UEFA-lisens med et nødskrik

De siste regnskapstallene fra Liverpool FC og dets moderselskap Kop Holdings er dyster lesning, og Tony Barrett i The Times skriver at Anfield-klubben måtte trygle Premier League og UEFA for å få innvilget lisens for sesongen 2010/11.

The Times har gått de siste regnskapstallene til Liverpool FC og dets moderselskap Kop Holdings nærmere etter i sømmene, og rapporterer at den samlede gjelden pr 31.juli 2009 var oppe i hele £472,5M. Et tall som er langt høyere enn hva det har blitt meldt om tidligere. Dette medførte at man måtte betale hele £40.1M bare i renter til kreditorene Royal Bank of Scotland og Wachovia.

Tony Barrett melder i likhet med andre medier at Martin Broughton måtte møte hos Premier League for å forklare seg og komme med forsikringer om at klubben er i stand til å fullføre sin terminliste for den kommende sesongen.

Broughton skal ha gjennomgått Liverpools regnskaper for Premier League-ledelsen, og skal ha sendt disse avgårde i et forsøk på å sikre seg UEFA-lisens for 2010/11-sesongen. Han skal ha fått støtte av RBS, som skal ha gitt en ikke-bindende forsikring til ligaen om at de ville stille midler til rådighet om nødvendig. På det grunnlag skal lisensen ha blitt innvilget.

Regnskapstallene skriver seg fra 2008/09-sesongen, hvor Liverpool hadde betydelige inntekter grunnet sportslig suksess. Man ble nummer to i Premier League og kom til kvartfinalen i Champions League. Man hadde også en lukrativ preseason-tur til Asia. Denne sesongen kan de røde i beste fall bli nummer seks i ligaen, og ble eliminert fra Champions League i gruppespillet. Grunnet VM blir det heller ingen lukrativ preseason.

Klubbledelsen på Anfield hevder at sponsoravtalen med Standard Chartered vil veie opp for mye av dette denne sesongen. Fireårsavtalen kan innbringe Liverpool opp til £81M, men det skal ligge prestasjonsrelaterte elementer i denne avtalen.

Kop Holdings må betale £110 000 per dag bare i renter for å holde kreditorene unna. Situasjonen er utvilsomt svært alvorlig for Liverpool FC. Klubben har så langt betalt hele £85M bare i renter på gjelden som eierne la på klubben i februar 2007. Ved to anledninger har man blitt tvunget til å forlenge korttidslånene hos RBS.

Royal Bank of Scotland og Wachovia skal ha tvunget Tom Hicks og George Gillett til å flytte Liverpools gjeld bort fra klubben og til morselskapet som er registrert på Cayman Islands.

I fjor reduserte Liverpool FC sine banklån fra £350M til £290M, men dette ble gjennomført ved at morselskapet økte sine lån til klubben fra £86.2M til £144.4M. Dette gjelden må Liverpool FC betale 10% rente på. De reduserte banklånene er grunnen til at klubben sannsynligvis ikke slås konkurs.

Dersom du ønsker siste nytt om Liverpool sendt direkte til din mobil når det skjer - Prøv denne linken.