Alle tall foran finalen

Liverpool og Manchester United braker sammen for 163.gang i en obligatorisk kamp når lagene møtes i finalen av Worthington Cup.

INNBYRDES MØTER

Liverpool har vunnet 54 kamper, Manchester United 59 og 49 kamper har endt uavgjort. Sist lagene møttes, i desember, vant som kjent de røde djevlene 2-1 på Anfield etter to scoringer av Diego Forlan med meget god hjelp av en formsvak Jerzy Dudek. Sami Hyypiä reduserte for de helrøde. Men før dette oppgjøret sto Merseyside-laget med imponerende fem strake seirer og en uavgjort mot erkefienden. Her inngår fem kamper i Premier League og lagenes eneste møte på Millennium Stadium i Cardiff, nemlig Charity Shield i 2001. Den uavgjorte kom på Old Trafford 4.mars 1999. På disse seks kampene scorte Liverpool 10 ganger og slapp inn tre mål.

Men Manchester United hadde et enda bedre tak på LFC i perioden før dette. Fra og med det sviende FA-cupfinaletapet i 1996 frem til Liverpool vant på Old Trafford i desember 2000 møtte lagene hverandre 10 ganger uten at LFC klarte å vinne en eneste gang. Åtte PL-møter og to FA-cupkamper resulterte i tre uavgjorte, syv tap og en målscore 9-19.

I tillegg kan det nevnes at Liverpool har spilt fire ganger på Millennium Stadium i Cardiff og står bokført med tre seirer og et tap. Tapet kom i høst mot Arsenal i Community Shield. Manchester United har kun spilt der en gang, og da ble det altså tap mot Liverpool i Charity Shield 2001.

TIDLIGERE MØTER I LIGACUPEN

Klubbene har møtt hverandre tre ganger tidligere i Ligacupen. Liverpool har vunnet to av oppgjørene, mens Manchester United vant sist de møttes i 1990. Men Pool er best når det gjelder som mest i denne turneringen og vant lagenes eneste finalemøte i 1983.

Houghton 83

MU: Sealey, Irwin, Blackmore, Bruce, Phelan (Donaghy), Pallister, Webb, Ince, McClair, Hughes (Wallace), Sharpe.
LFC: Grobbelaar; Nicol, Hysen, Gillespie, Burrows (Rosenthal); Houghton, Mølby, McMahon, Staunton; Rush, Beardsley.
Den største skuffelsen for alle Liverpoolfans denne onsdagskvelden var hvordan Liverpool ikke kjempet mot erkefienden. United tok initiativet i kampen, og fikk beholde det i 90 minutter. United var aggressive etter 0-4 fra ligamøtet i september, mens Liverpool så ut til å ta altfor lett på oppgaven. Og resultatet ble deretter. Kampen var avgjort allerede etter 37 minutter. Da ledet United 2-0 etter to mål på et minutt; Først en straffe av Bruce etter at Nicol måtte handse for å avverge mål, og deretter da Hughes fikk lov å score fra 23 meter av Grobbelaar, som bare lot ballen gå over seg og i mål. Nok en tabbe av Brucie, men han tok sitt monn igjen med flere ekstraordinære redninger utover i kampen. Liverpool fikk sitt trøstemål syv minutter før slutt, da Houghton gikk alene før han skjøt via Pallister og i mål, men det hele var for sent, for bare to minutter før hadde Sharpe gjort ethvert comeback umulig for Liverpool. Manchester United tapte senere finalen mot Sheffield Wednesday med 0-1.

McGrath 7

LFC: Grobbelaar, Nicol, Beglin, Lawrenson, Whelan, Hansen, Walsh, Johnston, Rush, Mølby, McMahon.
MU: Bailey, Gidman, Blackmore, Whiteside, Moran, Hogg, McGrath, Strachan, Stapleton,  Brazil, Olsen.
Paul McGrath sjokkerte over 40.000 på Anfield med å skyte gjestene fra Manchester i ledelsen tidlig i kampen. United-spilleren fosset igjennom et vaklende hjemmeforsvar, som ikke syntes å ha vent seg til en startoppstilling med Jan Mølby som sweeper bak Hansen og Lawrenson, før han avsluttet med et utagbart skudd nede i hjørnet.  Den nevnte Mølby skulle imidlertid snart markere seg lenger fram på banen.  Fire minutter etter pause hadde The Kop hjertet i halsen da den utmerkede Mark Lawrenson reddet et forsøk fra Gordon Strachen på streken.  Et snaut kvarter ut i 2.omgang var det imidlertid tid for Mølby-show.  Den store dansken vant en duell med Norman Whiteside på midtstreken, fosset forbi Clayton Blackmore, og rett innenfor straffefeltet sendte han i vei ei kanonkule som keeper Bailey bare hørte suset av.  En klassisk scoring!  Et minutt senere scoret Jan igjen, denne gang ved å sikkert plassere et straffespark i nettmaskene etter at Moran var blitt avblåst for hands.  Craig Johnston og Liverpool skulle hatt et straffespark til, og Whiteside blitt utvist, etter hvert som gjestene mistet humøret og Liverpool cruiset inn til avansement.

Etter ekstraomganger
LFC: Grobbelaar, Neal, Kennedy, Lawrenson, Whelan, Hansen, Dalglish, Lee, Rush, Johnston (Fairclough).
MU: Bailey, Duxbury, Albiston, Moses, Moran (Macari), McQueen, Wilkins, Muhren, Stapleton, Whiteside, Coppell.
Med Manchester United som motstander i finalen ventet ingen at det skulle ble en lett kamp, og  United tok da også en tidlig ledelse ved Norman Whiteside. Liverpool presset på i over en time før utligningen kom ved Alan Kennedy. I ekstraomgangene var det liten tvil om hvem som skulle ta hjem seieren. De røde presset på og reserven David Fairclough misset tre gylne muligheter, som fort kunne gitt han et hat-trick. Men det var Ronnie Whelan som puttet den avgjørende ballen bak Bailey i United-målet. Kaptein Graeme Souness ga manager Bob Paisley den store æren av å lede spillerne opp trappene for å motta pokalen. Paisley hadde nemlig annonsert sin avgang etter sesongslutt. I tillegg hadde Liverpool blitt historiske siden ingen andre lag (verken før eller siden) hadde klart å gå seirende ut av turneringen tre år på rad.

ANDRE MØTER I FINALER
I tillegg til Ligacupfinalen i 1983 har lagene også møtt hverandre i to FA-cupfinaler. Begge gangene seiret Manchester United på Wembley, sist i 1996. I Charity Shield står lagene likt med en seier hver og tre ganger uavgjort.

van Nistelrooy 51

LFC: Westerveld; Babbel, Hyypiä, Henchoz, Riise (Carragher 83); Murphy (Biscan 71), Hamann, Mcallister, Barmby (Berger 71), Heskey, Owen.
MU: Barthez: Irwin, G.Neville, Stam, Silvestre; Beckham, Keane, Butt, Giggs; Scholes (Yorke 78), van Nistelrooy.
Liverpool var i ledelsen allerede etter to minutter. Roy Keane hadde forårsaket straffe og McAllister scoret sikkert fra ellevemeteren. Og 14 minutter senere 2-0 da Owen sto for en fin soloprestasjon. Utover i omgangen spilte Pool med stor sikkerhet, og selv om United hadde ballen mest var det sjelden fare på ferde. I 2.omgang ble trykket mot Liverpoolmålet større, og en meget god Westerveld reddet flere opplagte målsjanser. Van Nistelrooy reduserte til 1-2, men et godt organisert forsvar og en hardt arbeidende midtbane demmet opp for det aller meste United kastet framover etter det og seieren var fortjent. Liverpool klarte i store deler av kampen ikke å holde ballen i laget, noe som førte til at United hadde mye ballbesittelse.

0

LFC: James; Wright, Scales, Babb; McAteer, Mcmanaman,  Barnes, Redknapp, Jones (Thomas 86); Collymore (Rush 74), Fowler.

MU: Schmeichel, Irwin, P. Neville, May, Keane, Pallister, Cantona, Beckham (Neville G), Cole (Scholes), Butt, Giggs.

United begynte best og bare et tigersprang fra David James reddet Liverpool da David Beckham dundret ballen knallhardt mot hjørnet. Den neste store sjansen fikk Andy Cole da de fleste ventet på offside-flagget. Cole brukte uansett for mye tid og plass til at han fikk siktet inn storkanonen. Liverpool kom etter hvert mer inn i kampen. Forsvaret gjorde manns jobb med Scales og James som de to enerne. Midtbanen slet med å tilkjempe seg territorium. Jamie Redknapp fikk imidlertid omgangens største sjanse like før sidebytte, da han fikk lov til å finsikte skuddet rett utenfor Schmeichel, ti meter fra målstreken! Det gikk himmelhøyt over. Andre omgang startet friskere. Cantona var frempå tidlig i omgangen, men heldigvis var James med på notene. Liverpool forsøkte å få til noe og holdt ballen lenge i laget. Det meste stoppet opp ved Uniteds 16-meter. McAteer kom aldri rundt på kanten og Macca fikk for lite støtte. Et nytt skudd fra Redknapp etter 61 minutter var kanskje den største sjansen Liverpool fikk i hele 2.omgang. Rush kom in for Collymore, uten at byttet ble den vitamin-innsprøytningen vi hadde håpet på. De fleste begynte å forberede seg på ekstraomganger da det fatale skjedde; United tar en corner som James ikke helt får ryddet opp i. Det vil si han forsøkte å bokse ballen ut av feltet, men treffer delvis Rush. Ballen lander etter hvert i beinene på Cantona som får lykketreff og sender ballen forbi nesten hele Liverpool-forsvaret på sin favorittdistanse – og i mål.