Om å hoppe etter Wirkola

Å bli lansert som en ny Zenedine Zidane føles sannsynligvis enda verre enn å skulle hoppe etter Bjørn Wirkola. Det har Bruno Cheyrou fått erfare.

Etter et halvår på Anfield er det nok riktig å si at Bruno Cheyrou har buklandet på kulen og brukket begge skiene i sitt forsøk på å nå lengre som nestemann, i hvert fall i øynene til de håpefulle som hadde forventet takter ala verdens beste fotballspiller – Zidane. Lovnader allerede før Pools nummer 28 hadde sparket en ball for Liverpool.

 

Bruno Cheyrou selv skulle helt sikkert ha sett at han ikke hadde blitt hyllet som en ny Zenedine Zidane prior til en høyt profilert overgang til Premier League. Forventningene som oppstod i kjølvannet av franskmannens klubbskiftet fra Lille har tydelig satt sitt preg på midtbanespilleren som så langt ikke har klart å spille seg varm i en kald vinter på de britiske øyene. Og når man på forhånd har blitt lovt kvalitet er det lett for supporterne å miste tålmodigheten med en mann som så langt i sin karriere på Anfield stort sett har travet rundt og fått mer oppmerksomhet for hvite fotballsko enn godt spill.

 

Det hele begynte imidlertid veldig bra for den teknisk gode 24-åringen fra Suresnes i Frankrike. En man-of-the–match opptreden mot Lazio i vennskapskamp foran et fullsatt Anfield i sesongoppkjøringen sendte foråpningene til den nyankomne til værs. Småskader satte en brems på Cheyrous sesongstart, men en god kamp og scoring mot Spartak Moskva i Champions League i oktober bekreftet at spilleren hadde en god del å tilføre Liverpool med kreativitet og taktisk kloke valg. Så ble det stopp.

 

Midtbanespilleren var uten landskamper før han kom til England, så for de fleste var Cheyrou et ubeskrevet blad. Et kjempemål for Lille mot Manchester United i Champions League forrige lovet uansett godt. Nå har imidlertid Zenedine Zidanes lanserte etterfølger møtt motgang som han har slitt med å takle. Sporadiske tendenser og sammenligninger med Arsenals Robert Pires, som også slet med å tilpasse seg tempo og fysikk i engelsk toppfotball i starten, betyr forhåpentligvis at Bruno fortsatt kan nå sitt beste som fotballspiller – i Liverpool-trøya. Da kreves det skjerpings, og ifølge franskmannen kommer det bedre tider.

 

For til og med hovedpersonen selv har innrømmet at en tøffere holdning på banen må til dersom han skal vinne over kritikerne og leve opp til forventningene han delvis skapte selv med gode takter i sommerens treningskamper.

”Jeg kunne ha skrevet under for Lyon isteden for Liverpool, og bare klatret opp et trinn på stigen istedenfor å ta et så stort sprang.  Men karrieren til en fotballspiller er kort, og det å velge Liverpool stod i stil til mine ambisjoner”, sier Cheyrou som også lover en mer kjempende spillestil. ‘Snill gutt’-stempelet må derfor fjernes.

 

”Jeg er for innadvendt. Selv når jeg trår til og bruker all viljestyrken så vinner jeg ikke taklinger. Jeg må vinne flere dueller på banen, og jeg er nødt til å bli mer aggressiv og vise mer ondskap når jeg spiller”, mener Bruno som har fått brukbart med tillitt fra sin egen sjef selv om alt ikke har gått på skinner innledningsvis.

 

Houllier har hele tiden forsvart Cheyrou som på ingen måte har imponert i det drøye halvåret han har vært ansatt av Liverpool FC.
“I mine øyne har Bruno alle kvalitetene som skiller en brukbar spiller fra en stor spiller.  Han har god individuell teknikk, han slår ballen bra, har en flott touch og innehar dessuten god taktisk evne”, mener Houllier som også sammenligner Cheyrous situasjon med Robert Pires for Arsenal som brukte en sesong på å tilpasse seg nivået før vi fikk se det beste av ham.

”Som andre franskmenn før ham, Bruno trenger litt mer tid. Husk at folk lo av Robert Pires i hans første sesong i Premier League”, påpeker Liverpools franske manager.

 

De som forventet en ny Zenedine Zidane da Bruno Cheyrou ankom Mersey-side med utvilsomt talent i kofferten har på ingen måte gjort spilleren selv noen tjeneste. Derfor har det blitt mye av den nevnte hoppinga etter Wirkola for franskmannens del. Så får vi bare håpe Anfield-publikumet får muligheten til å legge sin elsk på en slepen teknikker med målteft – som de ble lovt fra starten.

 

Da må du tre ut av din egen skygge, Bruno.

And get them knees dirty lad!