«Historien om Jürgen Klopp»– Det er ingen tilfeldighet at Liverpools dårligste periode i historien kom akkurat da

Helt ny episode: I 2020/21-sesongen mistet Jürgen Klopp en av sine største styrker.

Koronapandemien ble Jürgen Klopps kryptonitt. Hør hvordan de tomme tribunene påvirket tyskeren og Liverpool i del tre av «Historien om Jürgen Klopp».

Klopp har alltid brukt supporterne som en ekstra angrepsstyrke. Sånn var det i Mainz 05, Borussia Dortmund og nå i Liverpool.

Da han kom til Merseyside proklamerte han at han ville gjøre tvilere til troende, og det klarte han definitivt.

Hva kom først av høna eller egget, eller et strålende fotballag eller vibrerende tribuner, er ikke så veldig godt å si – stemningen på Anfield løftet seg i takt med prestasjonene på banen siden Klopp kom i 2015.

Allerede i mai 2016 spilte Liverpool den kampen mot Borussia Dortmund i Europaligaen, og i 2017 kom en viss mann ved navn Mohamed Salah som gjorde angrepslinjen komplett og Liverpool nesten ustanselige, og som inspirerte allsang på tribunen, hele veien til Champions League-finalen.

Symbiosen mellom supporterne og spillerne var fullkommen, helt til det var over. I mars 2020 hadde Liverpool en enorm luke på toppen av tabellen, men så ble fotballen stoppet av koronapandemien. Da den omsider kom i gang igjen, var det for tomme tribuner. Liverpool kunne cruise inn til ligagull, men da neste sesong var i gang begynte sprekkene å vise seg.

– Ingen tilfeldigheter

Skadeproblemene bygget seg opp, og uten det ekstra giret fra supporterne så begynte det å lugge ordentlig i Liverpool-maskineriet. På våren gikk de inn i sin dårligste periode på hjemmebane, noensinne.

– Det er ingen tilfeldighet at Liverpools dårligste periode i historien til klubben – da snakker vi om over 125 år – kommer uten tilskuere på tribunen, sier journalist David Lynch i episode 3 av «Historien om Jürgen Klopp», en serie du kan høre på supporterklubbens podcast nå.

– Man har vanskelige perioder i kamper som bortelag på Anfield der man kan føle at Liverpool har hatt noen kjappe sjanser, og for å skape ekstra stress og panikk så får man det enorme brølet fra the Kop. Følelsen av at «åh, de scorer alltid mot the Kop» og at supporterne suger ballen inn i nettet.

– Med det borte, kunne lag ta seg gjennom de vanskelige 15 minuttene i kamper uten å slippe inn mål og føle at «vet du, vi trenger ikke å få noe panikk her. Det er bare en fotballbane, det er ingen som skriker mot oss i 90 minutter.» Det var en enorm faktor i det som skjedde.

Det var naturligvis ikke bare Liverpool som opplevde det samme, men det var kanskje Liverpool som følte mest på det med en som sagt historisk dårlig periode.

– Det gjelder mer for Liverpool enn andre klubber på grunn av lidenskapen til supporterne, men man så hvordan det virket inn over hele ligaen. Jeg tror noen av de overraskende resultatene vi så den sesongen – Leicester grisebanket Manchester City på Etihad for eksempel (Leicester vant 5-2, red.anm.) – og det var mange rare resultater antageligvis på grunn av manglende supportere, men jeg tror Liverpool følte det mer på grunn av forholdet mellom supportere og spillere.

TILBAKE: 2000 supportere var spredt over tribunene. De måtte ha på munnbind, men klarte å levere en rørende versjon av You'll Never Walk Alone før kampstart.

TILBAKE: 2000 supportere var spredt over tribunene. De måtte ha på munnbind, men klarte å levere en rørende versjon av You'll Never Walk Alone før kampstart.

LYKKELIG: Jürgen Klopp elsket å ha supportere tilbake på tribunen, og syntes 2000 hørtes ut som 50 000.

LYKKELIG: Jürgen Klopp elsket å ha supportere tilbake på tribunen, og syntes 2000 hørtes ut som 50 000.

2000 tilbake

I desember 2020 hadde Liverpool flaks. Smittetallene i byen var lavere enn mange andre steder, og de fikk dermed spille fotball med et redusert antall supportere på Anfield. 2000 supportere var spredt utover the Kop og Main Stand og fikk en strålende forestilling fra de elleve røde på banen som slo Wolves 4-0.

Etter kampen virket Klopp nyforelsket.

– En fantastisk opptreden fra de 2000 heldige som kom inn på stadion i kveld. For ti måneder siden ville alle sagt at dersom bare 2000 møtte opp til kamp på Anfield så måtte noe være alvorlig galt med klubben, men nå er det 2000 her og det føltes som det var fullstappet, fortalte Klopp til TV-kanalene.

– Vi fikk gåsehud under oppvarmingen. De var så glade for å se oss, vi var så glade for å se dem. Det er så fint å få litt normalitet igjen.

Det skulle ikke vare. Bare én måned senere var tribunene stengt igjen, men i sesongens siste kamp – mot Crystal Palace – var det hele 10 000 tilskuere på plass som fikk se Rhys Williams, Nat Phillips og resten av Liverpool FC kjempe seg til en utrolig tredjeplass.

Liverpool brøt lockdown-reglene, før problemene begynte. Hør del tre av «Historien om Jürgen Klopp» her:

Klopp syntes «Disneyland for voksne» hørtes usexy ut, og takket nei til tilbudet fra Manchester United

Podcast:Klopp syntes «Disneyland for voksne» hørtes usexy ut, og takket nei til tilbudet fra Manchester United

Jürgen Klopp var en ettertraktet mann, og sa nei til flere klubber i England før han kom til Liverpool.

Podcast 28.aug 2023 16:03
– Han var enda mer energisk på sidelinjen på den tiden

– Han var enda mer energisk på sidelinjen på den tiden

Jürgen Klopp bergtok tidligere lagkamerater og supportere da han gikk fra spiller til trener i Mainz 05.

Podcast 24.aug 2023 12:55