Før kampen: Liverpool-Fulham

Fulham slo Liverpool på Merseyside forrige sesong. I morgen ettermiddag må Anfield-formen bedres dersom det ikke skal gjentas i årets siste hjemmekamp.

Kalenderåret på hjemlig grunn har vært blant de svakeste i den lange Liverpool-historien. Kun fire ganger har de røde vunnet en ligakamp på Anfield i 2012. Alle cuper inkludert har Liverpool vunnet totalt ti hjemmekamper i år – og det på hele 29 forsøk.

Men halvparten av de fire ligaseirene hjemme kom i november. Før Aston Villa smadret de røde i forrige runde, hadde Liverpool faktisk opparbeidet seg en rekke på fem hjemmekamper i ligaen uten tap. Det er årsbeste i seriesammenheng for de helrøde fra Merseyside.

Fulham, som ligger poenget bak Anfield-klubben på tabellen, kommer rett fra et bortetap mot Queens Park Rangers – noe som også var de blå og hvite-stripedes første ligaseier denne sesongen. Kampen var i tillegg Fulhams sjette bortekamp på rad uten seier, og nå skal den statistikken forsøkes å brytes foran The Kop.

Kampen sparkes i gang lørdag 22. desember kl. 18.30, og sendes direkte på TV 2 Premier League HD1.

Få tilsendt Liverpools lagoppstilling i god tid, hurtige scoringsvarsler og viktige oppdateringer via SMS, eller følg kampen på liverpool.no – med fortløpende referat, pause- og sluttrapport samt spillerbørs like etter kampslutt.

Et Martin Skrtel-selvmål sørget i mai for at Fulham vant sin første fotballkamp på Anfield noensinne. Det var også hovedstadsklubbens tredje scoring på Liverpools hjemmebane dette årtusenet. En eventuell ny borteseier lørdag vil dermed skape mer Fulham-historie, men da er manager Martin Jol nødt til å skjerpe borteformen.

Laget fra Sørvest-London har nemlig vunnet kun én kamp utenfor Craven Cottage denne sesongen – mot Wigan i september.

Til gjengjeld er fire av åtte hjemmekamper endt med seier, og Fulham ligger på plassen bak lørdagens gjester. Liverpool har til sammenlikning vunnet kun tre av ni ligakamper på Anfield denne sesongen – som sammen med Swansea er det dårligste blant ligaens tolv best plasserte klubber.

Mellom linjene og bak resultatet ser man også at Fulham ikke har gjort det dårlig mot hard mostand så langt. Blant de fire beste i ligaen er det faktisk kun Manchester-klubbene som har slått hvittrøyene – og det med knapp margin. Damien Duff sendte gjestene i føringen like før tre minutter var spilt på Old Trafford i august, og selv om Robin van Persie, Shinji Kagawa og Rafael ordnet en solid hjemmeledelse halvveis, endte kampen knepne 3–2 i djevelens lekegrind.

Fulham er sammen med Tottenham og Stoke de eneste Premier League-lagene som har scoret to ganger eller mer på Storbritannias største klubbstadion denne sesongen.

John Arne Riise skaffet et svært tvilsomt straffespark før kvarteret var passert mot Manchester City en drøy måned senere, og Mladen Petric sendte vertene i føringen. Det tok lang, men de regjerende seriemesterne klarte allikevel å snu kampen – med én sen scoring i hver omgang. Tapet ble sesongens første nederlag på eget gress, der for eksempel laget som sendte de røde hjem i skam etter åpningsrunden, West Bromwich, ble banket med tre mål.

I etterkant har Martin Jol sine menn reist til naboklubbene Arsenal og Chelsea, og fått med seg ett poeng begge steder.

På Emirates ble det spilt en festlig kamp som inneholdt hele seks mål. Olivier Giroud og Lukas Podolski sendte vertene foran tidlig i kampen, men så ble Alexander Kacaniklic, den tidligere Liverpool-junioren som i august 2010 dro til London som en del av den mye omtalte Paul Konchesky-avtalen, ble byttet inn. Han så først Dimitar Berbatov redusere for gjestene, før han selv utliknet med pannebrasken i det 40. minutt. I andre omgang sørget Berbatov for Fulham-ledelse fra ellevemeteren, men Giroud sørget minuttet senere for at det stod 3–3. Det ville sirkuset så også ut til å ende med hjemmeseier lenge på overtid da Arsenal ble tildelt straffespark, men Mikel Arteta var usedvanlig tidlig ute med sin julegave, noe som ga ett poeng til hvert av lagene.

Det var ikke en like frisk kamp som ventet mot Chelsea, men med frustrerte supportere i ryggen, klarte ikke verken Rafael Benítez eller Fernando Torres å sørge for seier mot Fulham – på en dag ting kunne gått begge veier.

Før turen bærer til nordover mot Merseyside denne helga, er én seier alt de liljehvite har på de ni siste kampene.

Den kom hjemme mot Newcastle for snart to uker siden. Steve Sidwell sendte sitt lag foran denne mandagskvelden, med et skudd som forandret retning, men Hatem Ben Arfa utliknet med et utsøkt langskudd etter pause. Hugo Rodallega ble imidlertid matchvinner like etter timen var spilt i hovedstaden.

 

PosLagSVUTFM+/-P
1Manchester United17140343241942
2Manchester City17106133151836
3Chelsea1685328171129
4Tottenham Hotspur179263025529
5Arsenal1776431181327
6Everton176922821727
7W.B.A.178362421327
8Norwich176741925-625
9Stoke City175931513224
10Swansea176562622423
11West Ham United176562120123
12Liverpool175752323022
13Fulham175572829-120
14Aston Villa174671524-918
15Newcastle United174581926-717
16Sunderland173771824-616
17Southampton164392232-1015
18Wigan Athletic1743101832-1415
19QPR171791530-1510
20Reading1716102136-159


Lørdag 22. desember
Wigan–Arsenal 13.45 TV2PL1
Southampton–Sunderland 16.00
West Bromwich–Norwich 16.00
West Ham–Everton 16.00
Tottenham–Stoke 16.00 TV2PL1
Man. City–Reading 16.00 TV2PL2
Newcastle–QPR 16.00 TV2PL3
Liverpool–Fulham 18.30 TV2PL1

Søndag 23. desember
Swansea–Man. United 14.30 TV2PL1
Chelsea–Aston Villa 17.00 TV2PL1

Toppscorere
12 mål: Michu (Swansea), Robin van Persie (Man. United)
11 mål: Demba Ba (Newcastle)
10 mål: Luis Suárez (Liverpool)

Rodgers undervurderer ikke Fulham

Seks poeng på to ligakamper brakte et vesentlig klarere skue mot en topp fire-plassering i inngangen til årets siste måned, men det var før Aston Villa tørket Anfield-gresset med de røde spillerne forrige helg, og tok med seg tre sjokkerende poeng tilbake til Birmingham – og sendte Liverpool to plasser ned.

Dermed har ikke Brendan Rodgers sett sitt lag høyere enn på tiendeplass denne sesongen, men manageren selv tror det er lite som skal til for å bedre plasseringen:

– Vi har vært ganske stabile, og klatret jevnt istedenfor raskt på tabellen. Nå er fokus på å sørge for at vi er på vårt beste. Hvis vi kan klare det, vil vi ta flere poeng enn vi avgir, sa nordiren til pressen onsdag.

Tolvteplassen de røde innehar før Fulham-kampen, er blant de svakeste plasseringene etter 17 ligakamper noensinne. I fjorårssesongen lå Kenny Dalglish sitt lag på sjetteplass, mens det var niendeplass på samme tidspunkt under Roy Hodgson.

Bedre var det midtveis i desember for fire sesonger siden. Da toppet Liverpool tabellen i sju runder på rad i vinterperioden – og totalt ni ganger i løpet av hele sesongen.

Nå er det syv poeng for Liverpool opp til fjerde- og tredjeplassen – der Tottenham og Chelsea (én kamp til gode) begge har 29 poeng. Før Fulham-kampen hinter Liverpools sjef til at det ikke blir noen reprise fra forrige helg:

– Hvis man går til kampen med noen form for selvtilfredshet eller en idé om at det skal bli en spasertur, vil du gå stygt på trynet.

Rød duo tilbake

Et nesebrudd under Europaliga-kampen borte mot Udinese satte Nuri Sahin ute av spill i dagene inn mot forrige helgs Aston Villa-tap. Den tysk-fødte tyrkeren måtte legge seg på operasjonsbordet for å sette nesa på plass igjen, og skal nå være aktuell for spill igjen. 24-åringen spiller i så fall med en maske, noe han har brukt på trening de siste dagene.

José Enrique er også klar for Premier League igjen, etter at en stram hamstring sørget for noen timer på massasjebordet. Spanjolen måtte ut før halvtimen var passert mot West Ham, og rakk ikke å bli klar til forrige helg.

– Han kommer inn i troppen, fortalte Brendan Rodgers denne uka.

Manageren nevnte også at Oussama Assaidi har slitt med en kneskade noen dager, men det skal ifølge flere rapporter ikke være snakk om noe alvorlig.

Fabio Borini kommer nærmere et comeback for hver dag som går, men er fortsatt en stund unna å være klar til kamp. Spilleren selv meldte etter bortekampen mot Udinese at han flyr tilbake fra Italia til Merseyside 26. desember, og regner med å være tilbake på nyåret. Martin Kelly er sannsynligvis ute for resten av sesongen.

Sykdom holdt Raheem Sterling, som nylig tegnet en langtidskontrakt med de røde, hjemme fra et par treninger denne uka, men 18-åringen er frisk igjen – og klar til kamp.

Sidwell ute

I tillegg til Bryan Ruiz. Mahamadou Diarra og Simon Davies, besøker lørdagens bortelag Anfield uten Steve Sidwell. 30-åringen må stå over én kamp grunnet fem gule kort.

Den innleide backen Sascha Riether er imidlertid tilbake, etter å ha trøblet med det ene kneet.

Premier League melder om følgende bruttotropper:

Liverpool: José Reina, Glen Johnson, Martin Skrtel, Daniel Agger, José Enrique, Steven Gerrard, Joe Allen, Lucas, Raheem Sterling, Luis Suárez, Jonjo Shelvey, Brad Jones, Sebastián Coates, Jamie Carragher, Andre Wisdom, Jordan Henderson, Nuri Sahin, Stewart Downing, Joe Cole, Suso.

Fulham: Mark Schwarzer, David Stockdale, Sascha Riether, Stephen Kelly, Brede Hangeland, Aaron Hughes, Philippe Senderos, John Arne Riise, Ashkan Dejagah, Chris Baird, Giorgos Karagounis, Alexander Kacaniklic, Kieran Richardson, Pajtim Kasami, Damien Duff, Hugo Rodallega, Mladen Petric, Dimitar Berbatov.

Fakta før avspark

Liverpool har vunnet to ligakamper på rad én gang denne sesongen, men tross hele fem tap før jul, har laget ennå ikke tapt to på rad.

Jamie Carragher (18) er spilleren med flest kamper for Liverpool mot Fulham. Han har i tillegg scoret ett mål mot hvittrøyene. Brede Hangeland (9) er sammen med Aaron Hughes spillerne med flest kamper den andre veien.

Fulham har gjennom historien scoret ett mål i snitt mot Liverpool – 63 mål på like mange kamper. Liverpool mangler ett mål på å nå det dobbelte.

Liverpool (35) har vunnet over halvparten av de 63 kampene som er spilt mot Fulham. London-klubben har kun vunnet tolv mot de røde – én gang på Anfield.

Fulham har i snitt sluppet inn to mål i løpet av de ni siste kampene.

Liverpool har gått av banen i Premier League uten scoring fire ganger denne sesongen, Fulham fem ganger.

Kun Everton og Stoke (begge 9) har flere uavgjortkamper enn Liverpool denne sesongen.

Fulham ligger på akkurat samme tabellplass som de gjorde for ett år siden.

Det er fem ligakamper siden Liverpools toppscorer, Luis Suárez (10), sist scoret for de røde.

Fra å avslutte ligasesongen med flere scoringer enn Bobby Zamora for et par år siden, har ikke Brede Hangeland kommet i målprotokollen siden han senket Birmingham på St. Andrew’s i mai 2011.

Mladen Petric og Dimitar Berbatov (begge 5) er Fulhams toppscorere denne sesongen.

Et eventuelt Liverpool-tap i morgen blir Fulhams første dobbel på Anfield noensinne.

Lørdagens dommer på Anfield, er Mark Clattenburg. Liverpool har aldri, i løpet av åtte år, vunnet en Premier League-kamp hjemme med ham som dommer – kun uavgjort.