LFCSCSB og Grasrotandelen

Etter oppslag på TV2-Sporten i beste sendetid i går føler vi behov for å presisere enkelte påstander som har kommet i kjølvannet. Formann Pål Chr Møller forklarer her nærmere hvorfor LFCSCSB har registrert seg som mottaker av Grasrotandelen.

-TV2-Sporten hadde i går et lite nyansert innslag hvor det fremkom kritikk mot at Supporterklubber stod som mottakere av Grasrotandel-penger. Tilsynelatende kunne det virke som vi har gått inn og tatt penger fra midler som er øremerket barn og ungdom. Dette er ikke tilfelle, sier Pål til Liverpool.no.

- Dersom journalisten hadde gjort jobben sin ville han vite at disse pengene faktisk ikke er øremerket verken barn eller ungdomsidretten. Grasrotandelen er faktisk ikke beregnet kun på idrettslag eller andre foreninger som driver med idrettsaktiviteter. Dette er en misforståelse, understreker Møller og viser til forskriftene. Alt fra Velforeninger, kor, religiøse foreninger til elevorganisasjoner og politiske ungdomsorganisasjoner kan motta slike penger. Følgelig er også et hav av forskjellige foreninger registrert og godkjente som mottakere. Pål nevner i fleng MC-klubber, flyklubber, sportsfiskere, båtforeninger, dyreforeninger og andre.

Men skjønner du likevel noe av kritikken som ble fremsatt i innslaget?

- Vi kan alltid diskutere hvem som dette bør omfange, men i utgangspunktet har vi gjort dette i god tro for å støtte gode formål. Dette fremgår jo helt klart i teksten som ligger ute på hjemmesiden vår. Vi har gitt medlemmene muligheten til å velge oss og våre formål. Dette er ikke penger som går inn i Supporterklubbens ordinære drift, men som sagt penger vi gjerne vil glede andre med. Det er litt vanskelig å forstå at noen vil kritisere oss for at vi lar våre medlemmer få muligheten til å støtte noe de selv ønsker via supporterklubben.

Pål understreker videre at LFCSCSB enda ikke har mottatt ei eneste krone og vil spille med helt åpent kort ovenfor myndighetene hvorvidt klubben er berettiget til å motta slike midler. Han forstetter: - Vi har allerede søkt dialog med Departementet om saken og får bare se hva som skjer videre. Det kan være noen gråsoner og uklarheter, men da tror jeg i så fall vi står i samme bås som mange andre.  Formannen legger til: - Vi blir faktisk litt lei oss når det nærmest blir påstått at vi stjeler penger fra andre. Faktum er at vi har søkt om å bli tatt opp i Frivillighetsregisteret og fått søknaden godkjent. Vi gir medlemmene muligheten til selv å velge, slik hundrevis av andre foreninger gjør i disse dager. Folk kan velge mellom for eksempel fotballklubben i området, Lionsklubben, Velforeningen sin eller oss.

Ser du likevel ikke poenget i at folk bør velge sin lokale forening i stedet for en Supporterklubb?

- For noen er det tydeligvis provoserende at penger som kunne gått til den lokale mc-klubben går til oss i stedet. Vi tror likevel at de som har sterke lokale følelser vil nettopp velge "sin klubb" der de bor. Det bør de selvsagt også gjøre. Vi er ikke ute etter å konkurrere med dem. De som har gått inn og valgt oss vil nok i hovedsak ikke ha noen naturlig klubb å støtte. Husk på at det finnes mange mennesker som ikke er med i noe foreningsliv eller har spesielle forankringer. Skal ikke de få lov til selv å velge å gi andelen til oss fremfor å la pengene gå til Norsk Tipping? Dette er også penger ingen har hatt tidligere. Derfor blir det feil å si at vi tar penger fra noen. Kanskje føler vi et snev av overformynderi i forhold til hva folk mener er gode formål eller ei, forklarer formannen videre.

Hvert eneste år gir Supporterklubben penger til mange gode formål. Vi skriver ikke om det på nettsiden eller i bladet vårt. Det er ikke det som er hensikten med å kunne bidra der vi kan. Vi har hele tiden vært veldig tydelig i kommunikasjon ut til våre medlemmer på at med en eventuell pott fra Grasrotandelen vil vi kunne ha muligheten til å hjelpe enda flere lag, organisasjoner og andre som har en vanskelig hverdag eller bruke pengene på tiltak som kommer medlemmene til gode. Det er slik vi hele tiden har sett på dette, og det er slik vi eventuelt også ønsker å bruke slike midler på.

Det ble spesielt kritisert at en del av pengene skal gå til de støtteforeningene for Hillsborough.

- Litt tilfeldig er det 20-års markering for de 96 Liverpoolsupporterne som omkom på Hillsborough neste måned. Dette er noe som preger mange av våre medlemmer og vi syntes i utgangspunktet det var en naturlig sak for oss røde å være med på videre, ved å gi Grasrotmidlene vi får inn frem til 1. mai til dette gode formålet. Media liker jo å sette gode saker opp mot hverandre og jeg vil bare understreke igjen at vi har bedt Kulturdepartementet om tilbakemelding på om vi bryter noen av retningslinjene ved å støtte en utenlandsk sak. Gjør vi det må vi selvfølgelig vurdere på nytt. Det er jo ikke slik at vi skal overføre alle penger til England og at de skal gå til i lønningsposen til Steven Gerrard. Vi har hele tiden vært klare på at målet vårt har vært å hjelpe andre og har altså tilrettelagt for at medlemmer kan gi sin Grasrotandel til oss. Vi er en frivillig organisasjon, avslutter Pål Christian Møller og viser til hva Trond Giske uttalte i pressemeldingen 27.2.09 da Grasrotandelen ble lansert:

- Grasrotandelen kan gå til foreningen i ditt hjerte, enten det er ditt lokale idrettslag, musikkorps eller en annen frivillig organisasjon, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.  - Forutsetningen er at foreningen har registrert seg i Frivillighetsregisteret. Grasrotandelen vil kunne tilføre de frivillige organisasjonene mellom 400 - 500 millioner kroner i året, sier statsråd Giske