Klubber truer med å boikotte FA-cupen

Store protester mot avgjørelsen om å skrote omkamper.

Torsdag bekreftet det engelske fotballforbundet (FA) at tiden med omkamper i FA-cupen er forbi. FA ser ut til å ha gitt etter for presset fra Premier League-klubbene, som er lei av å få omkamper inn i et allerede tettpakket kampprogram. 

De siste årene har det vært omkamper frem til femte runde, men fra og med neste sesong vil det kun bli spilt omkamper i kvalifiseringsrundene. Det vil si at alle lag som kommer inn i runde én eller senere vil slippe omkamper. 

Avgjørelsen har ført til store protester blant annet fra klubber i English Football League (EFL), som består av Championship, League One og League Two. For mindre klubber kan omkamper mot storlag bety enormt mye for klubbkassa, da billettinntektene i FA-cupen alltid deles på to uansett hvem som spiller på hjemmebane. 

Forbundet mener deler av de tapte inntektene kan tjenes inn ved at flere kamper blir tv-sendt, i tillegg til at ingen cupkamper skal spilles i midtuken neste sesong. Men de har ikke klart å slippe unna anklagen om at det nok en gang er de største klubbene som får viljen sin. Med flere kamper i Champions League neste sesong var det FA som måtte vike. 

Vurderer boikott

The Telegraph skriver at flere klubber nå vil vurdere å boikotte FA-cupen neste sesong. Styreleder i Merseyside-klubben Tranmere, Mark Palios, har uttalt at han vil støtte en boikott dersom flesteparten av EFL-klubbene vil gå inn for det. 

I tillegg til å fjerne omkamper har FA bestemt seg for å flytte FA-cupfinalen til samme helg som nest siste runde i Premier League, i stedet for helgen etter sesongslutt, som har vært praksis frem til nå. Også det har ført til misnøye. 

Fredag har blant andre supporterforeningen FSA, statsminister Rishi Sunak og Labour-leder Keir Starmer kastet seg på kritikken, og spørsmålet nå er om presset på forbundet blir så stort at de etter hvert snur. Så langt ser de imidlertid ikke ut til å rikke på seg. 

For de som kjemper for et uavhengig organ til å bestemme over engelsk fotball gir dette vann på mølla. Et slikt organ vil snart opprettes, og da blir det vanskeligere for Premier League-klubbene å få gjennomslag for saker som dette. 

Skroter omkamper i FA-cupen og vinterpause i Premier League

Skroter omkamper i FA-cupen og vinterpause i Premier League

UEFA forsyner seg med flere kamper - da må det engelske fotballforbundet vike.

Nyheter 18.apr 13:56
Frykter et Liverpool som vil slå tilbake etter skuffelsene

Frykter et Liverpool som vil slå tilbake etter skuffelsene

Fulham-manager Marco Silva tror et innbitt Liverpool kommer på besøk til Craven Cottage når lagene møtes for fjerde gang denne sesongen.

Nyheter 19.apr 18:59