Kommentar: Stadiondebatt uten innhold?

Siden 6. september har Liverpool Echo kjørt en målrettet og ensidig kampanje om banedeling. LFC er klart i mot. Fansen er klart i mot. Folk spør seg nå om avisen har en skjult agenda?

Liverpool Football Club er halvannen uke fra å sende inn søknadspapirene på et nytt stadionanlegg til 60.000 tilskuere i Stanley Park. Anlegget har vært under planlegging i et par år. Klubben har hele tiden samarbeidet både tett og nært med kommunen og andre relevante myndigheter. Signalene har vært entydig positive. Samtidig har byens andre Premier League lag arbeidet med sine stadionplaner. Kings Dock – like ved Albert Dock i sentrum av byen, var lenge en ønsket beliggenhet for Everton. For et par måneder siden måtte imidlertid de blå trekke seg fra prosjektet på grunn av problemer med å finansiere anlegget.

 

De to klubbene har med andre ord jobbet over tid med hver sine planer. Chief Executive Rick Parry bekrefter ovenfor Liverpool.no for kort tid siden at det aldri vært kontakt mellom klubbene for å diskutere banedeling. – Det har aldri vært en agenda for noen av klubbene, var Anfield-sjefens knappe kommentar. For bare få dager siden understreket han igjen at LFC, som planlagt, leverer inn en søknad om å få bygge ny bane fredag 2. oktober – og at klubben har rettet all fokus mot en løsning i Stanley Park.

 

Med så klar kurs. Med så målrettet jobbing mot klubbens nye stadionanlegg skjer altså det merkelige og forunderlige at byens to aviser, Daily Post og Liverpool Echo, forsøker å kuppe en debatt som egentlig aldri har eksistert! Forstå det den som kan? Siden 6. september har avisene vekselvis kjørt til store oppslag rundt ”The Ground Share debate”. Saken startet med en rapport fra PKF. I rapporten ”Financing Football 2003” la de frem en undersøkelse som viser at 40 % av finansdirektørene i Premier League kan tenke seg å bygge/dele bane med et annet lag. Den peker på at det har blitt gjort i andre land – og at det er penger å spare på slikt. Rapporten inneholder lite eller ingenting nytt. Alle vet at to klubber kan spare penger på å dele bane – faktum er at ingen av de store klubbene i England ønsker å dele bane. Punktum.

 

Liverpool Echo har en skjult agenda?

 

Likevel, eller kanskje skulle man si på tross av disse fakta – starter pressen på Merseyside en debatt hvor det forfektes kun én mening. Nemlig at nå må jaggu byens to klubber gå sammen og bygge én stor bane! I løpet av de neste dagene og ukene pøses det på med artikler og kommentarer. Greit nok. Den lokale pressen er naturligvis levende opptatt av sine Premier League lag, og har lov til å kjøre en debatt. Det som imidlertid får hårene til å reise seg hver gang et nytt eksemplar av Echo når gata, er måten saken er vinklet på. Man skal være klar over at både Daily Post og Echo styres og kontrolleres av samme eiere. De har i praksis monopol på Merseyside. Debatten er i avisene ensidig positive til tanken om et felles stadionanlegg. Det slippes i hovedsak kun til kommentarer og synspunkter som støtter opp under ”kampanjen” om å dele bane. Med flere store artikler hver eneste dag, og ditto positive uttalelser fra tidligere spillere, skapes det et inntrykk og en mistanke om at det er i ferd med å legges en ny kabal?

 

Saken kan vanskelig kalles en debatt inntil hovedpersonen(e) selv åpner for å se på muligheten av å dele stadion. Hittil har dette IKKE skjedd. Snarere tvert i mot. LFC har to ganger i løpet av de siste dagene understreket et krystallklart ønske om å bygge i Stanley Park. Echo kommenterer det nesten ikke, og gir i hvert fall langt større spalteplass til flere utspill og fluktige tanker om stadiondeling. Det kan bety to ting. Enten vet avisen mer enn den vil ut med eller så forsøker den å stikke kjepper i hjulene på Liverpools ønske om et nytt hjem. De har utvilsomt lykkes i å sette saken på kartet. Deling av bane har aldri vært seriøst diskutert tidligere, selv om avisen flere ganger skriver det motsatte. Mange stusser også på at avisens engasjement rundt denne problematikken har kommet ETTER at Evertons drøm om å bygge på Kings Dock gikk i vasken. Onde tunger vil ha det til at mektige blå i både Echo, kommunestyret og andre innflytelsesrike posisjoner på Merseyside for lengst har innsett at Everton ikke alene kan bygge stort. De må ha hjelp av Liverpool for å få sin drømmestadion…

 

I løpet av de siste dagene har vi snakket med flere kilder i byen omkring den Echo-skapte stadiondebatten. Én person peker på at det gjennom kulturbystatusen byen vant for 2008 trolig vil være midler tilgjengelig for å bygge én stor stadion – til glede for hele befolkningen. Det kan være årsaken til at kommunen angivelige skal vurdere å gjøre en U-vending og gå for ”Merseyside Drome” i stedet. Et multifunksjonelt anlegg som også skal huse byens to kjente fotballag. Man kan skjønne tanken. Det er likevel langt fra skrivebordet og ut til gatas virkelighet. Supporterne ønsker IKKE en slik løsning. Det har faktisk skapt høye bølger allerede. Under kampen mot Leicester lørdag ble det holdt frem en banner med teksten: ”Say NO to Groundshare”. Klar melding fra The Kop. Et par meningsmåler viser også at motstanden er markant. I Echos egen måling sier 64% klart nei til deling. Andre målinger viser mellom 80 og 90 % overvekt mot deling. En kilde innad klubben er klokkeklar i sin uttalelse: - Vi har nå brukt £7M på arbeidet med å planlegge og utrede bygging i parken. Liverpool har råd til å bygge. Liverpool ønsker å bygge en egen bane. De mangler kun papirene som gir dem lov til å ta det første spadetaket! – Klubben sender inn søknaden om cirka én uke. Vi håper på svar i løpet av mars, og ønsker å begynne byggingen i løpet av våren. Et delt anlegg vil dessuten føre til en forsinkelse på mange år i forhold til den nåværende planen.

 

Mange sitter med en uggen følelse av at det finnes en skjult agenda og at mektige krefter får fritt spillerom i byens aviser. Løfter om at ”store pengersummer” kan bli stilt til rådighet til gigantanlegget, og artikler som sår tvil og antyder mulige forsinkelser med tanke på byggesøknaden i Stanley Park styrker mistanken. Skyggeboksingen gjennom Echos spalter vil trolig fortsette inntil Liverpools byggesøknad blir besvart. Skulle det bli avslag åpner det nye dører, men innerst inne tror vi LFC da vil vurdere en ny tomt – alene. Det store flertall tør knapt tenke seg en fremtid med sesongkort på en ny stadion og et nytt Kop – med utsikt over til ”Dixie Dean Stand” på motsatt side. Uansett hva Echo måtte mene…