ANGLICAN CATHEDRAL:  Katedralen er den aller største i England, og den femte største i verden. Med en lengde på 189 meter lang er den den lengste katedralen i verden,

To katedraler

Liverpool har ikke bare to fotballag – de har også to vidt forskjellige katedraler.

«If you want a cathedral we've got one to spare» lyder en tekstlinje i den Peter McGovern-skrevne folkesangen «In My Liverpool Home». Katedralene i Liverpool dominerer bybildet, og de er ikke ditt gjengse kirkebygg. Akkurat som jentene i Liverpool liker å stivpynte seg, var ikke arkitektene av kirkene redd for å skille seg ut i hverken størrelse eller design.

På hver ende av Hope Street finner man altså to av byens mest besøkte turistattraksjoner, Metropolitan Cathedral og Anglican Cathedral. Utseendemessig kunne de neppe stått lengre unna hverandre, men i faktisk avstand er det bare noen få minutters gange, lenket sammen av Hope Street. 

Metropolitan Cathedral

Liverpool Metropolitan Cathedral er noe for seg selv. Den romersk-katolske katedralen blir på folkemunne kjærlig omtalt som Paddy’s Wigwam. Paddy’s Wigwam sto ferdig i 1967, og var dermed jubilant i 2017.

Arkitekturen kan bare beskrives som dramatisk og oppsiktsvekkende. Metropolitan Cathedral kunne kanskje passet godt inn i Mordor i Ringenes Herre, men her finner man heldigvis verken Sauron eller Sarumann. Her hører Liverpools erkebispedømme til, ledet av erkebiskop Malcolm McMahon.

I etterkrigstiden ønsket kirken å modernisere religionen og det er derfor de valgte å gå i en helt annen retning enn det som i utgangspunktet var planen.

For det var ikke alltid meningen at bygget skulle bli seende slik ut, men oppsiktsvekkende var alltid en del av planen. Den første arkitekten linket til prosjektet, Sir Edwin Lutyen, ønsket å bygge det som skulle bli den nest største kirken i verden. Arbeidet ble startet i 1933 men ble avbrutt av krigen. Etter krigen ble det bestemt at prosjektet ble alt for dyrt. Av de tidligste tegningene er det bare krypten som ble ferdigbygd, og i dag brukes det enorme kammeret blant annet til å huse Liverpool Beer Festival.

Etter at Lutyens tegninger ble lagt vekk, foreslo arkitekt Sir Frederick Gibberd et nytt design. Byggingen startet opp igjen i 1962 og det tok bare fem år før den romersk-katolske katedralen var ferdigbygget. 

Katedralen heter offisielt Metropolitan Cathedral of Christ the King, Kristi Konge, og det er meningen at den skal minne om en krone.

Katedralen er kjegleformet, og innsiden er nesten like oppsiktsvekkende. Kirken er rund, og alteret er plassert i midten for å skape nærhet til menigheten. Blå og røde lys lager ikke akkurat den klassiske kirke-følelsen men den supermoderne framtoningen er i det minste fascinerende.

Anglican Cathedral

Den anglikanske katedralen er et enormt skue. Der den katolske kirken skiller seg ut med sin kreative arkitektur, dominerer den anglikanske katedralen med sin ekstreme størrelse.

Katedralen er den aller største i England, og den femte største i verden. Med en lengde på 189 meter lang er den den lengste katedralen i verden, og plassert på en høyde dominerer den Liverpools bybilde. Tårnet er synlig nesten hvor som helst i byen.

Det gotiske uttrykket er ganske dramatisk, og gjør at kirken ser eldre ut enn den er. Den var faktisk ferdig så sent som i 1978, selv om selve byggingen ble påbegynt i 1904. Hundrevis av arkitekter deltok i konkurransen om å designe Liverpools første katedral, som ironisk nok sto ferdig ti år etter den katolske katedralen.

Vinneren ble en nybegynner ved navn Giles Gilbert Scott, som aldri rakk å se mesterverket ferdig. Under åpningsseremonien i 1978 var også byens katolske erkebiskop tilstede, som et tegn på solidaritet mellom de to kristne søylene. 

Vi anbefaler å betale £5.50 for the Tower Experience. Da kan du dra til toppen av tårnet og se en fantastisk utsikt over byen og Wirral. Den korte avstanden mellom Anfield og Goodison er ekstra tydelig når man ser den fra høyden. Selve utkikkspunktet er utendørs, og er det dårlig vær er det ekstra surt oppe i høyden.

Derfor anbefales det å gjøre på en godværsdag, og på en klar dag kan man se helt til Blackpool.

I skyggen av den store doningen ligger St James Cemetery, en evig sovesal for nesten 58 000 viktorianske sjeler. En vandring på kirkegården er en spennende og litt skremmende opplevelse, spesielt for den overtroiske.

St James Cemetery skal være en av byens mest hjemsøkte steder, hvor blant andre politiker William Huskisson sies å vandre haltende rundt mausoleet sitt enda han døde i 1830 (Huskisson var den første til å bli påkjørt og drept av et tog).

Del

Reise

07.12.2017 10:30

Mulig charterfly til åttendelsfinalen

Som Liverpool FC sin offisielle samarbeidspartner har Ving sin Anfield Beat Lounge tilgjengelig også på alle Champions League kampene hjemme på Anfield.

24.11.2017 10:02

Flytrøbbel på Gardermoen

16.11.2017 10:47

Restauranttips:Jorda rundt i Bold Street

Restauranttilbudene i Bold Street er virkelig blomstrende - og verdensomspennende.

Liverpool by

20.12.2017 21:35

Se vår guide: Julefeiring i Liverpool

Hvis du befinner deg i Liverpool på julaften og første juledag er det noen ting som er greit å vite - som for eksempel hvor du kan spise julemiddagen.

03.12.2017 21:58

Se hva du kan gjøre i LiverpoolHva skjer i desember?

Julen har kommet til Liverpool, og preger naturligvis mye av desember-kalenderen. Her er noen av arrangementene du kan bli med på.

22.11.2017 22:30

Hvordan hjelpe de hjemløse

Liverpool har opplevd en stor økning i antall uteliggere det siste året. Her er måter du kan hjelpe.

Siste Til vår nyhetsoversikt
21.01.2018 kl 23:27

Dette er kravene som stilles for utlån av Sturridge

Liverpool er fortsatt i samtaler med Inter og Sevilla om Sturridge, men vil ikke fire på de økonomiske kravene.

+
21.01.2018 kl 22:55

Mané ble preget av Merseyside-blunderen

Jürgen Klopp mener Sadio Mané fikk en formsvikt etter kritikken.

+
21.01.2018 kl 19:48

– Galskap om ikke Lallana blir tatt ut til VM

– Hvis Mr Southgate kan dropp Adam fra troppen, wow, da må jeg virkelig gratulere ham for at han allerede har vunnet VM.

+
21.01.2018 kl 14:55

Overbevisende seier for U23

Bobby Adekanye scoret to ganger da Liverpool vant i Premier League cup.

+