Hyypiä spilte sin 75. landskamp

Sami Hyypiä rundet i dag 75 landskamper for Finland. Svennis hentet inspirasjon på Anfield. Nå er svensken bekymret for Gerrard. Bedre mottakelse for Neville? Kirkland strever i WBA.

Sami Hyypiä nådde 75 landskamper for Finland i dag, da mannskapet fra de tusen sjøers land vant over Hviterussland på straffesparkkonkurranse i en turnering på Kypros. Etter ordinær tid stod det 2-2 i kampen som ble spilt på Paphos. 

49 av landskampene til Liverpool-stopperen har kommet i løpet av tiden hans på Anfield. Hyypia har imidlertid langt igjen før han tar igjen en tidligere Liverpool-spiller, Jari Litmanen, som etter dagens kamp innehar rekorden i antall kamper for Finland. Litmanen står nå bokført med 101.  Tre andre spillere har også flere landskamper enn Hyypiä: Ari Hjelm (100), Erkka Petäjä (83) og Arto Tolsa (76).

Svennis hentet lærdom på Anfield
Sven Göran Eriksson avslører i dagens Liverpool Echo at en samtale med en Liverpool-legende la grunnlaget for mye av hans fotballfilosofi. Når svensken leder England ut på Anfield for landskamp mot Uruguay i kveld, avslører han at han har mye å takke tidligere Liverpool-manager Joe Fagan for. Fagan var nemlig mannen som ga han innsikt i noe av suksessoppskriften på Anfield på 80-tallet. Eriksson har heller aldri lagt skjul på sin beundring for Fagan.

- Som ung kom jeg til Anfield av og til, og besøkte det berømte støvelrommet. Joe Fagan inviterte meg inn dit for 30 år siden, og jeg fikk se Liverpool trene og spille flere kamper. Jeg lærte mye av dette. Joe var en veldig hyggelig mann, og jeg ble godt kjent med han. Folk på Anfield var alltid hjelpsomme, og jeg tror hele verden lære mye av de gode Liverpool-årgangene på den tiden. De holdt på ballen, og spilte enkelt. Det var veldig vanskelig å angripe mot dem, minnes Eriksson.

- Historien sitter formelig i veggene på Anfield. Liverpool har vunnet Champions League fem ganger. Det er en av de virkelig store klubbene. Du kan sammenligne dem med Bayern München, Real Madrid, Manchester United og Ajax. Men Liverpool har en helt spesiell ting som får nakkehårene mine til å stå rett opp; ”You’ll Never Walk Alone” som blir sunget før lagene kommer på banen. Jeg vet ikke om den vil bli sunget i kveld. Trolig ikke. Men det er en veldig spesiell sang, sier svensken.

Eriksson bekymret for Gerrard
Landslagssjefen uttrykker også bekymring for Steven Gerrard, som allerede har spilt 41 kamper denne sesongen, og som vil spille minst 13 kamper til før han drar til VM.

- Selvsagt er jeg bekymret for antall kamper han har spilt allerede. Han er viktig for Liverpool, og han er viktig for England. Vi ønsker å se han i form i kveld, og vi ønsker å se han i form i mai og juni.

Bedre mottakelse for Neville?
Steven Gerrard håper på sin side at Anfield-publikumet gir Gary Neville en bedre mottakelse i kveld enn ved forrige korsvei. Manchester United-kapteinen fikk publikum på nakken i FA-cupkampen nylig, etter sin provoserende feiring foran Liverpool-fansen på Old Trafford i januar. Gerrard tror imidlertid at backen kan vente seg bedre behandling når han nå skifter ut Uniteds farger med den engelske landslagstrøyen.

- Jeg tror dette blir helt annerledes enn en kamp mellom Liverpool og Manchester United. Jeg tror Liverpool-fansen var ekstra psyket opp foran cupkampen. I kveld vil Gary Neville representere sitt land på Anfield, og for supporterne handler det ikke om Liverpool, men om England, uttaler Gerrard.

Liverpool-kapteinen får støtte av David Beckham på dette punktet. Han tror også Liverpool-supporterne blant publikum i kveld vil legge eventuelle feider med Neville til side. Beckham ble selv varmt mottatt på Anfield da han spilte der for England mot Finland mens han var United-spiller.

- Gary spiller for England i kveld, så dette burde bli annerledes, sier han.

Djimi fyller år
Djimi Traore fyller 26 år i dag. Han ble hentet til Liverpool for £550 000 av Gerard Houllier i februar 1999, og er den spilleren som har vært lengst i klubben om vi ser bort i fra Jamie Carragher og Steven Gerrard. Traore har spilt 133 førstelagskamper for Liverpool så langt.

Kirkland strever i WBA
Liverpools utlånte keeper Chris Kirkland strever med å få spilletid hos West Bromwich, og har bedt om å få spille i en reservelagskamp borte mot Wigan i kveld. 24-åringen hadde nok håpet å være involvert med England på Anfield i kveld, men akkurat nå ser en plass i den engelske VM-troppen ut til å være langt unna. Da Kirkland pådro seg en nyreskade i oktober, tapte han plassen mellom stengene til Tomasz Kuszczak. Polakken har gjort sine saker så bra, at Kirkland aldri har klart å ta tilbake posisjonen som førstekeeper på The Hawthorns.

- Jeg forventet ikke å være i Englands-troppen på Anfield i kveld. Du må spille for klubben din skal du slippe til for landslaget, konstaterer den uheldige sisteskansen.

- Nå må jeg jobbe så hardt som jeg kan for å vinne tilbake plassen min hos West Bromwich. Jeg håper jeg fortsatt har en sjanse til å bli med i VM-troppen, men for å være ærlig så er ikke det viktigst akkurat nå. Det er viktigere å spille for klubblaget, og jeg må jobbe hardt for å utkonkurrere Tomasz. Jeg må bare vente på min sjanse.

Kirkland insisterer imidlertid på at han gjorde det rette ved å forlate Liverpool på utlån til Midlands-klubben.

- Det at jeg ikke har spilt for førstelaget på lenge nå har ikke påvirket mitt forhold til klubben. West Bromwich har vært fantastiske, og de startet sesongen med meg som førstekeeper. Jeg var rett og slett uheldig som pådro meg en alvorlig skade, og det ga Tomasz sjansen. Han har gjort det bra, så jeg kan ikke argumentere mot laguttaket.