Kommentar:Et godt valg, kaptein!

Steven Gerrard gjorde et godt valg da han bestemte seg for å bli i Liverpool. Beslutningen kan skape effekter som er større enn den selv – og som kan bringe nye trofeer til Anfield.

Kapteiner skal være villige til å gå ned med skuta, heter det. Jeg er ikke så sikker på at jeg mener det bør gjelde på sjøen, men når det kommer til fotball, som ikke dreier seg om liv og død (sorry, Shankly!), har kapteinen helt klart en spesiell forpliktelse overfor sin klubb.

Det har vært tvil, men med dagens kunngjøring viser Steven Gerrard at han har skjønt nettopp dette: Da han i fjor høst ble utnevnt til klubbens kaptein i en alder av 23 år, var det en helt spesiell tillitserklæring, en tillit som forplikter.

 

24 år gammel er Steven Gerrard allerede blant Europas mest avholdte midtbanespillere. Ch£lseas sjefer har formelig siklet etter å kjøpe seg scouserens tjenester, men "Stevie G" har motstått de kortsiktige økonomiske gevinstene og tatt et godt og voksent valg. Gjentatte ganger har vi hørt Gerrard si at han «ønsker å vinne», men at han «helst ønsker å vinne med Liverpool». I dag har han bevist at dette var mer enn snakk – at klubblojalitet betyr mer enn penger. I en toppfotball som er gjennomsyret av egoisme og pengebegjær, er dette veldig godt å registrere.

 

Når det er sagt: Selvfølgelig, Steven, du er ikke garantert suksess på Anfield. Forrige sesong var du den viktigste enkeltårsaken til at «HMS Liverpool» i det hele tatt holdt seg flytende. Men, Steven, suksess ville du ikke vært garantert noe annet sted, heller. Flere av Liverpools tidligere storspillere har den siste uka uttalt at de ville forstått det hvis kapteinen valgte å satse på Chelsea – fordi det er en større klubb. Det stemmer selvfølgelig ikke, som en annen legende, Jimmy Case, var så vennlig å bemerke. Liverpool har en mer gloriøs fortid, selv de seneste årene, flere tilskuere og minst like gode utsikter for framtida. Chelsea er kun større hvis vi teller antall penger på bok - og at dét ikke er noen garanti for sportslig suksess, kan en hvilken som helst Real Madrid-supporter bekrefte.

 

Steven Gerrard altså bare 24 år gammel, og samme hvor god han har vært til nå, vil han sannsynligvis bli enda bedre de kommende åra. Det er dermed at han, sammen med blant andre jevngamle Michael Owen, skal betale tilbake alle ressursene klubbene har brukt på ham. På toppen av det hele kan han risikere å vinne ting. Uansett vil Gerrard kun være 27 år gammel når hans nåværende kontrakt går ut. Hvis han ikke har vunnet noe i Liverpool innen da, vil han møte større forståelse for en eventuell overgang enn han ville gjort det i dag. Et slikt valg ville sannsynligvis endt i sinne, frustrasjon og mishagsytringer.

 

I stedet har Steven Gerrard nå skapt glede og forventing foran den nye sesongen, slik en kaptein skal gjøre det. Dessuten vil beslutningen sannsynligvis skape en positiv spiral, en spiral som sannsynligvis drar med seg nevnte Owen i dragsuget. Det Steven Gerrard har markert i dag, er at står skulder ved skulder med Rafael Benítez og ønsker å løfte Liverpool den siste biten til toppen. For den nye manageren betyr dette to solide byggesteiner i Steven Gerrard og Michael Owen, og dermed helt andre arbeidsforhold enn han ellers måtte ha handtert.

 

Veien til toppen trenger dermed ikke være så veldig lang, det er i dag ingenting som tyder på at Liverpool-skuta vil synke. Det er sant at Gérard Houllier slet mot slutten, men han la tross alt et godt grunnlag for framtida. Stallen består av mange unge og gode spillere – noe stjerneskuddet Milan Baros får stå som et eksempel på - så det skal ikke mange nyervervelsene til før mannskapet er godt nok. Hva det har skortet på de siste årene, er først og fremst en tilfredsstillende strategi. Hvis den nye spanske manageren klarer å justere disse to sistnevnte faktorene, trenger det ikke gå lang tid før Liverpool følger opp sine gloriøse tradisjoner. Det betyr både saltmat og søtmat og penger og gull. Ikke minst gull.