FIFA og UEFA vil stoppe omstridt PL-plan?

Mye tyder på at FIFA og UEFA vil stikke kjepper i hjulene for Premier Leagues omstridte planer om å spille en ekstra serierunde i andre land og på andre kontinenter.

FIFA og UEFA kan komme til å sette en stopper for Premier Leagues planer om å spille en ekstra ligarunde i utlandet. Premier League-sjef Richard Scudamore offentliggjorde planene i går, der tanken er å utvide sesongen fra 38 til 39 kamper fra 2010/11-sesongen, med en internasjonal runde i januar.

- Vi er i ferd med å sette oss inn i saken, og vil offentliggjøre vårt syn så snart vi har sett på detaljene, uttaler en talsmann for FIFA til Reuters.

Kilder innad i både FIFA og UEFA skal ha opplyst at de ønsker å vurdere dette ut fra sportslige hensyn, og ikke økonomiske.

- FIFAs statutter er ganske klare, og ved første øyekast virker det som om Premier League vil få problemer med å få gjennomslag for dette, uttaler en FIFA-kilde til Reuters.

- Dersom de fikk lov til dette, ville det forandre internasjonal fotball fullstendig, legger denne kilden til.

I FIFAs statutter heter det at "Eksekutiv-komiteen er ansvarlig for å gi tillatelse til internasjonale kamper og turneringer. Ingen slik kamp kan finne sted uten tillatelse fra FIFA på forhånd".

- Dette handler ikke om fotball lenger, men kun om penger, sier en kilde i UEFA.

Denne kilden viser til en tidligere sak, der belgiske Excelsior Mouscron fikk avslag på en forespørsel om å spille flere av kampene sine i Frankrike. En avgjørelse som EU skal ha sluttet seg til etter at saken ble appellert.

- Dersom Mouscron hadde fått lov til dette, ville de ha argumentert for å spille alle sine kamper i Frankrike. Denne saken vil sannsynligvis bli ansett for å danne presedens i forhold til planene til Premier League også, sier kilden.

UEFA baserte sin avgjørelse på en grunnleggende regel om at alle klubber må spille sine hjemmekamper på sin egen bane, med unntak av under noen få helt spesielle omstendigheter. EU-kommisjonen slo fast at en slik regel er nødvendig for å sikre likhet for alle klubber.

Før Wimbledon flyttet til Milton Keynes og ble MK Dons var det snakk om at den vesle London-klubben ønsket å spille noen av sine kamper i Irland. Det irske fotballforbundet satte seg på bakbeina den gangen, og fikk støtte fra UEFA. Argumentet til det irske fotballforbundet var at det ville devaluere deres hjemlige serie.