Gjennomgang av dommeravgjørelsene– Salah var heldig som slapp unna kort

Dommer Kristian Randen vurderer VAR-situasjonene fra tirsdagens kvartfinaler.

11. apr 2019 kl 13.44Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Liverpool - Porto

26. min – mål (2-0) – vurdering av offside

Trent er klart onside når Henderson spiller han nydelig igjennom, men Firmino er i marginal onsideposisjon når innlegget slås. Her er spørsmålet om Firminos hode, kropp eller fot er nærmere mållinjen enn ballen, og det er han ikke. Armene til Firmino er offsideplassert, men det teller ikke.

30. min – straffesparkvurdering - hands

Alisson slår ballen fra kort hold borti armen til Trent. Han har armen i unaturlig posisjon, og slik sett taler det for straffbar hands. Det er imidlertid formildende at ballen kommer raskt på han fra kort hold, og det er ikke slik at Trent bevisst tar etter ballen med hånda. Vurdering ut fra slow motion bilder gir gjerne et galt inntrykk av situasjonen. Det er også slik at VAR kun skal omgjøre dommerens avgjørelse hvis den er åpenbart feil, og det kan man ikke si her.

Et tilleggsmoment: Var ballen over linjen før den traff armen til Trent? Vanskelig å si ut fra de bildene vi har tilgjengelig fra TV-sendingen.

48. min – annullering av mål - offside

Mané vurderes å være i straffbar offsideposisjon, og folkene i VAR-rommet beslutter at scoringen skal annulleres. Denne er mer marginal enn det kan se ut som ved første øyekast. Den bakerste foten til Portos spiller nr 28, Felipe, kan ikke være langt fra å oppheve Manés offsideposisjon?

66. min – straffesparkvurdering - hands

Ny hands-vurdering av VAR. Ballen treffer armen til Lovren. To spillere like foran Lovren går opp i hodeduell, men ingen av dem når ballen. For Lovren kommer ballen da litt overraskende ned i armene på han, og vi kan også se at han ikke har blikket på ballen når den treffer armen hans. I likhet med Trents situasjon blir dette mer klønete enn at det er en forsettlig hands, og for folkene i VAR-rommet er det heller ikke her åpenbart at dommeren i utgangspunktet har tatt en gal avgjørelse.

83. min – straffevurdering til Porto + frispark mot Salah – kortvurdering

Det kunne se ut som at dommer Lahoz fikk en melding på øret både i forhold til straffesituasjonen i Liverpools straffefelt i forkant, og taklingen fra Salah. Straffespark til Porto er det ikke snakk om i forhold til de bildene vi har sett. Salah er derimot heldig som slipper unna kort. Det som gjør det formildende er at han blir dratt litt i armen av Militao i forkant (men ikke nok til straffe), kommer dermed ut av balanse, og mister litt kontroll på hvor han setter ned foten. Det er heller ikke stor fart og kraft i taklingen, men når han setter knottene såpass høyt oppe på leggen til motspiller, må vi bare være glade for at han slapp unna det røde kortet.

En aktiv kveld i VAR-rommet på Anfield endte godt for vår del. Det er fortsatt slik at det er mennesker som skal gjøre den endelige vurderingen, og med andre øyne i VAR-rommet kunne antagelig noen av disse situasjonene fått et annet utfall enn det de gjorde. VAR teamet har jo heller ikke all verden av tid de heller for å ta en avgjørelse, selv om det i enkelte kamper er blitt brukt ekstremt mye tid.

Tottenham – Manchester City

10. min - straffesparkvurdering – hands

Danny Rose går aktivt inn for å blokkere skudd fra Raheem Sterling. Ballen treffer armen som er klart ute fra kroppen, og bidrar til at Rose gjør seg større i blokkeringen av skuddet. Klart straffbar hands. Strengere krav for å bli truffet i armen av ballen når man går aktivt inn for å blokkere skudd mot mål. Sammenligner vi denne med Trents hands-situasjon må Rose i mye større grad ta ansvaret for at ballen treffer hånda, fordi han aktivt ønsker å stoppe den ballen fra å gå mot mål. Ifølge retningslinjene; gult kort for ved hands å stanse skudd på vei mot mål.

78. min – mål (1-0) – vurdering av offside / ball ute av spill

To vurderinger av VAR. Først om Son er i offside når Eriksen slår pasningen. Det er veldig hårfint, men det kan vel se ut som det bare er armen til Son som er innenfor nest bakerste forsvarer, og da kan den passere. I neste fase er det spørsmål om ballen er over mållinjen. Noen kaller det dørlinjen, andre dødlinjen, men offisielt heter det mållinjen. Bildene viser at hele ballen ikke er ute, og scoringen kan korrekt godkjennes. Ballen skal veldig langt ut for å være ute av spill. Det må da være «luft» mellom streken og buen på ballen. Mange hadde nok vinket denne ute.

Kristian Randen er Liverpool-supporter, tidligere fotballdommer i 2. div og Eliteserien i futsal. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.

Har du innspill til journalisten?