Bjørnebye: - Rafa må kjøpe sultne spillere i januar

Stig Inge Bjørnebye mener det viktigste når Benitez forsterker laget med nye spillere i januar er at de er sultne og fortsatt ønsker å vinne noe. – Mange spillere blir altfor raskt mette i dagens fotball, sier landslagsassistenten.

Transfervinduet nærmer seg med stormskritt og Liverpool er helt avhengig av et par vellykkede spillerforsterkninger for å kunne bite fra seg i Premier League og samtidig fortsette å avansere i cupene. Mange navn har blitt knyttet til de røde de siste ukene. Vi har spurt den tidligere Liverpoolspilleren, Stig Inge Bjørnebye, hva som er viktigst når hans tidligere arbeidsgiver skal ut på transfermarkedet?

 

- Det som er viktigst er at spillerne som blir kjøpt er sultne og fortsatt ønsker å vinne noe på fotballbanen. Vi ser dessverre altfor for ofte eksempler på det motsatte, sier Stig og presiserer at det Liverpool viste mot Arsenal på Anfield i slutten av november er et eksempel til etterfølgelse. – Spillerne må virkelig ønske å vinne, være sultne og aggressive i kampsituasjon dersom laget skal komme høyt i Premier League. Det nytter ikke bare å gjøre det i én kamp, det må gjentas så ofte som mulig, helst i hver eneste kamp. Bjørnebye mener mange toppspillere i dag blir altfor fort mette og mister knisten etter en overgang til en storklubb. Han holder frem El-Hadji Diouf som et eksempel på dette. Mannen alle klubber ønsket seg etter VM i 2002 har knapt nok spilt en eneste god fotballkamp siden £10M-overgangen til engelsk fotball.

 

Stig Inge: - Rafa er riktig mann for Liverpool

Bjørnebye har fortsatt et rødt hjerte etter åtte år i klubben og i underkant av 180 kamper. Han var blant annet innom kontoret til Rafa Benitez for et par uker siden i forbindelse med en rundreise i England.

Hvilket inntrykk fikk du av Liverpools ferske manager?

- Jeg må si han la igjen et meget godt skussmål hos meg. I utgangspunktet hadde jeg bedt sekretæren om en timinutters visitt, fordi jeg anså det som en fordel å ha hilst ordentlig på hverandre. Det kan oppstå situasjoner som gjør at det er nyttig for begge parter å ha snakket sammen på forhånd. Rafa var av samme oppfatning og i stedet for å ti minutter, ble vi sittende en hel time. Han er ung, ambisiøs, dyktig og kunnskapsrik. På meg virker han som en meget god leder, og jeg tror Liverpool har funnet riktig mann. Han er utvilsomt en av Europas beste trenere og har allerede vunnet store mesterskap de siste årene. Samtidig er han ydmyk i forhold til å lære mer og inviterte meg til en interessant dialog omkring både John Arne Riise, John Carew og Liverpool generelt. Ettersom jeg hadde vært så lenge på Anfield var han nysgjerrig på å diskutere alt rundt både styre og stell og egentlig alt som rørte seg i klubben.

 

Stig Inge Bjørnebye hadde ingen umiddelbare planer om å gå inn i en trenerrolle da Åge Hareide ble utnevnt til landslagssjef. Han ble imidlertid god kjent med sunnmøringen under en utlånsavtale i Danmark da Hareide ledet Brøndby og hadde også en dialog med ham om en posisjon i Rosenborg da han kom hjem til Norge.  

- Det ble ingenting ut av det i RBK av forskjellige årsaker, men under en bedre middag sa Åge i en triviell bisetning at han kanskje ringte dersom han hadde en jobb til meg i fremtiden. Det var ikke noe jeg gikk rundt og tenkte mer på. Faktisk husket jeg det ikke før telefonen kom lang tid senere, og Åge Hareide var blitt utnevnt til landslagssjef for Norge.

 

Penger er ikke alt

Det har skjedd mye i engelsk fotball de siste årene. De rike har blitt rikere og Chelsea lever i en verden for seg selv. I teorien er det i dag bare tre klubben som er store og sterke nok til å gå til topps. Liverpool har på mange måter falt ytterligere av lasset. Hva mener du om denne utviklingen?

- Med situasjonen i Chelsea de siste par årene har dette med ressurser blitt satt veldig på spissen. Dette har skjedd på forskjellige måter med forskjellige klubber. United er United med alt de har vunnet de siste ti årene og hele sitt godt oppbygde salgsapparat og sterke posisjon på verdensbasis. Chelsea har skutt gullfuglen med sin rike russer, mens Arsenal har hatt en mer sjarmerende posisjonering med en manager som skapte en liten revolusjon da han etter hvert ble varm i trøya på Highbury. Penger er imidlertid ikke alt. Chelsea hadde en periode hvor de kjøpte mye rart, men Mourinho har utmerket seg med å kjøpe klokt. Det hjelper ikke bare med store navn og spillere som blir betalt massevis av penger uten at for eksempel de sosiale ferdighetene også er til stede. Ellers vil det garantert ikke fungere. Slik jeg ser det er imidlertid lederegenskapene hos de tre store totalt sett viktigst. Liverpool har fått en meget god mann i Benitez og er i ferd med å gjøre de samme grepene, men vil neppe kunne klatre helt til topps med en gang. En del grunnleggende ting må være på plass for å lykkes.

 

I forhold til de klubbene vi liker å sammenligne Liverpool med har vi en atskillig tynnere spillestall og har for tiden heller ikke de samme økonomiske ressursene. Hva har imponert deg mest med Rafa Benitez så langt?

- Han fremstår som mer strukturert og legger med tanke bak det han gjør enn forgjengeren. Skader har rammet ham hardt, dessverre, men foruten å gi unge gutter bedre arbeidsvilkår klarer han også forbedre de beste. Se bare på Steven Gerrard. The Kop vil gjerne ha kapteinen i hundre overalt på banen. Det går selvsagt ikke. At Steven nå fremstår som helt uuvurderlig for Liverpool F.C. er av relativt ny dato og mye kan tilskrives managerens jobbing med ham. Gerrard er et sinnsykt talent, men også en som må strukturerer seg. Han må vite når han skal gi fra seg ballen, riktig transportering av ballen og hele tiden utnytte egenskapene sine best mulig. Han er absolutt en spiller som har utviklet seg yterliggere.

 

Dyre engelske spillere

Engelsk fotball har over tid vært preget av utenlandske spillere, mange mener litt for mange. Det finnes topplag i dag som bare har en engelskmann eller to. Hva mener du om den utvikling?

- Fotballen utvikler seg hele tiden. Den er aldri konstant. Når det gjelder utlendinger i Premier League er det historisk sett av veldig ny karakter. Tradisjonelt har engelske fotball vært av og for engelske spillere. Den største faktoren tror jeg er måten transfermarkedet har utviklet seg på. Engelske spillere er rett og slett for dyre. Du får ikke kjøpe Defore fra Tottenham uten å betale overpris. Derfor tvinges mange til utlandet.

 

Må Liverpool jobber bedre med å få frem spillere fra eget akademi?

- Ja, Liverpool må rett og slett sette seg ned og spør seg selv om hvorfor de bruker mye penger på satsningen sin i Kirkby uten å få frem gode nok spillere. Etter at Carragher og Gerrard slo igjennom har det utviklet seg et vakuum, til tross for typer som Warncok, Raven, Potter og Whitbread har vært innom førstelaget denne sesongen. Under Houllier var ikke kommunikasjonen mellom Melwood og Akademiet god nok. Rafa ser ut til å løse disse tingene på en helt annen måte. På sikt tror jeg det vil være veldig bra for klubben.

I Liverpool har man fokusert nokså ensrettet på lokale talenter, i motsetning til for eksempel Manchetser United og Arsenal. Mener du de bør endre kurs?

- Det spiller egentlig liten rolle hvor talentene kommer fra så lenge resultatene er bra. Her kan det være vanvittige mye penger å spare, selv om det selvsagt også krever ressurser og oppfølgning å hente inn utenlandsk ungdom. Poenget er at dersom Liverpool ikke lenger finner talenter i Toxteth, må de tenke nytt og annerledes. Arsenal har en 17-årig spanjol ved navn Fabregas. Han er en komplett Premier League-spiller. Det sier det meste. Når det er sagt tror jeg en kombinasjon av lokalt og utenlandske spillere på alle nivå i klubben er den riktige veien å gå. Det er viktig med tilhørighet og å holde liv i drømmen om at gutten i gata en dag kan bli god nok til å spille for de røde.

 

Carra har tatt noen viktige valg

En av dem som slo igjennom da du fortsatt var i Liverpool er Jamie Carragher. Er du overrasket over fremgangen han har gjort?

- Jamie var lenge en grå mus, men har tatt noen viktige valg her i livet og tatt ansvar for sin egen situasjon. Det er en fjær i hatten for ham selv og en god referanse for Liverpool Football Club. Ofte er den en stor overgang når unggutter kommer inn omtrent rett fra gata og slår igjennom på førstelaget. Heldigvis har de fleste klubber forbedret seg mye på det området de siste årene.

 

Til slutt litt om keepersituasjonen. Liverpool ser fortsatt ut til å slite med å ha en klar ener mellom stengene. Tror du dette er negativt for laget som helhet. Tradisjonelt har nettopp den plassen på laget alltid vært viktig.

- Det er alltid en fordel for et lag å ha en soleklar ener på keeperplassen som i tillegg jobber godt sammen med forsvarskollegaene sine. Hvor stor denne fordelen er, kan dog diskuteres. Både Arsenal og Manchester United har vunnet store mesterskap de siste årene uten å ha en Schmeichel mellom stengene. I Liverpool synes jeg keeperen ikke har hatt de beste arbeidsforholdene de siste årene. Dudek hadde det for eksempel ikke veldig enkelt da han skulle jobbe seg inn på laget etter å ha vært ute av laget første gang. Alt henger sammen i fotball, også prestasjonene til keeperen.