Opp som en løve,ned som en skinnfell

Deppede tyskere og engelskmenn, men Michael Owen ble historisk. Liverpool-spillerne mest målfarlige i EM.

Michael Owens tidlige mål for England mot Portugal i går – hans første i EM – gjorde ham samtidig historisk: han er den første engelske spilleren som har scoret i fire store internasjonale seniormesterskap for landslag, nærmere bestemt i VM 1998 (to mål + scoring i straffesparkkonkurranse), EM 2000 (ett mål), VM 2002 (to mål) og så nå i år (ett mål + scoring i straffesparkkonkurranse). Totalt har Liverpool-spissen åtte nettkjenninger i EM og VM. Fra før har Bobby Charlton og Geoff Hurst vært de engelske spillerne som har scoret i flest store internasjonale mesterskap, med tre mesterskap hver. I og med kampen i går danket Owen dessuten ut Emlyn Hughes som den spilleren som har nest flest landskamper som Liverpool-spiller. Owen har nå 60 spilte kamper (og 26 scorede mål) for England i en alder av 24 år. Waliseren Ian Rush topper denne lista, med 67 landskamper.

Som en trøst etter en heller målfattig sesong for Liverpool, er det verd å merke seg at Liverpool nå er den klubben som, sammen med Manchester United, har bidratt med flest mål til mesterskapet – til sammen seks(Baros 3, Smicer, Gerrard, Owen).  De engelske klubbene er samtidig de som har bidratt med soleklart flest mål, med 29 - mot totalt 38 fra klubber i andre europeiske land.

 

Skuffede engelskmenn

Men hva hjelper vel alt dette Englands landslag? Til slutt gikk det ad undas igjen for løvene, og det etter et drama av den typen vi har blitt vant til å se fra den kanten. Etter å ha fått et mål annullert i ordinær tid, utlignet England Portugals scoring i andre ekstraomgang, bare for å tape nok en straffesparkkonkurranse. Da hjalp det lite at Michael Owen for en gangs skyld satte sitt forsøk.

- Vi har en tendens til å tape straffesparkkonkurranser, ser det ut til, uttalte en skuffet Liverpool-spiss etter kampslutt.

Straffesparkmerket bestod mer av sand enn av gress, noe som blant annet fikk David Beckham til å skyte skyhøyt over, men Owen vil ikke bruke det som unnskyldning.

- Vi trente der dagen før og det var sånn da også. Dessuten var det likt for begge lag, vektla 24-åringen.

Om den annullerte scoringen til Sol Campbell antydet han derimot at det kan ha vært gjort dommerfeil.

- Det var det samme i VM 1998, da han scoret et flott mål som ble diskreditert, sa Owen.

Det meste så egentlig ut gå samme vei i går, som under den fantastiske kampen mellom England og Argentina i for seks år siden.

Av Liverpools tre representanter i dramaet var Jamie Carragher ubenyttet reserve igjen, mens Steven Gerrard ble tatt av banen mens England fortsatt ledet 1-0. Michael Owen var altså på banen fra første til siste spark.

 

Skuffede tyskere

Også Dietmar Hamann, hvis landslag røk ut allerede i gruppespillet, er skuffet etter innsatsen. Han mener Tyskland fortjente en bedre EM-skjebne.

- Vi var det beste laget da vi spilte mot Nederland, mener «Didi».

- Potensialet var der, men vi klarte ikke å få det ut. EM har aldri vært så jevnt, så hvis vi hadde gått videre, kunne vi vunnet hele greia. Det er det som gjør tapet så frustrerende, forklarer Hamann.

Det går selvsagt ikke upåaktet hen i hjemlandet når Tyskland ryker ut allerede i gruppespillet, men det mener Liverpools midtbanespiller at spillerne bare må tåle.

- Det må vi takle, fordi det er en del av spillet. Hvis vi står sammen, klarer vi å holde hodene hevet, sier Hamann.

Derimot synes han det er synd at han har mistet sin betrodde landslagstrener Rudi Völler, som sa opp jobben sin i går.

- Synd, for jeg mener han var den beste treneren vi kunne hatt, og det mener jeg fortsatt, fastslår Hamann.