Comolli vil prioritere britiske talenter

Liverpools nye Director of Football Strategy, Damien Comolli, har gjort sitt første intervju med Liverpoolfc.tv. Der redegjør han for sin fremtidsvisjon for Anfield-klubben. Blant annet vil han prioritere å hente inn britiske og engelske talenter foran utenlandske.

- Tittelen Director of Football Strategy innebærer at jeg vil ha ansvaret for deler av, eller mesteparten av, fotballsiden i klubben. Det er områder jeg vil være mer involvert i enn andre, og jeg anser ordet strategi som viktig i denne sammeheng. For meg refererer strategi til fremtiden, så jeg må sørge for å stake ut kursen fremover og vite hva vi skal gjøre i fremtiden for å ta klubben fremover.

Slik forklarer franskmannen sin nye jobb. En helt ny rolle i Liverpool FC.

- Jeg er veldig beæret og veldig stolt over at jeg er den første som besitter denne stillingen i klubbens historie. Dette er en klubb med enorme tradisjoner og historie. Jeg tror at eierne og Roy kom frem til at de ønsket noen i en slik stilling, som kunne bidra daglig, og støtte Roy ved å sørge for at den beste strukturen er på plass på fotballsiden hele tiden. Det handler ikke bare om dag til dag-arbeid, men som jeg var inne på, hva vi gjør i fremtiden. Da er vi tilbake ved ordet strategi igjen. Jeg tror John Henry og Tom Werner virkelig ønsket noen som tok tak i hva vi gjør i fremtiden.

Hva var det så, som trakk Comolli til Liverpool FC?

- Dette har dere sikkert hørt før, men da jeg var guttunge var det tre lag alle snakket om i Frankrike. Det ene var St Etienne, hvor jeg kommer fra. Og så var det Liverpool og Bayern München. På den tiden dominerte St Etienne fransk fotball, og de andre to klubbene dominerte europeisk fotball og kanskje verdensfotballen. For meg, som franskmann, er Liverpool noe utrolig. Størrelsen på klubben, historien, tradisjonene. Klubben har ikke skuffet meg på disse områdene etter at jeg kom hit. Du kan føle det, både i byen, og selvsagt under de to kampene hvor jeg har vært tilstede på Anfield. Det er fantastisk å være her, og være en del av en slik fantastisk organisasjon, med en slik historie og slike tradisjoner, og kunne sette seg ned med Kenny Dalglish og spørre ham om klubbens fortid, hvordan det fungerte den gangen, hvordan det var for ham å komme til klubben, og lignende ting. Det er bare fantastisk, og tilbakemeldingene jeg får fra folk i Frankrike er de samme som jeg forteller nå. For fotballfolk på min alder og eldre, så handler det bare om Liverpool i mitt hjemland.

- Det var veldig vanskelig å forlate St Etienne, for jeg hadde et veldig godt forhold til manageren der. Vi hadde to svært vanskelige sesonger, men denne sesongen startet vi fantastisk og toppet ligaen for første gang på 26 år eller noe i den dur. Jeg hadde et meget godt forhold til treneren og trenerstaben på akademiet der, men jeg følte muligheten til å komme hit var for god til å avslå. Jeg var ikke alltid på linje med eierne i St Etienne, så det var trolig en rett avgjørelse å flytte på seg. Folk forstod det veldig godt.

- Her i Liverpool vil jeg bli involvert i alt som er fotballrelatert, det være seg på kontorene i Chapel Street og på Melwood og i Kirkby. Jeg er daglig i kontakt med Roy, hvor vi har samtaler, og av til to-tre små møter per dag. Jeg samarbeider selvsagt også med sportsvitenskap-teamet og legen, med kampanalytikerne, akademiet og speiderne. Dette er områdene jeg vil dekke.

- Det er allsidig jobb, men slik er det i fotballklubber nå. Oppgaven er enorm. Du kan våkne om morgenen, og ha fått epost fra en speider et sted i Sør-Amerika om en spiller, hvor han sender rapportert. Det har blitt en heldøgnsjobb.

- På kort sikt ser vi frem mot neste transfervindu, eller de neste par transfervinduene. Siden jeg er ny i klubben har vi bare et par uker på oss til å forberede det kommende vinduet. Men vi ser også frem mot sommervinduet. Det er hva jeg vil kalle kort sikt. På lang sikt forbereder vi preseason-opplegget for neste sesong, vi ser på hva som kan forbedres på akademiet, peiler inn transfermål i England, unge spillere som vi kan hente inn, og det samme ute i Europa. Vi jobber med å identifisere spillere over hele Europa. Spillere som vi på sikt kan hente inn. Det er en mix av planlegging på kort- og lang sikt, som er noe av sjarmen med jobben.

- Jeg har et godt forhold til Roy Hodgson fra min tid i Tottenham, mens han var trener i Finland og senere Fulham. Vi har hatt flere lange samtaler med hverandre etter at jeg kom til klubben, der vi har diskutert forskjellige ting. Dette har ikke bare vært relatert til transfervinduet eller speiding. Vi snakker om alt. Jeg tror vi har et forhold som vil vokse på positivt vis. Vi ser ting på samme måte. Det vi har diskutert så langt, har vi vært helt enige om og vi deler samme visjon. Jeg forventer at det fortsetter slik.

- Jeg har stor respekt for Roy. Når man studerer klubbene og landslagene han har ledet, og vet hva han gjorde i Fulham, Blackburn og hva han har gjort her, så får man respekt for mannen. Jeg tror ikke folk forstår hvor vanskelig det var det han gjorde i Sveits. Han forandret mentaliteten til folk og innførte en ny taktikk. Du må bare ha respekt for noen som har ledet Inter som manager, med alt presset det medfører i en av de største klubbene i verden.

- Av og til blir innkjøp og rekruttering av spillere kontroversielt, men det behøver ikke være slik. Som John Henry har sagt, så må vi komme til enighet oss i mellom. Jeg ser ting på samme måte som John og Roy. Managerens avgjørelse og managerens mening om en spiller er helt essensiell. Slik jeg ser det, så er det ikke vits i å hente inn en spiller som manageren ikke vil ha. Henter du inn en spiller som manageren ikke vil ha, har du kastet bort de pengene. Slik er det bare, og slik har det alltid vært. Jeg forventer at det vil være slik her, med Roy også.

- Jeg hadde en lang samtale med Kenny Dalglish om hvilke spillertyper vi ønsker å hente til klubben. Jeg ønsket å vite hans syn på hva som kreves av en Liverpool-spiller. Personligheten til en spiller er veldig viktig. Likeså er det viktig hva som er bra for klubben i fremtiden. Du klarer ikke å fikse noe på et halvt år. Vi må tenke på hva spilleren kan bidra med de neste 4-5 årene. Det er også avgjørende hva manageren ønsker. Hvilke spillertyper liker han? Hvordan liker han å organisere laget sitt? Foretrekker han 4-3-3 eller 4-4-2, hvilken type backer ønsker han? Det er mye som må tas i betraktning, men managerens mening, trenerens filosofi og spillestil er hva vi må ha i tankene, og så er det opp til meg og trenerstaben å identifisere spillere som innfrir disse kriteriene.

- John Henry og jeg bestemte oss for å samarbeide fordi vi deler akkurat de samme synspunktene. John kjente til mitt arbeid fra Spurs, St Etienne og Arsenal. Jeg tror på en filosofi med å hente inn unge spillere. Du kan enten bruke mange hundre millioner pund på spillerkjøp, eller du kan satse på en sterk identitet og filosofi. Det er det siste vi ønsker. Vi kjenner klubbens historie, og vet at akademiet historisk sett har vært viktig. Så det er en av hovedgrunnene til at jeg kom til klubben. Jeg har tro på det John har fortalt meg, og nå ser jeg nøyaktig hva Liverpool FC handler om.

- Vi ønsker først og fremst å konsentrere oss om å hente inn unge engelske og britiske talenter. Jeg mener det er veldig viktig å beholde en identitet i klubben. Vanligvis ser ikke store europeiske klubber til England etter talenter, men vi vil få enorm konkurranse fra de andre engelske toppklubbene. Må vi utenlands for å hente inn en spiller, fordi vi mener han er et eksepsjonelt talent, vil vi gjøre det også.

- Først må du oppdage spillerne, identifisere dem. Så må du forsikre deg at de har de riktige holdningene og mentaliteten som kreves. Den rette viljen og lagånden du ønsker å ha i klubben. Deretter må du overbevise dem om å komme til klubben. Dette krever mye tid og ressurser, og det krever dyktige speidere. Det krever oså mye av meg selv og Kenny Dalglish. Jeg er sikker på at Kenny kan spille en meget viktig rolle ved å møte guttene og deres foreldre. Dette er den vanskelige delen. Å oppdage en fantastisk spiller er ikke vanskelig. Det er vanskeligere å overbevise spilleren om å komme til oss. Det har med konkurransesituasjonen å gjøre. Vi må bli veldig, veldig gode på dette.

- Akademiet faller inn under mitt ansvarsområde, og jeg ser frem til å hjelpe til med utviklingen av dette. De siste 12-15 månedene ser det ut til at akademiet har fungert svært bra. Jeg har sett på treningsprogrammene, og hva karer som Frank McParland og Pep Segura prøver å få til. De er veldig ivrige, motiverte, og de ønsker virkelig å utvikle spillere. De ønsker det beste for klubben. De ønsker at vi skal være et av de ledende akademiene i Europa. Jeg er her for å hjelpe dem, og bidra med praktiske løsninger basert på mine egne erfaringer i andre klubber. Jeg vet også hva som gjøres i Holland, og hva som gjøres i andre klubber i England. Jeg kjenner til hva som gjøres i Spania og Frankrike, og jeg må sørge for at potten med talenter vi kan velge fra er god nok. Den må være veldig god, for vi ønsker å benytte disse spillerne på førstelaget i Liverpool.

Hvilken respons har du til de som hevder at en Director of Football-rolle ikke fungerer i England?

- Se på hva Frank Arnesen har gjort i Chelsea, og alle trofeene de har vunnet siden han kom til klubben. Jeg synes han har gjort en utmerket jobb, og jeg kjenner ham godt siden jeg tok over etter ham i Spurs når han dro til Chelsea. Han gjorde en veldig god jobb i Spurs, og jeg prøvde å følge opp. Jeg tror Tottenhams suksess for øyeblikket skyldes den jobben som har blitt gjort der de siste 6-7 årene, hvor man strukturerte klubben og hentet inn de riktige spillerne. Ser man på West Bromwich, har de også en Director of Football, som fungerer veldig bra. De gikk ned, men rykket opp igjen, og er nå i en utmerket posisjon i ligaen. Jeg tror ikke det spiller noen rolle hvilket land det dreier seg om. Det handler ikke om strukturen, men om hvilke folk som jobber innenfor strukturen. Det er de som er viktige. De må fungere sammen, og jeg er 100% sikker på at folkene innenfor vår struktur, det være seg John Henry, Tom Werner, jeg selv, Roy, Frank McParland og folkene på akademiet, vil fungere godt sammen og bringe suksess til klubben.

- Dette handler om lagarbeid. Jeg reiser ikke ut alene og ser alle spillerne. Speidere gjør store deler av jobben, hvor de ser mange kamper og samler informasjon om spillerne, deres bakgrunn, gode og dårlige sider, familieforhold, skoleforhold og mye mer. Dette er enorme mengder arbeid som aldri blir omtalt. Speiderne fortjener honnør for den jobben de gjør. Jeg er også avhengig av at manageren stoler på meg når jeg sier at vi virkelig burde hente den og den spilleren, og så må han gjøre det daglige arbeidet med spilleren på treningsfeltet for å utvikle spilleren videre. Jeg er kanskje på toppen av organisasjonen, og jeg kan anbefale spillere til manageren, men det handler om samarbeid.

- I likhet med NESV er jeg en stor tilhenger av visse statistikker i arbeidet med å rekruttere nye spillere. Jeg hater å måtte ta en avgjørelse om en spiller uten å ha statstikk å forholde meg til. På det nivået vi befinner oss, og med de pengesummene vi bruker på spillere og lønninger, vil det være bedre jo mer informasjon du har om spilleren. Det er en ting å se en spiller og si at du liker ham. Men dersom han spiller i Championship eller League One, hvordan vet vi at han vil være like god i Premier League? Å nå førstelaget i Liverpool er vanskeligere enn å nå førstelaget i mindre klubber. Vil en utlending klare overgangen til Premier League? Slike ting må du ta med i vurderingene, og jo mer informasjon vi har, jo større sjanse er det for at vi tar riktig avgjørelse. Boston Red Sox får heller ikke gjort alt riktig, men de har i det minste en prosedyre som reduserer risikoen for feilinvesteringer. Det er dette prinsippet om å bruke statistikk handler om.

- Jeg er veldig opprømt med tanke på hva det kan bli av klubben i fremtiden. Jeg tror John og Tom har en fantastisk visjon, og Roy ser det på akkurat samme måten. Jeg ser det på samme måten. Det som gjør det så spennende, er hvor høyt vi kan ta denne klubben i fremtiden.