Endringer i bruken av VAR

Før runde nummer 10 må det ha blitt gitt noen nye instrukser.

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Bruken av VAR i Premier Lague har vært svært mye diskutert i årets sesong, forståelig nok. Listen har i de første 9 rundene blitt lagt veldig høyt i forhold til når VAR-dommerne skal gripe inn og anbefale hoveddommeren å omgjøre sin opprinnelige avgjørelse.

Jeg har tidligere gitt noen eksempler, som manglende straffespark til Martial, Kane og Silva i de tidlige rundene.

Siden den gang har vi i Liverpools kamper sett at Matip ble kraftig holdt i straffefeltet mot Chelsea, og Mane utsatt for en forholdsvis klar felling mot Sheffield United, uten at VAR grep inn. Det kunne også blitt listet opp en rekke andre forholdsvis klare situasjoner i andre kamper hvor hverken dommer eller VAR-teamene har grepet inn.

Nye instrukser

Før runde nummer 10 må det ha blitt gitt noen nye instrukser, for det var helt tydelig under helgens kamper at lista for å benytte VAR til å omgjøre en beslutning hadde blitt betydelig senket. Dette resulterte i følgende:

1. Southampton fikk utvist en spiller for en stygg takling - alvorlig brudd på spillereglene. Imidlertid var det ikke veldig høy fart i taklingen, og det kan diskuteres om alle kriteriene for å gi rødt kort var til stede. Det er lite trolig at denne taklingen ville ført til rødt kort ved bruk av VAR forrige helg. Nå ble ble det grepet inn.

2. Manchester United fikk en svært billig straffe idet nyinnkjøpte James går lett i bakken etter en duell skulder mot skulder. Selv manager Solskjær mente at dette ikke var en klar straffe, men nå regnes ikke straffe som en stor mulighet for dette laget heller.

3. I kampen mellom Arsenal og Crystal Palace var virkelig dommerne i VAR-rommet aktive. Først omgjøres en situasjon der Atkinson gir Zaha gult kort for filming til straffespark. Det er tydelig overspill fra Zaha, selv om det er kontakt der, men er situasjonen så soleklar at vi skal forvente inngripen av VAR? På overtid får man en annullering ved hjelp av VAR som var vanskelig å forstå. Det var muligens en liten forseelse mot en forsvarsspiller der, men ikke av en slik art at man forventet inngripen av VAR.

Jeg tror ikke VAR ville endret noen av disse avgjørelsene forrige helg. Det er fortsatt litt vanskelig å forstå at de ikke benytter seg av muligheten til at hoveddommeren går bort til skjermen for å vurdere situasjonen selv. Dette har fungert veldig fint i Champions league.

Mulig det er en tanke om å spare tid ved at dommeren ikke skal bort til skjermen, men i flere av situasjonene så langt i sesongen har det blitt brukt forholdsvis lang tid i VAR-rommet også. Der det ikke er tvil må VAR-dommeren kunne ta avgjørelsen for å spare tid, men desto mer skjønn som skal benyttes bør dommeren ta en rask titt på skjermen selv. Premier League klubbene har signalisert at nettopp dette blir et tema ved neste møte i London 14 november.

To tapte poeng

Kampen mot Manchester United inneholdt også diskutable dommeravgjørelser. Mange vil mene at det nok en gang gikk utover Liverpool. Origi blir forholdsvis klart felt i forkant av Uniteds scoring. Atkinson hadde ei høy frisparklist, og dette fører gjerne til underholdende og gode fotballkamper, men det bør gå en grense for hva som kan unnlates å blåse på. Så kan man spørre seg om VAR skal og bør gripe inn her?

Det blir både et spørsmål om hvor betydelig forseelsen er, og hvor lang tid det går fra forseelsen til ballen ligger i mål.

I tillegg fikk Liverpool annullert en scoring når ballen var borti hånda til Mane før han satte ballen i mål. Dette var en korrekt annullering i forhold til den nye hands-regelen. Hvis ballen har vært borti hånda til en spiller på det angripende lag, og det umiddelbart etterpå gjøres mål, eller skapes en åpenbar målsjanse, skal målet annulleres. Dette uavhengig av om det er en såkalt viljehands eller ikke. Mane ville ikke blitt straffet for hands i en vanlig spillsituasjon, men fordi det ble scoret mål umiddelbart etterpå blir handsen straffbar.

Mye tyder på at ballen treffer Manes hånd fordi han blir holdt litt av motspilleren i duellen, og det virker ikke fair at han da skal bli straffet for en ufrivillig kontakt mellom ball og hånd. Dette er en ny regel som jeg vet blir diskutert både i dommermiljøene og blant de høye herrer i IFAB som står for regelendringene. Mye tyder på at endringen har ført til annulleringer av mål ved situasjoner man ikke hadde til hensikt å ramme ved den nye regelen. Bli ikke overrasket om det kommer endringer eller presiseringer til fortolkningen av regelen.

Et morsomt eksempel å gruble over for oss dommer-nerder:
En forsvarsspiller blir truffet i armen av ballen på en slik måte at det ikke skal dømmes straffespark. Han spiller ballen direkte opp til spissen på eget lag som kommer alene med keeper og scorer mål. Mål gjort umiddelbart etter at ballen traff hånda til en spiller på det angripende lag. Annullering, men hvordan skal spillet gjenopptas?

I tilfelle med Mane ble det jo dømt direkte frispark til United for hands der Mane var da han ble truffet i hånda av ballen. I vårt tenkte eksempel må man da gå tilbake og dømme straffespark til motstanderlaget!! Dette kan jo ikke være i henhold til hensikten med regelen?

Et annet eksempel er at en forsvarer ufrivillig kan slå ballen i hånda på en angriper som deretter scorer. Det vil da kun dømmes hands imot angriper. Det finnes mange slike eksempler som ikke gir mening.

Vi får håpe VAR-systemet og dommerne ikke koster Liverpool for mange poeng i år. Vi håper alle at vi i år kan ta tittelen uten at dommeravgjørelser skal være avgjørende. Og med det laget vi har nå bør det uansett være mulig.

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.