Henry og Werner med delt ansvar

Daily Telegraph melder at John W. Henry og Tom Werner har delt stemmeretten likt mellom seg i fremtidige avgjørelser i Liverpool FC. Duoen kjøpte klubben for £218M, og tok samtidig over en restgjeld på £83M.

Telegraph har gravd i offentlige dokumenter, og har funnet ut at Henry og Werner betalte £217,778,550 kontant for å få få kontrollen over Liverpool FC. Dette var identisk med beløpet som Royal Bank of Scotland hadde til gode på de forrige eierne, Tom Hicks og George Gillett. I tillegg tok de nye eierne over ansvaret for en restgjeld på £83M, slik at hele transaksjonen verdsettes til £300M.

Lånene, hvor stadion på Anfield og treningsanlegget på Melwood er stilt som sikkerhet, er todelte. Den ene delen er relatert til stadionprosjektet, mens den andre delen er relatert til en løpende kreditt som klubben har.

Noe overraskende har Henry og Werner valgt å dele eierskapet likt mellom seg, noe som betyr at de i likhet med de forrige eierne har 50% stemmerett hver seg i selskapet.

Telegraph viser til klubbens nettside, hvor man kan lese at: «John Henry og Tom Werner er eiere av Liverpool FC, og eier hver 50% av stemmerettighetene i klubben».

En talsmann for klubben sier til Daily Telegraph at de nye eierne er av den formening at det er uproblematisk at de har delt stemmeretten likt mellom seg.

- John W Henry og Tom Werner er gode venner, og konfererer med hverandre om alt som er relatert til Liverpool FC. De har jobbet sammen i 10 år i Boston Red Sox uten å bli uenige, og vil fortsette å samarbeide fremover, forsikrer talsmannen.

- Dersom de mot formodning skulle bli uenige, er det John Henry som har den største økonomiske innflytelsen, og han vil ha midlene til å løse eventuelle konflikter, legger talsmannen til.

Offentlige dokumenter viser at duoen eier klubben gjennom et datterselskap til NESV. Dette datterselskapet er registrert i Storbritannia, og bærer navnet UK Sports Ventures Holding Company Limited (UKSV).

UKSV har bare to styremedlemmer, Edward Weiss (sjefskonsulent i NESV og Red Sox) og David Ginsberg (bankmann, styremedlem i LFC og viseformann i NESV og Red Sox).

Det er også opprettet to underordnede selskaper til UKSV, nemlig Anfield Arena Limited (som først ble etablert av Hicks og Gillett), som er et verktøy for stadionprosjektet og Liverpool Football Club and Athletics Grounds Limited (LFCAG), som er fotballklubbdriften.

Henry og Werner sitter begge i styret i LFCAG, sammen med tre amerikanske kolleger, nevnte Ginsberg, Michael Gordon og Jeffry Vinik. Ifølge klubben eier ingen av de tre sistnevnte over 10% av aksjene.

David Ginsberg driver et selskap som heter Raptor Group Holdings. Et investeringsselskap han selv stiftet. Han begynte sin finansielle karriere hos NatWest USA. Han gikk gradene der, og ble en av toppsjefene. Ginsberg jobbet i en toppstilling hos Global Asset Management i London før han ble spesialrådgiver for John W Henry. Han spilte en nøkkelrolle da NESV overtok Red Sox.

Jeffrey Vinik er utdannet ved Harvard Business School, og tjente seg rik som fondsmegler. Tidligere i år kjøpte han ishockeyklubben Tampa Bay Lightning. Han jobbet for Magellan i fire år, før han startet sitt eget fond, Vinik Asset Management. Fondet hans skal ha steget med 93% det første året, og 50% hvert av de tre neste årene. I 2000 stengte han fondet, og konsentrerte seg om egne investeringer.

Michael Gordon er en tidligere kollega av Werner innen produksjon av amerikanske TV-komedier som for eksempel Soap – eller «Forviklingar» som serien ble kalt da den gikk på norsk TV.