Bekymret for Liverpools fremtid

Både lokale journalister, økonomer og supportere er bekymret for Liverpools økonomiske situasjonen, og kritiserer pengesløsingen til klubbens amerikanske eiere.

Dominic King i Liverpool Echo skriver at alarmklokkene ringer blant Liverpools supportere etter at fjorårets regnskapstall for Liverpool FC viste dundrende underskudd, enorm gjeld og skyhøye renteutgifter.

Tallene fra Kop Football (Holdings) Limited viste et underskudd på £52.8M. og årlige renteutgifter på over £40M. Ved utgangen av juli 2009 var den samlede gjelden på £472.5M.

Nå reagerer supportere og presse på at klubben i 2008/09 investerte £22.3M i planlegging, design og arbeid på klubbens nye stadion. Det mange nå spør seg er hva disse pengene har blitt brukt til, ettersom det fortsatt ikke har blitt satt noen spade i jorda i Stanley Park.

- Klubbregnskapene viser at klubben i de to foregående regnskapsårene har brukt til sammen £45.5M på det nye stadionanlegget, skriver Liverpool Echo.

- Mange vil lure på hvor disse pengene har tatt veien. Ifølge klubbkilder er disse pengene brukt på arkitekter, planlegging og forberedende arbeider, skriver avisen videre.

Etter at de siste regnskapstallene ble fremlagt har mange spurt seg om Liverpool FC kan bli satt under offentlig administrasjon. Økonomen James Dow i det finansielle rådgivningsfirmet Dow, Schofield and Watts, tror det er lite sannsynlig.

- Hadde Liverpool FC vært et vanlig forretningsforetak, ville nok ikke klubben ha overlevd så lenge som den har gjort, sier Dow, som er spesialist på fotballfinans.

- Jeg antar at den eneste grunnen til at klubben har overlevd er at bankene har personlige garantier fra Mr Hicks og Mr Gillett.

- Normalt sett ville et foretak ha blitt slått konkurs når man ser regnskapstall som dette. Men det som slo Portsmouth overende var at de skyldte skattemyndighetene penger. Penger Portsmouth ikke hadde. Man kan også sammenligne situasjonen med Leeds. Yorkshire-klubben prøvde å selge sine spillere for å redusere gjelden, men det hjalp ikke.

- Så vil Liverpool bli satt under administrasjon? Trolig ikke. Alle foretak som blir satt under administrasjon får et dårlig rykte, og jeg tror ikke bankene vil tillate at det skjer med Liverpool. Men det er ikke tvil om at bankene vil legge press på Hicks og Gillett for å få orden på situasjonen. Klubben kan ikke fortsette med slike regnskapstall i fremtiden. Det er umulig.

Regnskapstallene var altså fra i fjor sommer, og Liverpools nåværende gjeld skal være redusert til £237M.

James McKenna, som er talsmann for supporterunionen Spirit of Shankly, forlanger et lovverk som forhindrer at klubbeiere i fremtiden kan gjøre slike ting som amerikanerne har gjort med Liverpool.

- Før i tiden hadde vi alltid en følelse av at om ting ikke gikk veien, så kunne vi alltids komme ut av knipa fordi vi er Liverpool. Vi har en historie, et godt rykte, og man følte alltid at vi kunne vinne ting. Men slik er ikke situasjonen lenger, uttaler han.

- Klubbens fremtid står på spill grunnet gjelden som klubben har blitt belastet med. Jeg er bekymret for fremtiden. Gjelden har økt og renteutgiftene har økt. Jeg har vansker for å se at det skal bli bedre. Regnskapstallene som ble fremlagt var etter en sesong der vi sportslig sett gjorde det svært bra. Hvordan blir da regnskapstallene for sesongen vi akkurat har lagt bak oss?

- Jeg frykter at vi ender opp som Portsmouth eller Leeds. Renteutgiftene er skremmende. Det går med £110 000 hver eneste dag bare til å dekke rentene. Det er en enorm sum. Det er det samme som prisen for en kampbillett hvert eneste halvminutt. Det viser hvor alvorlig situasjonen er. Regnskapstallene var sjokkerende, sier McKenna.

Martin Brunskill, som er talsmann for fotballsupporterforeningen, påpeker at det ikke finnes noen garanti for at situasjonen vil løse seg med et salg av klubben heller.

- Fotballsupportere har blitt mer bevisst dette med eierforhold og gjeld. Når høyprofilerte klubber som Liverpool og Manchester United havner i uføret, viser det at ingen klubber er trygge.

- Før amerikanerne kom på banen ble Liverpool betraktet som en veldrevet klubb, med lite gjeld og en sunn økonomisk situasjon. Det er alarmerende å se hvordan situasjonen er nå.

- Nye eiere tar over fotballklubber og tror det skal være en pengemaskin for dem. Men det er ingen garantier for slikt. Dette er veldig bekymringsfullt for Liverpool-fans og for fotballens fremtid.

Peter Furmedge, en økonom som er involvert både i Share Liverpool FC og Spirit of Shankly, er ikke overrasket over de elendige regnskapstallene.

- Regnskapstallene kommer ikke som noen overraskelse. Vi har fulgt utviklingen nøye det siste året, og selv om tallene nok er overraskende for de som ikke har en økonomibakgrunn, følte vi at dette var uunngåelig.

- Det som skjer i Liverpool nå er eksakt det samme som skjedde da Tom Hicks var involvert i Corinthians. Renteutgiftene som Liverpool nå betaler er utrolige, og klubben skylder også £145M til eiernes selskap på Cayman Islands. Dette vil være fordoblet til £290M innen seks år. Det er en forferdelig situasjon.