på slutten av første akt kommer Bill Shankly inn. I andre akt handler det om tiden fra Bob Paisley og framover, sier Allt.

Vanskelige temaer som Heysel og Hillsborough er også gjort på en måte som får et samlet publikum til å snufse. Men han har ikke gjort så store endringer etter at rettferdigheten endelig seiret i april 2016.

– Siden delen med Hillsborough varer i fem minutter, trengte vi bare endre en linje eller to. Fordi det vi hadde laget var så sterkt, lot vi det være slik men endret fra «vi kjemper for rettferdighet» til «vi har fått rettferdighet nå». Det ser enda bedre ut. For med den endringen får man en ordentlig brøl på slutten, mens det før også endte med tristhet, sier Allt.

Den effekt var tydelig da Liverpool.no så showet i åpningsuka.

– Heysel og Hillsborough måtte være med, selv om det er de triste stundene. Showet er mest sanger og masse humor, men så dras det ned i de bitene. Jeg var redd vi ikke skulle klare å løfte stemningen igjen etter de hendelsene i showet, men jeg tror vi har lyktes med det, sier Allt.

  • Hvis du skal på tur til Liverpool denne måneden, kan du sjekke ut programmet og bestille billett på Royal Court ved å trykke her.
  • Du kan lese et lengre intervju med den fanatiske supporteren Nicky Allt i neste The Kopite. Ikke medlem? Bli medlem i supporterklubben.