Rafa forsøkt felt av sine egne

Lekkasjer og sitater fra et anonymt styremedlem med kritikk mot manageren blir møtt med avsky fra resten av hierarkiet på Anfield og ikke minst av supporterne.

Det har vært en merkelig dag i Liverpool Football Club. Hvis det har vært noe som er sikkert på Anfield så er det at klubbens manager alltid har styrets fulle tillit – og at de fungerer som en buffer utad og lar treneren holder på med det han er best til; nemlig å styre den sportslige utviklingen.

Til tross for gode eller dårlige resultater, oppturer og nedturer. Større og mindre kriser på og utenfor banen. Samme gylne regel gjelder: Styret på Anfield lekker ikke til media. I Liverpool holdes alltid kortene tett inntil brystet. Det handler om lojalitet, profesjonalitet og troverdighet. Dette er The Liverpool Way – det er slik vi har lært styret å kjenne i mer enn en mannsalder.

Greame Souness fikk holde på med sitt, og mislykkes mer eller mindre totalt. Roy Evans kom og brakte med seg stabilitet og optimisme, men heller ikke mer. Houllier overtok og fløyt lenge på treble-sesongen, inntil han måtte ut. Det var likevel ikke en tøddel som ble lekket til avisene om hva som skjedde i det ovale rom.

I dag våknet vi til en bakside i Daily Mirror hvor et styremedlem blir sitert på misnøyen sin med Rafa Benitez og hans virke i klubben. Det går på feilaktige spillerkjøp, dårlig tabellsituasjon og rotering. Sikkert ikke tilfeldig at dette kommer akkurat nå og forståelig at den en stor løssalgsavis tar i mot dette som en ren gavepakke fra en ”senior board member”. Nettopp timingen, etter mye støy rundt Rafas taktikk og bruken av Steven Gerrard, gjør dette enda mer usmakelig. Spesielt når det kommer fra klubbens hjerte. Det er ikke sjokkerende at det finnes flere oppfatninger internt i styret om tingenes tilstand. Det kan til og med komme noe godt ut av en god krangel – en frisk diskusjon. For Liverpool-supporterne og alle involvert i klubben er det imidlertid utilgivelige at en slik kritikk blir fremsatt på denne måten. Det er det ganske sikkert også for David Moores og hans nærmeste.

Den første tanken var selvsagt om dette kunne være sant? Stemte reportasjen? Hadde virkelig et styremedlem for første gang i moderne tid lekket til pressen? Utover dagen ble det mer og mer klart at dette var virkelighet – at avisen virkelig siterte en ”senior member” i styret. Liverpool Echo beskriver dette som et knivstikk i ryggen, mens klubbens Chief Executive har måtte gå ut på klubbens hjemmeside og forsvart Rafa med full tyngde. Det levner ingen tvil om det finnes råtne egg i kurven.

Rafa ble på dagens pressekonferanse spurt om utspillet i Mirror og svarte fornuftig for seg.

- Jeg vet jeg har formannens, Chief Executive og styrets støtte. Jeg har sett hva som er skrevet. Folk må få lov til å skrive og snakke om fotball. Jeg ble likevel overrasket, men jeg foretrekker å snakke om Aston Villa og hvordan vi kan slå dem. I Real Madrid lærte jeg av John Toshack når det var riktig å si ”ingen kommentar”. Jeg har rett og slett for mye respekt for klubben til å diskutere denne saken i full offentlighet.

Over tid har det vært kjent at styret på Anfield delvis er splittet i sitt syn på blant annet investeringene, jobben med å få penger inn i klubben. Denne saken har ligget som en klam hånd over klubben de siste årene. David Moores, Rick Parry og Clayton står på den eneste siden. Denne trioen styrer i praksis alt som skjer i klubben og det er en kjent sak at de ikke deler mer enn nødvendig med resten av styret. Hvorfor fikk vi kanskje svar på i dag? Klubben skal i flere dager ha visst om at en slik sak var på trappene og at det ville komme et oppslag med denne type innhold. De har imidlertid nektet å uttale seg til avisen. Det er en riktig strategi. Ingen er tjent med at det legges opp til en polemikk i løssalgsavisene – uansett hvor langt fra hverandre man står.

Hvem er så muldvarpen? Det er ikke spesielt vanskelig å regne seg frem til syndebukken. Av de syv kan man automatiske trekke fra tre (Moores, Parry og Clayton). I tillegg er det lite sannsynlig at de to representantene fra Granada skal ha gått frem på denne måten. Avisen bruker frasen ”senior member” – det betyr i praksis en med lang fartstid. Det har Terry Smith, men ikke minst Noel White. Uten å peke spesielt på noen av dem to virker det likevel som om søkelyset er rettet den veien. Herrene Moores og Parry vet dette bedre enn noen andre. Knisningene internt har vært lite omtalt utad de siste årene. Det er også slik det skal være. Dette fordi klubben er tjent med det på denne måten. Kanskje lar de støvet legge seg, kanskje bruker de sin makt til å presse den skyldige ut? Det vil neppe være nødvendig. Så lenge Moores kontrollerer klubben sitter han også med all makt. ”Nikkedokkene” i styret vil aldri ha reell innflytelse slik LFC blir drevet i dag. Dagens utspill vil ikke bety noe i praksis for klubbens videre kurs.

Dagens oppslag i Mirror er imidlertid et grovt brudd med en lang tradisjon – og helt uhørt i Liverpool-sammenheng. Av den grunn bør også styret ta affære og rydde opp. Det er også reaksjonen blant de supporterne som har blitt intervjuet i media i dag.

Den eneste som helt sikkert kommer styrket ut av denne saken er ironisk nok Rafa Benitez. The Kop har sin egen måte å si i fra på – og hvis vi ikke tar skammelig feil vil navnet til Liverpools manager runge over Anfield sterkere enn noen gang tidligere i morgen klokken 16.00.