Monument avdukes på søndag

Det nye monumentet til minne om de 96 Liverpool-supporterne som omkom i Hillsborough-tragedien vil bli avduket i Liverpool sentrum kommende søndag.

Avdukingen av det nye monumentet skjer dagen før 24-årsmarkeringen av tragedien i Sheffield. Den store bronseskulpturen skal stå nederst i St John's Garden, nær hjørnet mot William Brown Street i sentrum av Liverpool.

Det er Liverpool-kunstneren Tom Murphy som har laget monumentet. Avdukingen vil skje mot slutten av Liverpool bystyre sin minnemarkering på søndag.

- Dette er et strålende stykke kunst, som er et passende minnesmerke for de som døde på Hillsborough, og også for de som overlevde tragedien, uttaler Sheila Coleman i Hillsborough Justice Campaign til Liverpool Echo.

- Vi er glade for at minnesmerket skal stå så sentralt i byen. Det er et minnesmerke for hele byens befolkning, legger hun til.

På søndag vil også Liverpools borgermester, Joe Anderson, holde en kort privat minnestund for Hillsborough-familiene på byens rådhus. Der vil han dedikere en klokke hvor viserne står permanent på tidspunktet 3.06pm, tidspunktet da FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest i 1989 ble stoppet. Klokken vil fungere som et permanent minnesmerke inne i rådhuset, hvor publikum får adgang til å se den. Klokken er en antikk bestefarsklokke, lagd i Liverpool og donert av National Museums Liverpool.

Bystyret blir forøvrig stående som eier av det nye monumentet i St John's Garden, og vil dermed stå ansvarlig for fremtidig vedlikehold.

- Hillsborough betyr mye for folk i byen. Det er ikke bare tragedien med de som omkom, men arven folk som var tilstede på kampen må bære på, Mange lider traumer på grunn av dette, uttaler kunstneren Tom Murphy til Echo.

Han forteller at monumentet ikke er ment å erstatte den evige flammen oppe ved stadion, men er tenkt som et separat minnesmerke i sentrum.

- Jeg tror dette er den viktigste skulpturen jeg har laget. Dette er et monument om et menneske. Det handler om å si at vi ikke har glemt deg, og at vi vil huske deg.

Murphy opplyser at fulgene på monumentet symboliserer menneskene som døde på Hillsborough.

- Det er vanskelig å forklare alle detaljene uten å bruke 20 minutter på det. Det blir mer forståelig om man studerer minnesmerket enn om jeg skal forklare det for noen. Da får man en annen dimensjon. Et spesielt sted for å minnes de som døde.