Krever at politioffiserer navngis

De etterlatte krever at politioffiserer som nekter å samarbeide med IPCC i den nye etterforskningen av Hillsborough-tragedien navngis.

13 pensjonerte politioffiserer har nektet å la seg intervjue etter at man fant ut at deres opprinnelige forklaringer har blitt endret i ettertid. 10 minutter med video-opptak som politiet gjorde i forbindelse med tragedien har også blitt borte på mystisk vis.

IPCC kalte inn 240 politioffiserer til intervju etter at de fant ut at deres forklaringer har blitt endret i ettertid. 13 av disse har altså nektet å la seg intervjue, mens seks andre ikke har svart på henvendelsen i det hele tatt. Lord Justice Goldring krever nå at navnene på polititjenestemennene som nekter å samarbeide må bli offentliggjort, mens IPCC hevder at dette ikke lar seg gjøre. Goldring krever imidlertid å få disse navnene, og så får han avgjøre om de skal gis videre til interesserte parter.

Advokat Chris Williams, som representerer de 74 familiene i Hillsborough Family Support Group krever også at navnene frigis.

- Det er viktig å identifisere hvem disse personene er på et tidlig stadium, slår Williams fast til Liverpool Echo.

IPCC har så langt intervjuet nærmere 150 polititjenestemenn som fikk sine forklaringer endret i ettertid. Det antas at 240 offiserer har fått sine forklaringer endret. 143 er intervjuet så langt, mens fem til står for tur. 22 av offiserene er døde, 10 er ikke i stand til å gjennomføre intervjuer av helsemessige årsaker, 13 har altså nektet å la seg intervjue, mens 47 enten er under etterforsking eller ikke har fått tidfestet sitt intervju ennå.

Av de offiserene som har blitt intervjuet så langt er det noen som har sagt at det ble lagt press på dem til å akseptere forandringer i deres forklaringer, mens noen har sagt at de klaget på endringene som ble gjort men aksepterte dem etter å ha pratet med overordnede. IPCC melder også at flere offiserer ikke var klar over at deres forklaringer var blitt endret.

- Vi gjør alt vi kan for at Lord Justice Goldring og hans stab skal ha best mulige beviser foran det nye likskuet. Vi er nå tre måneder unna starten på likskuet og fire måneder unna 25.årsdagen for tragedien. 2014 vil bli et veldig viktig, og trolig også veldig vanskelig år for de etterlatte og de som overlevde tragedien, uttaler Rachel Cerfontyne i IPCC.