Kan Premier League bli avgjort av dommerne?

Den siste tiden har det vært mange situasjoner å diskutere.

6. apr 2019 kl 13.21Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

I den nervepirrende innspurten i årets Premier League, er det ikke til å unngå at dommerne og deres avgjørelser kommer i fokus. Den siste tiden har det vært mange situasjoner å diskutere.

Keita løper inn i straffesparkfeltet og blir klippet ned. Dommer står rett ved, men vinker spillet videre. Det har skjedd igjen!

Mange er nok enig med Cardiffs manager, som mener at PL er verdens beste liga når det kommer til fotballspillere, men åpenbart ikke fotballdommere. Det er forståelig at Cardiff- manageren regelrett slakter dommerne etter kampen mot Chelsea. I deres kamp for å overleve er det selvsagt utrolig frustrerende å få klare bilder som viser at det er 2 meter offside på utligningen til Chelsea, og at de selv skulle hatt et klart straffespark for holding. Jeg hadde et håp om at hevnlysten skulle føre til poengtap for City denne uka, men den gang ei...

Så tilbake til Keita. Dette er et klart straffespark. Hva kan så være grunnen til at dommer Paul Tierney, som er i meget god posisjon, vinker spillet videre? Noen vil hevde at Keita har spilt ballen for langt foran seg, og ikke har noen mulighet til å nå den igjen. Dette betyr likevel ikke at Yoshida skal gå fri når han kommer altfor sent inn og soleklart feller Keita. Andre vil påstå at Keita legger seg rett før kontakten, og her ligger nok hovedårsaken til at dommeren slår ut med armene i stedet for å peke på straffemerket. I en reprisevinkel bakfra, fra dommerens innsynsvinkel, ser vi at Keita like før han blir felt drar høyrefoten langs bakken så det faktisk blir spor i gresset. Dommeren får helt sikkert med seg dette, og blir nok «lurt» det slik at han ikke får et godt nok bilde av den soleklare fellingen i neste fase av situasjonen.

I noen serierunder til får dommerne kun den ene sjansen til å vurdere situasjonen, og må ta avgjørelsen i løpet av et tidels sekund. Neste år vil antagelig VAR ødelegge den opphetede debatten om dommeravgjørelser i etterkant av kampene – eller kanskje ikke?

Utligningsmålet

Liverpool ble snytt for straffespark, men samtidig skulle utligningen vår vært annullert for offside i forspillet til scoringen. Assistentdommer Darren Cann, med både VM-finale og Champions League-finale på CV’en, gjorde en svært sjelden feil når han slapp gjennom Salah i marginal offside posisjon. Cann har en treffprosent på 98-99% på alle sine avgjørelser, men her lot han tvilen komme oss til gode.

Men hadde målet blitt annullert dersom det var VAR i denne kampen? Svaret er nei.

VAR-protokollen sier følgende:

The categories of decision/incident which may be reviewed in the event of a potential ‘clear and obvious error’ or ‘serious missed incident’ are:

a. Goal/no goal

An offence by the team that scored the goal in the attacking phase that ended with the scoring of a goal, including offence by the attacking team in the build-up to or scoring of the goal (handball, foul, etc.)

  • offside: position and offence
  • ball out of play prior to the goal
  • goal/no goal decisions

FIFA/UEFA har presisert at «the attacking phase» i denne sammenheng er i den påfølgende første delen av angrepet. Hvis Salah legger inn og det blir heading i mål, så er det åpenbart at VAR går inn og vurderer offsidesituasjonen. Det samme ville nok skjedd hvis f.eks keeper slår ballen ut og det scores direkte på returen. Her blir ballen klarert ut av forsvarende lag, nytt innlegg som igjen blir klarert ut, og først på det tredje innlegget blir det mål. Da vil ikke VAR bli brukt, slik det er instruert pr i dag.

Det gikk heldigvis bra mot Southampton. En meget sterk snuoperasjon som gir godt håp om at Liverpool kan klare full pott i de siste rundene.

Et lite regel-hjertesukk til slutt: I en tøff kontaktsport hvor dommerne har som en hovedoppgave å beskytte spillerne, mener jeg bør vi kutte ut regelen om at det skal gis gult kort til en spiller som i ekstase og gledesrus over å score et livsviktig mål river av seg trøya!

YNWA

Kristian Randen er Liverpool-supporter, tidligere fotballdommer i 2. div og Eliteserien i futsal. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.