Factfile: Rafael Benítez

Presentasjon av vår nye manager. Benítez har spillererfaring kun fra lavere divisjoner i Spania, men har som trener fine resultater i debutsesongen i sine tre siste klubber - to opprykk og et seriemesterskap.

Rafael Benítez (uttales med trykk på i'en) har i likhet med Gerard Houllier ingen særlig spillererfaring. Han spilte kun på lavere lag i Real Madrid og på nivå 3 og 4 i Spania med AD Parla og Linares. Benítez la opp i en alder av 26 år etter å ha slitt med skade en hel sesong. Men gikk så straks over til trenergjerningen.

 

Han trente ungdomslaget til Castilla og arbeidet senere i Real Madrid hvor han vant serien med juniorlaget og B-laget før han i en sesong ble assistent til Vincente del Bosque. I 1995 trente han Valladolid, men ble sparket etter 23 kamper da laget lå sist på tabellen i Primera Divison. Deretter bar ferden til Osasuna i Segunda Division, men her ble det kort visitt. Etter kun en seier på ni kamper var det eventyret over.

 

Men så begynte trenerkarrieren å ta fart. Fra Benítez gikk til Extramadura i Segunda Division i 1997 har han sørget for to opprykk og et seriemesterskap i sin første sesong i sjefsstolen!  Det skjedde i Extremadura og Tenerife i Segunda Division og med Valencia i øverste divisjon. I Extremadura ble det imidlertid nedrykk fra Primera Division sesongen etter opprykket. 

 

44-åringen er Valencias mest suksessfulle trener i historien, med to titler i Primera Division i løpet av tre år og en UEFA-cuptittel. I den nettopp avsluttende sesongen tok Valencia hjem både den spanske serien og UEFA-cupen.

 

Benitez arvet et godt lag da han tok over Valencia etter Hector Cuper i 2001, med spillere som Santiago Canizares, Pablo Aimar og Roberto Ayala. Men som Real Madrid har vist, så hjelper det ikke å ha talentfulle spillere hvis man ikke får dem til å fungere sammen. Benítez har vist at han kan omdanne en gjeng med lovende talenter til et slagkraftig lag. For Benítez er det viktig å ha et solid forsvar. Sist sesong slapp Valencia inn kun 26 mål, det laveste antallet for en spansk mester de siste 30 årene. Men den Madrid-fødte manageren har også et øye for å finne hjemlige talenter. Miguel Mista fulgte med Benitez fra Tenerife i 2001 og har blitt Valencias toppscorer. Han bygget også et lag hvor forsvarerne går framover og hvor angriperne tar tak defensivt. Alle utespillerne unntatt venstreback Amedeo Carboni og Fabio Aurelio tegnet seg på scoringslisten forrige sesong. Liverpool nyutnevnte manager er også en tilhenger av en rotasjonspolitikk for å holde spillerne i form og på tå hev.

 

Benítez blir beskrevet som en dyktig person og en veldig vitenskapelig trener. Han benytter datateknologi for å følge med på spillernes diett og fysiske utvikling, og han er interessert i hvordan han kan bruke data i fotballsammenheng. Han tar fremdeles litt avstand mellom seg og spillerne, og han holder god disiplin. Spanjolen hadde perioder i både Manchester United og Arsenal på 1990-tallet for å lære av deres treningsmetoder. Benítez snakker godt engelsk og har ingen problemer med å kommunisere med spillerne.

 

Etter å ha ledet Valencia til ligatittelen foran giganter som Real Madrid, Barcelona og Deportivo La Coruña bør han også kunne klare å få Liverpool foran Manchester United, Arsenal og Chelsea på tabellen.

 

 

RAFAEL BENÍTEZ

Født: 16.04.1960.

Sted: Madrid, Spania.

Sivilstatus: Gift, to døtre.

Akademiske studier:

* National Football Coach – tittel oppnådd på XXXII National Course, som fant sted i Albacete (juni-juli 1989).

* Grad i Physical Education ved National Institute of Physical Education (INE) avlagt på Polyteknisk Universitet i Madrid i 1982.

 

JOBBERFARING

* 86/87- 88/89 Castilla "B" Ungdomslag.

* 89/90-90/91 Real Madrid CF Ungdomslag.

* 90/91-92/93 Real Madrid CF U-19.

* 93/94 Real Madrid "B" (Segunda Division).

* 93/94 Real Madrid CF (Assistent til Vicente del Bocente).

* 94/95 Real Madrid CF "B" (Segunda Division).

* 95/96 Real Valladolid CF (Primera Division).

* 96/97 CA Osasuna (Segunda Division).

* 97/98 Extremadura CF (Segunda Division)

* 98/99 Extremadura CF (Primera Division).

* 99/00 Sabbatsår - "trenerstudier" i Italia og England.

* 00/01 CD Tenerife (Segunda Division).

* 01/02-03/04 Valencia CF (Primera Division).

 

MERITTER:

* Seriemester med Castilla "B" sesongene 86/87 og 88/89.

* Seriemester med Real Madrid CF Ungdomslag sesongen 89/90.

* Cupmester med Real Madrid CF Under-19 sesongen 90/91.

* Serie- og Cupmester med Real Madrid CF U19 sesongen 92/93.

* Opprykk til Primera Division med Extremadura CF sesongen 97/98.

* Opprykk til Primera Division med CD Tenerife sesongen 00/01.

* Seriemester med Valencia sesongene 01/02 og 03/04.

* UEFA-cupmester Valencia sesongen 03/04.

 

ANNET AV INTERESSE :

* Fotballærer på CAMP Davis University (USA) i August 1990.

* Representert det spanske universitet fem ganger i Mexico Universiada i 1979.

* Som fotball-spiller spilte han på lavere lag i Real Madrid 73/74-80/81 sesong. I 1981 gikk han til AD Parla, hvor han spilte i Tercera Division og Segunda B i 81/82-84/85. Han avsluttet fotballkarrieren i Linares CF i Segunda B 85/86.

* Kommentator og ekspert i flere media: Telemadrid (96/97), Eurosport (Eurocopa 2000), Cadena COPE (96/00), MARCA (99/00), El Mundo, FUTVOL.COM, NAVEGALIA.COM

* Foredragsholder på flere universiteter, kongresser, skoler og offisielle sentre (INEF, CEE, FMF) om fotball-relaterte emner.