Byen med det store hjertet!

Liverpool er kanskje mest kjent for fotball, Beatles, sjøfart og shopping – men for mange av oss er det først og fremst byen med det det store hjertet.

Scouserne er åpne, hyggelige og gjestfrie menneske. De liker å høre hva du mener om byen deres og tar du en cab eller en runde innom den lokale puben blir det alltid litt prat og diskusjon. Dette er en by du alltid kommer til å reise tilbake til – det er ikke en advarsel, men en saksopplysning.

Historie

Som by vokste byen raskt på det 19. århundre. Mellom 1801 og 1841 ble byens innbyggertall mer enn tredoblet. Liverpool ble en av verdens viktige havnebyen og ble kalt for «the second city of the Empire» i victoriatiden.

Triangeltrafikken mellom USA, England og Afrika skapte store rikdommer for byen. Liverpool har imidlertid alltid vært en by med store kontraster og etter sultkatastrofen i Irland i 1845 emigrerte rundt 500 000 irer til Liverpool, hvorav over 100 000 ble. Det gav store sosiale utfordringer på en tid hvor samfunnet hadde lite å tilby i støtte til de som hadde minst.

I den første halvdelen av det 20. århundre fortsatte byen å ekspandere. Det kom mange innvandrere fra andre europeiske land via sjøveien, men det flyttet også mange walisere til Liverpool i denne perioden; så mange at byen noen ganger ble kalt «hovedstaden i Nord-Wales». Byen ble en smeltedigel av flere nasjonaliteter og språk. Kanskje ikke så rart at scouserne har en merkelig dialekt og ser på seg selv om en egen republikk i nordvest av England?

Scouse er forresten ikke bare en dialekt, men også en matrett som vi kjenner godt her hjemme – lapskaus eller bare «skaus» som mange bare kaller det. Retten ble introdusert av norske sjøfolk og du får den på mange restauranter i byen den dag i dag.

Under andre verdenskrig var det 80 luftangrep mot Merseyside. Byens strategiske posisjon i forhold til konvoiene over Atlanterhavet. Den verste perioden var i mai 1941, da det var jevnlige angrep på havnen i Liverpool i nesten en uke. Omkring 2 500 ble drept, og omkring halvparten av hjemmene i byområdet ble skadet; 11 000 hjem ble helt ødelagt.

Nede ved elva Mersey står det i dag mange minnesmerke over de som mistet livet på sjøen under krige – blant annet en til ære for norske sjøfolk.

Fra sosial uro - til kulturhovedstad

Etter krigen fulgte en stor gjenoppbyggingsperiode. Dette omfattet nye boligområder, og Seaforth Dock, det største havneprosjektet i Storbritannia. Men fra 1950-årene hadde byen lidd under nedleggelser i industrien, og i 1985 hadde befolkningstallet falt ned til 460 000.

Dette var en periode med stor sosial uro og streiker i arbeidslivet. Byen kom på kant med den nye Tory-regjeringen under ledelse av Margaret Thatcher, og havnet også på feil side av landet da medlemskapet i EU utviklet seg. Plutselig var det ikke gunstig å ha stor havn og posisjon ut mot Atlanteren. Nå gikk mye av handelen inn mot Europa.

Heldigvis ble det tatt grep og kursen ble gradvis endret utover 90-tallet. I 2008 var byen kulturhovedstad i EU, og fikk mye støtte til store utbyggingsprosjekter i sentrum. Liverpool fremstår derfor i dag som en moderne og flott by med blanding av nytt og gammelt.

Det vakre Albert Dock området har blitt utviklet ytterligere med Echo Arena på den en siden og flunkende nye «Liverpool Life»-museet på den andre siden av seg. Beatles-museet trekker fortsatt til seg titusenvis av turister hvert år og det har blitt byggeboom for nye hoteller. Motgang har blitt snudd til medgang for plassen med Liverbirden som byvåpen.

Mentaliteten blant innbyggerne har alltid vært å aldri gi opp og aldri la seg tråkke på. Det har mange regjeringer i London merket seg. Det har The Sun-redaksjonen også fått erfare etter oppslagene om supporterne etter Hillsborough. Historiens mest effektive avisboikott ble et faktum i 1989 og pågår enda.

Dette bør du få med deg

Vi har laget en liten guide for deg som besøker Liverpool for første gang.

Omvisning på Anfield og klubbmuseet er et must. Legg også et besøk innom restauranten The Bootroom Sports Cafe før du setter kursen ned mot byen igjen.

Albert Dock – et fantastisk område på en fin dag. Hvis det regner og blåser så planlegg heller shopping… Den gamle docken er nydelig restaurert og har en fantastisk beliggenhet. Her finner du restauranter, barer, museer og souvenirbutikker. De fleste museene er gratis. Fra Docken kan du også ta bussturer rundt byen med guide. The big wheel også også populært for store og små.

Les også: Tre alternative ting å finne på i Liverpool

Mathew Street

Mye av det som skjer på utelivsfronten finner du her. Fredag og lørdager er det stinn brakke i dette lille kvartalet både for dem som liker disco og de som leter etter mer tradisjonelle puber. Hvis du vil ha en rolig kveld med dama styrer du helst unna.

Det som er ekstra bra med Mathew Street er at det finnes flere steder liveband i helgene. Flanagans Apple er en gammel favoritt for mange nordmenn, men få også med deg The Cavern Club og White Star og ikke minst The Grapes. Går du innom Grapes en søndagsettermiddag og karaoken er på, bør du sjekke reiseforsikringen først!

The Cavern Club hvor The Beatles slo igjennom er også et must. Hvert år i august arrangeres The Matthew Street Festival.

Liverpool is the pool of lifeCarl Jung

Les også: Liverpools beste fotballpuber

Katedraler

Av og til kan det være nyttig å søke trøst hos høyere makter når man er på fotballtur. Helst før kamper! Foruten åndelig føde er byens to store katedraler to mektige bygninger og vel verdt et besøk. Den anglikanske er verdens femte største kirkebygg. Den ble påbegynt i 1904, men ble forsinket av to verdenskriger – og litt til, og stod ikke helt ferdig før i 1978.

Fra toppen av tårnet kan man se til Wales på en klar dag. Den katolske, Liverpool Metropolitan Cathedral stod ferdig i 1967, og har en meget spesiell arkitektonisk utformet. På folkemunnen bare kalt Paddy’s Wigwam.

I Liverpool har det aldri vært store feider når det gjelder religion – slik som for eksempel i Glasgow. Katedralene ligger ikke langt fra hverandre og gaten som knytter dem sammen heter treffende nok Hope Street.

THE BEATLES:   Sammen med fotball står The Beatles og musikk for mye av profileringen av byen utad og turismen Merseyside er avhengig av. Forholdet til New York er også tett og nært. To havnebyer på hver sin side av Atlanterhavet.

The Beatles

Det er ikke til å komme utenom verdens kanskje mest populære rockeband gjennom alle tider – Paul, Ringo, John og George. Fire gutter fra Liverpool som forandret verden. Foruten The Beatles museet på Albert Dock, er det også mulig å ta guidet busstur eller taxitur til Penny Lane, Strawberry Fields og de andre stedene bandet synger om. En populær tur for alle generasjoner. For få år siden åpnet også et eget Beatles teama hotell – Hard Days Night Hotel.

Les også: Opplev Bold Street

Shopping

Liverpool har uten tvil blitt et mekka for shopping. Her finner du det meste i et kompakt og oversiktlig område i sentrum av byen. Vi nevner kort stikkord som Liverpool ONE, Metquater, St John’s, Carvern Walks, Clayton Square, og ikke minst de to souvenirbutikkene LFC har i sentrum. Den største og den nyeste ligger i Liverpool ONE – den første butikken utenfor Anfield holder til i Williamson Square (nesten ved foten av det høye tårnet). Kjøp likegodt en ekstra bag eller koffert til hjemreisen while you are at it…

Butikkene er normalt åpne fra 0900 til 1700 på hverdager og fra 1000 til 1630 på helg. Liverpool ONE er åpent til 20.00 på hverdager og til kl 19.00 på lørdager og kl 17.00 på søndager.

ST JOHNS BEACON:  Kjært barn har mange navn. "Radiotårnet" midt i sentrum er rommer også lokalradioen Radio City. Det er mulig å gå opp i tårnet og nye utsikten.

Puber og uteliv

Liverpool er mye mer enn bare Mathew Street, og heldigvis for det. Albert Dock er også nevnt når det gjelder utesteder og restauranter. Mange rolige steder inntil nattklubben Baby Cream åpner. Du finner i det hele talt nesten hele spekteret på docken.

Les også: Har du prøvd disse restaurantene?

Ellers er de fleste andre utestedene sentrert rundt Slater Street og Consert Square. Her er det noe for enhver smak – alt fra populære utesteder som Mosquito, Kingdom Bar, Rude Bar, Heebie Jeebies, G Bar, Garlands, Pink Bar, Krazy House, Le Bateau, Zoo Bar, Camel Club og Heaven Club. Hvis du jakter spillere på byen så er det Newz Bar og San Carlo som gjelder. Som regel er en del ute og spiser middag hvis vi har hatt lørdagskamp.

For den mer typisk øl entusiasten er dette byen for deg. Liverpool kalles “Real Ale Pubs Capital of Britain” og det er ikke uten grunn. På Cains Brewery Tap i Stanhope Street og på Dr Duncan’s i St John’s Lane, samt The Ship & Mitre og Lady of Mann, rett bak Rigby’s – alle i Dale Street, er perler som må besøkes. Den meget karakteristiske Baltic Fleet i Wapping har eget mikrobryggeri. Roscoe Arms er også en pub med sjel og rett ved siden av finner finner dere Liverpool & District Pub of the Year 2010, 2011 og 2012, nemlig Dispensary. Ikke den mest påkostede puben, men vennlig betjening. Hvis du avslutter runden på The Philharmonic gjør du ikke mye feil.

En øl for kampen er også et must for mange. Dersom du er usikker på hvor du skal gå rundt Anfield, kan kanskje denne pubguiden være til hjelp.


Sjekk også:

Virtualtourist.com
Google Maps

Liverpool er naturligvis mye mer enn dette. Ferry Cross The Mersey, Liverpool Waterfront, The Liver Building, og mange små og store hemmeligheter som bare du kjenner til etter besøk i byen. Sjekk naturligvis også:

Visit Liverpool
Tripadvisor Liverpool
Sjekk været i Liverpool