De røde er sterkt representert på «sløselaget»

Tallenes tale er klar når det kommer til sjansesløsingen til Liverpools angrepsspillere denne sesongen.

Det er bare én av Liverpools fem angrepsspillere som står igjen med mer enn godkjent når vi ser på antall scoringer sammenliknet med forventede mål «xG» denne sesongen, og det er mannen som dessverre spilte altfor lite, Diogo Jota. Han spilte bare 1164 minutter i Premier League, noe som tilsvarer omtrent 13 hele kamper, men endte likevel på respektable 10 mål - og det til tross for en xG på til sammen bare 6,72.

I angrepsrekken til de røde er han den eneste som har overprestert sammenliknet med xG i Premier League 2023/24. Ser vi på angrepsspillere i andre klubber er det slett ikke uvanlig at xG-tallet er noe høyere enn det faktiske antallet scoringer, men det finnes også de som scorer mer enn forventet - som Manchester Citys Phil Foden og Arsenals Leandro Trossard. Eller så har du spillere som Erling Braut Haaland, som opparbeider seg en så høy xG at det totale antallet scoringer blir imponerende selv om han ut fra sjansene kanskje burde stått med flere (27 mål mot en xG på 31,65). 

Mohamed Salah, Darwin Nunez, Luis Diaz og Cody Gakpo legger alle bak seg en ligasesong der de har scoret mindre enn det som hadde vært forventet ut fra xG-tallene til Understad. De to søramerikanerne i angrepsrekken kommer til og med inn på årets «sløselag» i Premier League, som er satt sammen av Whoscored.

Nunez var den spilleren som hadde størst forskjell mellom antall scoringer og xG denne Premier League-sesongen, med bare elleve mål og i overkant av 18 i xG. Uruguayaneren leverte til slutt respektable 19 målpoeng i Premier League, men svakhetene foran mål kom i likhet med i fjor til syne. 

Mål og xG for de seks spillerne med flest scoringer for Liverpool i Premier League 2023/24,

Mål og xG for de seks spillerne med flest scoringer for Liverpool i Premier League 2023/24,

Skapte mest

Liverpool var tidvis et fyrverkeri å se på offensivt denne sesongen, men utover våren ble det noen kamper der mangelen på effektivitet kom til syne. En total xG på nesten 95 er klart mest i Premier League, men det ble «bare» 86 scoringer. 

Til sammenlikning scoret Manchester City 96 mål og Arsenal 91, og begge overpresterte sammenliknet med sin xG med seks scoringer. Totalt har Liverpool da en negativ forskjell på 15 mål mot sine to tittelrivaler når det kommer til effektiviteten foran mål. 

Til gjengjeld slapp Liverpool også mye til andre veien, og vi kan takke de solide målvaktene for at det ikke ble mer enn 41 baklengsmål i ligaen. De defensive problemene sørger for at Liverpool ut fra xG-tall endte med det som var en fortjent tredjeplass i Premier League denne sesongen. Det mener både Understat og xG-ekspertene i xG Philosophy: 

Det disse tallene forteller oss er at Jürgen Klopp etterlater seg mye bra som Arne Slot kan jobbe med, men nederlenderen vil forhåpentligvis også se det som kan bli bedre. Skrus effektiviteten hos angrepsspillerne opp samtidig som de røde slipper til litt færre sjanser den andre veien, vil det fort kunne gjøre opp marginene som skilte Liverpool fra de to som til slutt kjempet om gullet denne sesongen. 

Slot har vist at han kan jobbe med spennende spisser i Feyenoord. Meksikanske Santiago Gimenez, som ble hentet fra Cruz Azul sommeren 2022, gikk fra å score 15 mål på 32 kamper i debutsesongen til 23 mål på 30 ligakamper i 2023/24. I tillegg leverte han seks målgivende pasninger.

– Nå leser jeg ikke kommentarer. Jeg gjorde det før, og da gikk det inn på meg

– Nå leser jeg ikke kommentarer. Jeg gjorde det før, og da gikk det inn på meg

Darwin Nunez forklarer hvorfor han tok grep på Instagram.

Nyheter 22.mai 16:50
Ett målpoeng unna å tangere Sadio Manés beste sesong

Ett målpoeng unna å tangere Sadio Manés beste sesong

Mange supportere har mimret seg tilbake til fortiden etter sjansesløseriet den siste tiden. Hva forteller det oss?