Liverpool toppseedet i EL

De røde er rangert som nr.4 i Europa, og vil være det høyest seedede laget i Europa League. Neste sesong starter 29.juli, men det vil ikke være rekordtidlig.

Det er da bekreftet at årets 7.plass for Liverpool i Premier League medfører at man må spille 3.kvalifiseringsrunde i Europa League 29.juli og 5.august. Med andre ord vil Liverpools første offisielle kamp i 2010/11 bli spilt to og en halv uke etter VM-finalen i Johannesburg.

Noen vil imidlertid huske at i 2005, i kjølvannet av all viraken som oppstod etter at de røde vant i Istanbul men ble nr.5 i Premier League, måtte spille alle kvalifiseringsrundene til Champions League. Den første kampen ble da spilt 13.juli mot walisiske TNS. 2.runde mot Kaunas ble i tillegg en del av en spesiell ”pre-season” og man hadde også sitt første møte CSKA Sofia før ligastart mot Middlesbrough 13.august det året. Sju ligapoeng på de seks første kampene er den svakeste starten man har hatt under Rafael Benitez, med uvisshet om hvor stor betydning kvalifiseringskamper før ligastart har. Forrige sesong var den første under Benitez hvor man var direkte kvalifisert til gruppespillet i Mesterligaen, og man tapte da to av de tre første ligamøtene mot Tottenham og Aston Villa.

Før finalene i årets E-Cuper er Liverpool på delt 4.plass med Arsenal i rankingen til UEFA. Barcelona ligger i toppen, foran Manchester United og Chelsea. På plassene 6-10 er Bayern München, Sevilla, Milan, Inter og Lyon. Real Madrid er for øvrig på 13.plass, mens neste engelske lag er Tottenham som nr. 30.

Det er derfor ingen tvil om at Liverpool vil være ranket øverst i neste sesongs Europa League, og til trekninger for 3.kvalifiseringsrunde og forhåpentligvis 4.kval. og gruppespill. Trekningen for 3.kvalifiseringsrunde vil foregå 16.juli, mens 6.august og dagen etter at man har spilt returkampen er dato for å avgjøre hvem som skal møtes i siste cuprunde før ligaspillet. Spilledatoene for 4.runde er 19. og 26.august. Engelsk Premier League har første spilledato 14.august.

Liverpool bør møte overkommelig motstand på vei mot et gruppespill i neste års Europa League, som trekkes 27.august og har første kampdato 16.september. Av de lagene som foreløpig er klare for 3.kvalfiseringsrunde er Juventus og Stuttgart høyest rangert.

For å antyde hvilken type lag de røde fra Anfield kan møte, kan vi nevne de motstanderne som det tredje laget fra landene England, Spania og Italia fikk i kvalifiseringsrundene til Europa League foran denne sesongen. Fulham, som har nådd helt til finalen, møtte Vetra Vilnius fra Litauen og så Amkar Perm fra Russland. Athletic Bilbao spilte mot Young Boys fra Sveits og Tromsø, mens Roma slo ut Gent fra Belgia og MFK Kosice fra Slovakia.