Rafa: - 30 poeng må aldri skje igjen

Rafa Benitez kom til Anfield med skyhøye mål og store ambisjoner etter å ha vunnet La Liga to ganger de tre siste sesongene. Nå er han 30 poeng bak ligalederen. Det må aldri skje igjen, sier spanjolen.

Det er i et langt intervju med Liverpool Echo hvor Rafa går litt under huden på problemene på Anfield denne sesongen og forsøker å si litt om situasjonen slik han opplever det. Han er sjokkert over å ligge så langt bak ligalederen, men mener samtidig det er urettferdig å sammenligne hans første sesong med Houlliers siste.

 

Mye av tiden etter han ble utnevnt til manager på Anfield har blitt brukt til å gå igjennom spillerstallen og gjøre seg opp en mening om materiale han har tilgjengelig. Han har også hatt en stor gjennomgang av klubbens speidernett, som ikke fungerte godt nok under Houllier, og har gjort flere utnevnelser på området. Samtidig står han i motsetning til sin forgjenger på godt fot med Heighway og Akademiet, noe som allerede har gitt synlige resultater. Rafa vil dermed stå bedre rustet på alle måter neste sesong.

 

Den store avstanden opp til Chelsea er likevel den største bekymringen hans. Avstanden opp til toppen må aldri bli så stor igjen, sier Rafa. Det betyr likevel ikke at han ikke ser lys i utgangen av tunnelen. Rafa ser også fremgang i arbeidet sitt.

 

- Neste sesong vil bli annerledes. Avstanden vil ikke bli den samme opp til toppen. Jeg har stor tillit til at vi skal klare å gjøre noe med det. Jeg synes det er delvis utrettferdig å sammenligne min første sesong med forgjengerens siste. Det er ikke mulig å endre alt på en sesong. Jeg tror vi vil være langt på vei ved å gjøre et par viktige endringer neste sesong.

 

- Muligens blir det samme avstand opp til toppen denne mai som forrige mai. Hvis man analyserer situasjonen er det likevel nyanser. Brukes Arsenal som referanse, har vi gjort det bedre. Vi er nå 17 poeng bak Arsenal, det stopper i fjor på 30. Slik sett er et forsprang redusert. Problemet er imidlertid at ett lag har brukt veldig mye penger og har gått 13 poeng forbi Arsenal. De som har fulgt klubben nøye ser at vi har endret mye på stil og utførelse. Det er sant at vi ikke er stabile nok, men når vi har spilt bra har vi også gjort det med stil. Jeg liker å ha lag som bruker hele banen og involverer flankene. Det er noe jeg vil se mer av i fremtiden.

 

Rafa håper søndagens seier over Everton kan bli starten på en ny giv i innspurten – til tross for å ha opplevd mannefall på banen – og det faktum at klubbens står uten en eneste spiss til oppgjøret mot Bolton neste lørdag.

 

- Vi er nærmere Everton enn på lenge og jeg håper derbyet ble vendepunktet. Det var en viktig kamp for alle. Det var nok å føle atmosfæren og se reaksjonen til supporterne. Mange spillere spilte også bra. Dette var Nunez’ beste kamp, for eksempel, og jeg vil gjerne se mer av dette frem mot sesongslutt. Jeg håper han nå kan vise at han holder mål på dette nivået etter å ha fått mye kritikk.

 

Bak lukkede dører jobbes det hardt med å sikre seg tilgangen på de beste talentene, både i innland og utland.

- Vi har reorganisert speideravdelingen og har ansatt flere nye speidere utenlands. Vi har ansatt tre nye og håper å ansette minst tre til. For første gang har vi et nett i Sør-Amerika, Spania og Portugal. Vi trenger fortsatt å gjøre noe i Afrika, men det er ikke alltid like lett å finne den riktige personen. På sikt kommer vi til å ansette flere. Speiderne har ingen lett oppgave. Ofte er det avgjørende å være på rett sted til riktig tid, og man må alltid se en spiller i aksjon mer enn én gang. Vi ønsker ikke å bli involvert i auksjoner over unge talenter.

Slik det fungerer i England nå må U-14 spillere bo innen en radius av 90 minutter fra klubben de skal spille for. Benitez mener altfor mange storklubber tar seg friheter og skaffer foreldre jobber i området. Dermed skaffer de seg tilgang til spilleren som ikke er fra området. Manageren mener regelverket må justeres. Ellers vil det alltid være slik at de mest pengesterke klubbene flytter reglene når det finner det nødvendig. Rafa mener det vil gagne engelsk fotball å lempe på reglene innenlands i stedet for at flere og flere klubber henter unge spiller fra utlandet.