62 sesonger på øverste nivå

Nå er Liverpool inne i sin 62. strake sesong på øverste nivå og det er kun nabo Everton og Arsenal som kan skryte av en lenger rekke.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

I sesongen 2021/22 fullførte Liverpool FC sin 60. strake sesong på øverste nivå i England. Dette jubileet kunne blitt kronet som den mest suksessfulle sesongen gjennom alle tider, om ikke laget hadde snublet litt helt på slutten. Ligacupen og FA-cupen ble begge sikret på Wembley etter to dramatiske straffespark-konkurranser mot Chelsea.

Kampen om gullet i Premier League var ikke avgjort før i 2. omgang av 38. og siste serierunde, men dessverre ikke i Liverpools favør. Finalen i Champions League gikk heller ikke som vi ønsket. Også det med ytterst små marginer. Uansett er nå Liverpool inne i sin 62. strake sesong på øverste nivå og det er kun nabo Everton og Arsenal som kan skryte av en lenger rekke.

Den tunge veien ned

I 1953/54 måtte Liverpool ta den tunge veien ned fra det gode selskap og det etter en miserabel sesong, der klubben okkuperte 22. og sisteplass på tabellen, allerede fra den 19.desember i 1953. Klubben måtte også takke for seg i 3. runde av FA-cupen. Liverpool var aldri nær et direkte opprykk i 54/55 med en 11.plass, men de påfølgende seks sesongene bar bud om at noe var i gjære med plasseringene 3, 3, 4, 4, 3, 3.

Frelseren Bill Shankly kom inn portene i desember 1959 og han skulle lykkes i 1961/62, hvor Liverpool tok ligaledelsen allerede etter første serierunde og beholdt den hele sesongen ut. Opprykket tilbake til toppen var sikret.

Ekstrem stabilitet

Fra og med 1962/63 har nå Liverpool fullført 61 sesonger på rad og på øverste nivå i engelsk fotball. Liverpool kan i denne perioden vise til en stabilitet ingen andre er i nærheten av, til tross for det relativt mørke 90-tallet. Klubben har aldri avsluttet en sesong svakere enn 8.plass, på de 61 siste sesongene.

Pokalskapet er ytterligere pyntet med 14 ligatrofeer i denne perioden og har avsluttet 12 sesonger som runners up (2.plass). Klubben har endt på «pallen» i hele 35 av 61 sesonger. Gjennomsnittsplasseringen i ligaen etter opprykket er på helt sanseløse 3,44 plass.

Gullalderen

Liverpool FC så dagens lys i 1892, og tiden før klubbens comeback på øverste hylle i 62/63, er ikke noe vi er flaue over, men tiden etter opprykket ble en gullalder på et helt annet nivå. I tillegg til de 14 ligagullene som er hentet hjem siden Bill Shankly tok over roret, har klubben forsynt seg grovt av andre titler i inn og utland. Seks ganger har Champions League/Serievinnercupen funnet veien til Anfield, FA-cupen er vunnet åtte ganger, UEFA-cupen tre ganger, Ligacupen hele ni ganger, FIFA klubb-VM er vunnet en gang og UEFA Super Cup to ganger. Da ender vi i 43 titler siden Bill Shanklys gutter hevet ligatrofeet i 1963/64.

Nye fans blir helt røde

Det er ikke noe rart at Liverpool FC har fått voldsomt store fanskaren her i landet og i resten av verden. Med dagens lag, ser jeg konturene av noe som igjen kan gi gull, glitter og historie, så fans vil nok strømme på i årene framover. For meg, som er under 18 måneder unna den 60. bursdagen, så har jeg blitt foret jevnt og trutt siden klubben tok over meg en gang i 1973. Under de noe tregere årene fra 1991 til 2004, fikk jeg i det minste to personlige oppturer, ved å være tilstede når to av disse pokalene ble løftet. Ligacupfinalen på Wembley i 1995 og finalen i UEFA-cupen i 2001, på Jurgen Klopps forrige hjemmebane i Dortmund.