- Stabil, stille og klar for Liverpool

En journalist i Portugal vurderer Raul Meireles foran hva som sannsynligvis blir midtbanespillerens debut for Liverpool, mot Birmingham, på søndag.

71% av de som har stemt på midtbaneduoer på liverpool.no mener at Raul Meireles og Steven Gerrard er det beste paret for de røde. Alan Hansen sammenlignet nylig Meireles med Terry McDermott, og det kan synes som om ønskeparet vil bli en uvanlig offensiv sentral oppstilling. Tom Kunder, som er fotballjournalist stasjonert i Lisboa, sier imidlertid til LFC Weekly at Liverpools nye nr.4 kan fungere i en mer defensiv rolle enn hva han for eksempel gjorde for Portugal på Ullevaal denne uka. Med Joe Cole suspendert kan det uansett ligge an til at det blir fansens andrevalg, Christian Poulsen og Raul Meireles, som spiller sentralt mot Birmingham med Steven Gerrard i rollen bak Fernando Torres.

- Liverpool har gjort et godt kjøp ved å hente Raul Meireles, mener Kunder. – Han er en utmerket spiller som har gjort det godt i Portugal de siste årene.

- Han har utviklet seg fra å være en defensiv midtbanespiller til å bli en som nå løper fra straffefelt til straffefelt. Etter at han kom fra Boavista til Porto spilte han først som venstreback, noe som illustrerer hans defensive kvaliteter.

- Han synes å ha blitt bedre for hver eneste sesong, og utviklet sitt spill. Han begynte som midtbaneanker med et kraftfullt skudd som ga ham scoringer på skudd fra 25-30 meter. Han scorer fortsatt mål, men nå heller som følge av at han kommer på lange og sene løp inn i straffefeltet og avslutter slik som en Bryan Robson gjorde det. Det gjelder ikke minst på landslaget. Han var den eneste som spilte alle kampene for Portugal i kvalifiseringskampene til VM, og jeg vil tro at han etter Ronaldo er det første navnet som landslagsjefen setter opp.

- Hvor ofte han vil score for Liverpool kan avhenge av hvor Roy Hodgson vil benytte ham. Det som kan garanteres er den mengde hardt arbeid han vil legge ned når han spiller. Noen vil hevde at han ikke er en spektakulær spiller. Det kan være mye rett i det, men hvis en analyserer hva han bidrar med er han viktig for et lag. Han er også veldig stabil og spiller nesten aldri en dårlig kamp.

- Uten å være en spesielt fysisk spiller takler han bra og kan vinne ballen. I likhet med de fleste sentrale midtbanespillere får han et og annet gult kort, men jeg kan ikke huske siste gangen hvor han ble utvist. Han takler vanligvis ganske rent.

- Noe annet som er viktig for en midtbanespiller er pasningsspillet, og som er noe Meireles behersker. Han er ikke en Xabi Alonso som slår presise pasninger over 50 meter, men foretrekker heller å slå hurtige og korte pasninger. Han kan også skape sjanser gjennom smarte gjennomspill inn i straffefeltet.

- Det er alltid et spørsmål om tilpasning når en spiller går fra en liga til en annen, men jeg vil bli overrasket om det blir et problem for Meireles. Han har lenge vært fokusert på en overgang til engelsk fotball. Det har vært hans ambisjon og det er noe han er godt forberedt til.

- En annen årsak til at han vil bli godt likt i Liverpool er at han er en type som ikke skaper problemer eller kommer med kontroversielle uttalelser i intervjuer. Han vil utføre sin jobb stille og rolig.

- Han har tatt steget fra Boavista til Porto, og fra Porto til landslaget uten problemer. Dette er en ny utfordring, og jeg er sikker på at han er klar for den.