Ekstra vondt når netthets kommer fra egne

Det er både alvorlig, pinlig og flaut når vi ser hva Joachim Andersen mottok i sin innboks på Instagram etter mandagens kamp på Anfield. Er vi virkelig ikke bedre enn dette?

Ja, jeg bruker «vi» - ikke fordi jeg tror disse meldingene representerer bredden, altså det Liverpool-supportere flest står for. Det vet jeg det ikke gjør.

Men jeg klarer likevel ikke å legge i fra meg at dette mørke grumset kommer fra «Liverpool-supportere». Derfor er det viktig at vi ikke stikker hodet i sanden og også selv bidrar til å stoppe netthetsen.

For vi ser det alle daglig på de forskjellige plattformene vi er på. Dette er ikke ukjent for noen av oss, men vi gjør likevel lite med det. Og jeg skal være den første til å holde opp hånda. Det er tid for selvransakelse på mange nivåer.

Ja, det er kanskje ikke din eller min skyld – og formelt ligger selvsagt ansvaret hos for eksempel Meta og de andre store selskapene som styrer strømmen av poster og meldinger som går hver dag. Det bør dog ikke være en hvilepute.

Jeg lurer likevel på hvorfor det er så stille fra vår leir når hundrevis av hatmelding, noen av dem drapstrusler, sendes til spiller hos en av våre motstandere?

Vi kan ikke gjemme oss når det kommer fra egne!

Jeg skal ikke gå inn på selve kampen, hendelsene som skjedde, og oppførselen til Darwin Nunez. Det er godt dekt andre steder. Jeg lurer likevel på hvorfor det er så stille fra vår leir når hundrevis av hatmelding, noen av dem drapstrusler, sendes til spiller hos en av våre motstandere?

Har vi blitt helt immune? Er flommen av trusler, hat, konspirasjoner blitt så sterke av vi bare ignorerer og gjemmer oss? Selv når det kommer fra vår egen flokk? Hvor går grensen?

For å gå litt i meg selv først og fremst så fremstår det nesten som umulig å involvere seg i alt. Men jeg kjenner på sinnet og er ekstremt flau over at Liverpool-supportere sverter klubbens anseelse og vårt rykte på denne måten.

«Jeg forstår at du heier på et lag, men ha litt respekt og slutt å spille tøff på nettet», skrev Andersen i går. Jeg tror det er mye læring i den setningen!

Sexistisk hat under fotball-EM

Netthets er jo noe fotball sliter med på mange områder. I sommer var det fotball-EM for kvinner som har vært i søkelyset. Kvinnelige fotballspillere får spesielt mye kritikk og hets mot seg. Kampanjen #NotHerProblem har blitt brukt i forkant av mesterskapet for å ta opp kampen mot sexistisk hat på sosiale medier.

I vår gjennomførte alle aktører i engelsk fotball en felles boikott av sosiale medier som en del av kampen mot rasisme. En boikott vi som forening også støttet.

Det er ikke lenge siden Naby Keita og Trent Alexander-Arnold utsatt for rasistisk hets på Instagram etter bortekamp i Europa. De føyer seg inn i en lang rekke Premier League-spillere som blir møtt med blant annet ape-emojier og rasistiske skjellsord på sosiale medier.

I England kan du fra juni av bli utestengt fra fotballkamper hvis du blir dømt for netthets. Det er et viktig skritt i riktig retning. For det må stoppe nå!