- Umulig å forsvare Suárez

Liverpool-legende Jan Mølby er sjokkert over klubbens største stjerne, men tror ikke den ferske biteepisoden sørger for en overgang. Evertons manager sier Suárez trenger hjelp.

– Jeg ventet på den kameravinkelen som kunne vise at han ikke bet ham, sier Mølby til Liverpool Echo.

50-åringen trodde knapt sine egne øyne da han så Luis Suárez løpe og sette tennene i skulderen til Giorgio Chiellini mot slutten av tirsdagens storkamp i VM-grunnspillet. Italia-forsvareren rev drakta til side for å vise dommeren bitemerket, men superstjernen til Uruguay fikk bli på banen.

– Det ville vært enklere for Suárez, for Liverpool og for fotball generelt om en slik kameravinkel kom, men den dukket aldri opp, sukker skandinaven.

Forventer hard straff

– Jeg er sjokkert. Jo flere ganger man ser det, desto verre ser det ut. Det er nok en episode hvor det er umulig å forsvare Suárez, fortsetter han.

At det kokte over for spissen i en så stor kamp, der folk satt med ansiktene klistret til TV-skjermen verden over, gjør det heller ikke bedre, mener Mølby, som tror FIFA setter eksempelet nå.

– Jeg er sikker på at FIFA kommer til å sette standarden med ham. Verdensmesterskapet hans er naturlig nok over, og jeg forventer at FIFA gir ham en lang straff i landslagssammenheng. Det er et skikkelig slag i trynet – ikke bare for Suárez, men for Uruguay fordi han er deres soleklart beste spiller.

– Han trenger hjelp

Klubblegenden mener Suárez trenger psykologisk hjelp etter den tredje bitehendelsen på fire år. Det samme sier Everton-manager Roberto Martínez, som er klokkeklar på at dette er en uakseptabel oppførsel.

– Jeg tror seriøst han trenger hjelp. Hvis man ikke kan kontrollere seg selv i slike øyeblikk, trenger man en form for hjelp fordi det rett og slett er uakseptabelt å gjøre sånn på en fotballbane, sier Martínez, ifølge ESPN.

– Denne oppførselen har han allerede vist tidligere, og Suárez, som er en herlig fotballspiller, har blitt utestengt to ganger. Det er en så kontroversiell måte å oppføre seg på en fotballbane at alle bare blir triste av å se det igjen.

Han sier dette overskygger alt annet som skjedde i kampen mellom Uruguay og Italia, og bitingen gjør det umulig å snakke om fotballfaglige ting fra det som i forkant ble sett på som en av turneringens største kamper.

–  Vi kan ikke nyte kampen. Vi kan ikke snakke om det Uruguay gjorde. Vi kan ikke snakke om hvorfor Mario Balotelli ikke kom på banen i 2. omgang. Det handler bare om hvorfor Suárez fikk lov til å spille – med ansvaret han har som spiller og rollemodell for den nye generasjonen. Man kan ikke forsvare det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er bare et drøyt år siden hele Premier League og Liverpool ble vitne til hans forrige tannmerking av en motstander. De kjente bildene av at han plutselig hogget Chelsea-spiller Branislav Ivanovic i armen, sørget for fem måneder på sidelinjen – eller ti tellende kamper.

Les også: Maksstraff for biting: 2 år

– Han har gjort det to ganger tidligere, og han har helt klart et problem. Jeg regner med at Liverpool er knust av det de har sett. Man ønsker ikke at noen av sine spillere skal oppføre seg på den måten, sier Mølby.

Han var sikker på at de negative faktene gradvis var på vei bort og til slutt hadde gitt seg da Suárez strålte i ligaen denne sesongen. 31 nettkjenninger uten kontroverser ga ham bestemannsprisen for prestasjonene i Premier League – selv fra skeptiske, britiske journalister.

– Klubben ga ham hjelp etter det som skjedde med Ivanovic, og det virket som om han hadde kommet seg forbi de faktene. Brendan Rodgers fikk det beste ut av ham, og Suárez’ disiplin forrige sesong var utmerket. Men dette var veldig likt Chelsea-episoden.

– Jeg forstår det brennende ønsket om å vinne. Suárez kommer inn i en tilstand under kamper. På 0–0 følte Suárez at VM-drømmen var i ferd med å glippe, og i den perioden går alt mulig igjennom hodet hans, fortsetter Mølby.

– De aller fleste ville aldri gjennomført slike ting, men det er noen øyeblikk hvor det ikke virker som Suárez klarer å kontrollere seg selv. Han reagerte, og han kommer til å måtte betale for det.

Mølby regner med at folk vil trekke paralleller til overskriftene Suárez skapte i det forrige verdensmesterskapet, der han takket for seg med å redde et mål på streken med hendene.

– Men det er sånne ting som skjer på banen. Biting burde aldri skje på en fotballbane, og dette er den tredje gangen han gjør det.

Ønsker ikke å selge

– Uansett hva Liverpool gjør nå, vil de bli kritisert. Noen kommer til å si at de bare bør la ham gå for å renvaske klubben, men det skjer ikke. Han er den eneste spilleren deres som virkelig er i ypperste verdensklasse.

Derfor tror ikke Mølby at klubben har mer lyst til å selge målmaskinen nå enn tidligere denne sommeren. Og det begrunnes med at man trolig ikke finner en god nok erstatter – uansett hvor mange pund man kaster etter andre spillere.

– Dersom dette i det hele tatt har noen betydning, er det større sjanser for at andre klubber mister lysten på å hente ham. Jeg ville beholdt Suárez uansett. Selv om Liverpool kunne fått 80 millioner pund for ham, ville det vært vanskelig å erstatte ham fordi det er veldig få spillere med de egenskapene, sier dansken.

– I bunn og grunn handler det om at Suárez er veldig verdifull for Liverpool, og denne hendelsen endrer ikke på det.