Nesten 45 prosent sannsynlighet for at seriemesterskapet blir vårt

Da er de fire august-kampene allerede unnagjort og en første mellomstatus kan gjøres opp.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Før sesongstart er Liverpool blitt vurdert til å være den eneste reelle utfordreren til Manchester City. Så langt har Klopps gutter innfridd med fire strake seire.

Utgangspunktet for denne vurderingen er en simulasjonsmodell som beregner forventet utfall for hver enkelt gjenstående kamp. Når man gjør disse beregningene tilstrekkelig mange tusen ganger, kan resultatene leses som sannsynligheter. Modellen er kalibrert ut fra tradisjonelt styrkeforhold mellom lagene, men ting er i endring:

Historien viser at PL er en liga hvor de svakeste lagene har stor sannsynlighet for å hente poeng mot de sterkeste lagene og spesielt da på hjemmebane. Derfor har det i svært mange sesonger vært tilstrekkelig med litt over 80 poeng for å vinne ligaen.

Nå har det imidlertid skjedd et trendbrudd og gapet har faktisk ikke oppstått mellom «topp 6»-lagene og resten, slik man gjerne skulle tro. De siste to sesongene har hhv ett og to lag distansert seg fra resten i et slikt umfang at det ikke har vært riktig å anta at alle har en rimelig stor sannsynlighet for å slå alle. Spesielt på bortebane hadde disse to lagene en poengfangst langt utover det modellen var kalibrert for.

Så ved inngangen til en ny sesong må jeg gjøre en vurdering: Enten anta at styrkeforholdet mellom de beste lagene er blitt så skjevfordelt som de siste sesongene tilsier og kalibrere simulasjonsmodellen deretter. Eller anta at disse to sesongene har vært et unntak og la modellen forbli uendret.

Ut fra en totalvurdering har jeg landet på å la modellen i hovedsak reflektere tradisjonelt styrkeforhold, men jeg har gjort noen justeringer. Disse endringene er altså likevel langt mindre enn hva utfallet av 2018/19-sesongen tilsier.

I alle de tre foregående sesongene ble LFCs poengfangst løpende målt mot en målsetting om 75 poeng. Jeg velger å gjøre det samme også denne gangen, selv om fjorårssesongen gir god grunn til å tro at vi vil ende opp vesentlig høyere. Og etter fire serierunder ligger vi altså 3,8 poeng foran dette skjemaet.

10.000 simuleringer tilsier følgende sannsynlige tabellplassering for Liverpool, sammenlignet med status før første serierunde:

Oversikten under viser utviklingen av de viktigste målsetningene for sesongen, runde for runde:

Utviklingen preges av at våre antatte konkurrenter i toppen har hatt en svakere sesongstart enn forventet.


Med det relativt konservative oppsettet jeg har valgt for simulasjonsmodellen, så kommer man fram til følgende antall poeng ved sesongslutt:

Oversikten forteller altså at vi mest sannsynlig ender opp mellom 76 og 81 poeng. Tyngdepunkt er på 78,8 poeng.


September byr på tre serierunder, hvor modellen forventet en poengfangst på totalt 6,2 poeng. Beregningsmodellen vurderer selvsagt bortekampen mot Chelsea som den klart vanskeligste av disse.