Politi klandret berusede fans uten billetter

BBC har fått lekket dokumenter hvor det kommer fram at statsminister Margaret Thatcher ble informert av politiet om at det var fansen som hadde ansvaret for tragedien på Hillsborough.

En ledende politimann på Merseyside skal via et brev ha klandret fulle fans for hva som skjedde 15.april 1989 på Hillsborough, hvor 96 supportere ble drept som følge av en overfylt tribune. En uavhengig granskningskommisjon kom senere fram til at tragedien skjedde som følge av manglende kontroll av politiet som hadde ansvaret for sikkerheten på denne semifinalen i FA-Cupen.

Ifølge brevet sendt til Thatcher heter det bl.a. at «en nøkkelfaktor i årsaken til katastrofen var det faktum at mange Liverpoolfans hadde møtt opp uten billetter. Dette ble skjult i forsøk på å klandre politi, fotballmyndigheter etc.»

Den ledende politimannen på Merseyside, hvis navn ikke er nevnt, skal direkte ha klandret supporterne: «En tjenestemann, født og oppvokst i Liverpool, sa at han var dypt skamfull over å måtte si at det var berusede Liverpoolfans som var årsaken til tragedien, på samme måte som de hadde forårsaket dødsfallene på Heysel.»

Margaret Aspinall, leder for Hillsborough Family Support Group og som mistet sin sønn James i Sheffield, sier at kommentarene fra den nevnte og ikke navngitte politimannen er «rystende» og «krenkende».

«Vi visste det var ting som skjedde bak lukkede dører, vi har hele tiden visst det. Slik sett forbauser ikke dette meg, men jeg er likevel overrasket over innholdet.»

«Disse papirene synes å bekrefte det vi har trodd i mange, mange år – at det ble gjort umiddelbare forsøk på høyeste nivå om å føre skylden over til supporterne og vekk fra politiet», sier parlamentsmedlem Andy Burnham.

Ifølge konklusjonen etter det første regjeringsmøtet som tok sted etter tragedien, skal fru Thatcher ha fortalt sine ministere at situasjonen med tilskuersikkerhet og pøbelopptreden på fotballkamper «skrek etter å bli gjort noe med».