Overskudd, men doblet gjeld

Årsregnskapet frem til juli 2008 viser at Liverpool FC driver med fortjeneste, men nettogjelden er nesten doblet, fra £44M til £86M. Omsetningen opp fra £133,9M til £159,1M.

Telegraph Sport avslører at klubbens finansielle resultater for regnskapsåret frem til 2008 vil vise en 50% økning i fortjenesten på £27M før skatt og verdiforringelse, opp fra £25M i 2006-07. Liverpool Echo derimot skriver at fortjenesten ligger på £10,2M, og det er en klar forbedring etter forrige års tap på £21,7M.

Omsetningen har gått opp fra £133,9M til £159,1M, hovedsakelig grunnet bedre tv-avtale med Premier League.

Ifølge Telegraph Sport vil regnskapet vise at klubbens nettogjeld nesten er doblet, fra £44M i 2007 til £86M i 2008. Dette skal i hovedsak være resultat av refinansieringsavtalen med Royal Bank of Scotland i februar i fjor, og klubben lånte £19M for å utvikle planer for det nye stadionanlegget.

George Gillett og Tom Hicks synes nok at gjeldsnivået er godt betjent av klubbens økende lønnsomhet. Klubbens gjeldskostnader var på £10M i 2007-08, mens £3M av dette antas å være bankkostnader knyttet til refinansieringsavtalen.

Regnskapet forventes også å avsløre at eierne har sprøytet in nesten £80M i klubben siden starten av 2007/08-sesongen, cirka £25M av dette for å finansiere spillerkjøp.

Hicks og Gillett bidro med £58M i kontanter og andre garantier til bankene Royal Bank of Scotland og Wachovia da de refinansierte lånet på £350M i fjor, og effektivt økte egenkapitalen.

De bidro med £12M for spillere i 2007/08 og ytterligere £21,3M forrige sesong, Det er uklart om dette er frisk kapital eller lån med sikkerhet i Liverpools holdingselskap.

Amerikanernes lån på £350M er delt mellom klubbens holdingselskap Kop Football Holdning Limited, som er ansvarlig for £245M, med de resterende £105M med sikkerhet i klubben.

I tillegg går klubben god for £79M i lån mellom selskapene, selv om pengene ikke kan hentes frem hvis det det er noen fare med nedbetalingen, og vil gjøre klubben insolvent.

Hicks og Gillett vil hevde at denne finansielle strukturen vil gjøre Liverpools gjeldssituasjonen mer bærekraftig enn rivalenes, og vil henvise til klubbens forbedrede forretningsmessige resultater som bevis mens de søker ferske investeringer foran samtalene om refinansiering i juli.

Samtalene med RBS har pågått i noen måneder, og det antas at bankene vil utstede nye vilkår til Hicks og Gillett de kommende ukene. Eierne vil være optimistiske at disse tallene, kombinert med oppløftende sportslige resultater i den nettopp avsluttede sesongen, vil være nok til å holde klubben levedyktig.

Spørsmål vil oppsto om amerikanerens evne til å betjene holdingselskapets gjeld. Begge har forsøkt å selge deler av sine amerikanske sportsforetak de seneste månedene for å forsvare sin posisjon i Liverpool, som nå viker å være deres hovedsportsforetak.

De er ute etter en tredjepart som kan investere for å hjelpe dem med å nedbetale gjeld og finansiere stadionplanene, og vil håpe at regnskapstallene vil virke positivt.

Inntekstøkningen er i stor grad på grunn 60% økning i Premier Leagues tv-avtale, men det var også en økning i salg av supportereffekter og kommersielle inntekter i 2007/08.

Klubben forventer også et løft fra Liverpoolfc.tv, som klubben nå eier alene etter å ha kjøpt ut Granadas andel på 50% i mars i fjor. Det bidro med £5M i fortjeneste i 2007/08, og klubbens prognoser tilsier at det vil generere opp til £10M årlig.

Ifølge Liverpool Echo har også de kamprelaterte inntektene økt. Klubbens nettoforbruk på spillere gikk opp fra £22M til £28M etter kjøpene av Javier Mascherano, Diego Cavalieri, Andrea Dossena og David N'Gog. Nettoforbruket på spillerkjøp reflekterer ikke hele overgangssummen, men bare det første utlegget og nedbetalinger for å sikre overgangene. Salgene av Peter Crouch, John Arne Riise og Momo Sissoko skal ha brakt inn £24M. Nettoverdien av Liverpools tropp har økt fra £100M til £130M.