«Historien om Bob Paisley»Liverpool fetet seg opp i statene – og vant ligagull

I etterkrigstiden dro Liverpool FC på en taktisk smart pre-season-tur.

I den første episoden av podcast-serien «Historien om Bob Paisley» hører vi blant annet om en tur til USA sommeren 1946.

Fetet seg opp

Ligafotballen hadde tatt en pause de siste syv årene på grunn av andre verdenskrig. Spillere var stasjonert England rundt, og flere av dem måtte ut i kamper i Europa og Afrika – blant annet Paisley som var stasjonert og kjempet i Ørkenkrigen.

Det ble bestemt at fotballen skulle starte opp igjen i 1946/47-sesongen, og i forberedelsene til en ny ligasesong gjorde Liverpool FC et kjempelurt grep. Formann i klubben, William McConnell, var også i catering-industrien og han hadde besøkt USA på vegne av British Ministry of Food i 1945.

På turen til statene la han merke til at matindustrien i USA var nærmest uberørt av krigen de siste årene, samtidig som man i Europa var nødt til å rasjonere maten.

Han foreslo dermed en pre-season-tur til USA sommeren 1946. McConnell fikk viljen sin. Liverpool tilbragte seks uker i statene, hvor de spilte og vant samtlige treningskamper. Men viktigst av alt – de spiste. Hver spiller skal i snitt ha lagt på seg over 3 kg.

Hør første episode her:

To trofeer på én dag

Liverpool kunne starte 1946/47-sesongen mette og uthvilte. De åpnet med en 1-0-seier over Sheffield United, før det ble tap for Middlesbrough, og så 7-4-seier over Chelsea i Paisleys offisielle debut. Godt hjulpet av ankomsten til Albert Stubbins, føyk Liverpool til toppen av tabellen.

På grunn av en hard vinter ble flere kamper utsatt, og det førte til en spennende avslutning på sesongen.

Liverpool spilte finale i Liverpool Senior Cup mot Everton i juni 1947, samtidig som Stoke møtte Sheffield United i deres siste ligakamp. Dersom Stoke slo Sheffield United, ble de ligamestere. Gjorde de ikke det, ble Liverpool ligamester.

Kampen mellom Liverpool og Everton startet 15 minutter senere enn kampen på Bramall Lane. Da kampen i Sheffield var over, ble det annonsert over høyttaleranlegget – Sheffield United vant 2-1.

Liverpool var ligamestere.

Derbyet på Anfield ble midlertidig stanset for å gi rom for supporternes og spillernes feiring. Da kampen kom i gang igjen, vant Liverpool 2-1. De vant altså to trofeer på én dag.

Del to av «Historien om Bob Paisley» kommer mandag.

Gruvenes påvirkning på fotballen

Gruvenes påvirkning på fotballen

Flere i fotballen stammer fra gruvene i Storbritannia, blant annet Liverpools største mann. Hør hvordan oppveksten i Glenbuck påvirket Bill Shankly i første episode av podcasten «Historien om Bill Shankly».

Podcast 18.sep 2023 13:52
Bill Shanklys overraskende kunngjøring

«Historien om Bill Shankly»:Bill Shanklys overraskende kunngjøring

Den 12. juli 1974 innkalte Liverpool FC til pressekonferanse. Ingen kunne forutse hvilken bombe som skulle slå ned i presserommet på Anfield den dagen.

Podcast 11.okt 2023 09:44