Før kampen: Liverpool – Everton

Merseyside splittes i halvannen time når det 223. derbyet mellom Liverpool og Everton sparkes i gang i ettermiddag. Daniel Sturridge fortsatt tvilsom, mens de blå må klare seg uten Ross Barkley.

– Jeg tror ikke vi trenger noen ekstra motivasjon. Lokaloppgjøret er noe for seg selv. Det er alltid bra kamper, sier Raheem Sterling i forkant av møtet med de blå naboene.

Tenåringen har møtt Everton to ganger uten å tape, og nå ønsker han å score mot dem for første gang. Men han vet det blir ekstra vanskelig, for tempoet er ofte hakket høyere enn vanlig. Merseyside-klubbene har i tillegg startet sesongen under pari og er svært lystne på en seier.

I dag er det ett poeng som skiller lagene på Premier League-tabellen, men de har ikke rukket å imponere mange så langt. Begge ligger nemlig på nedre halvdel etter fem serierunder, og til sammen, med totalt ti kamper, har klubbene fra Merseyside vunnet bare tre ganger.

Klikk her dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsler sendt til mobilen!

Liverpool, som tapte seks ganger forrige sesong, har allerede gått på tre nederlag denne høsten: West Ham sørget for en stygg aften i hovedstaden for ei uke siden, Aston Villa sjokkerte The Kop med en borteseier på Anfield runden i forveien, mens Manchester City utnyttet rød konsentrasjonssvikt og ble for sterke i andre serierunde. Dermed står Liverpool med seks av femten poeng hittil, og de har ikke vunnet en Premier League-kamp siden august.

– Det er ikke ideelt, men det er fortsatt mulig å ta noe positivt fra det. Hvis man ser på de tilsvarende kampene fra forrige sesong, er det bare ett poeng som skiller, og vi endte opp med å ha et strålende år. Men vi vet vi er nødt til å gjøre det bedre; vi må forbedre prestasjonene våre, sier Brendan Rodgers.

Rødtrøyene ladet opp til kampen mot West Ham med en knepen seier i Champions League-comebacket mot Ludogorets, mens de denne uka brukte godt over to timer på å slite seg videre i ligacupen.

Selv om nettopp det tilsynelatende ikke har vært en god inngang til helga, mener Liverpool-manageren at laget venner seg til den nye kjøreplanen. Han tror derfor at Merseyside-derbyet kommer på et gunstig tidspunkt, for de røde ønsker å bruke kampen som et springbrett til formkurven.

Les også: Tre før kamp: Everton

 – Vi tilpasser oss midtukekampene nå, og vi forsøker å få maks ut av tiden vi har til forberedelsene. Spillere som Steven Gerrard, Dejan Lovren, Martin Skrtel, Alberto Moreno og andre er uthvilte og klare for kampen, sier han.

Ingen av de fire var på banen tirsdag kveld, og Mario Balotelli spilte i tillegg ikke mer enn tre kvarter av kampen. Liverpool ligger dermed an til å stille med seks derbydebutanter på Anfield i dag, noe Rodgers mener er verken en stor fordel eller noen ulempe.

Manageren kan selv se tilbake på en strålende statistikk i Merseyside-derbyene: Liverpool har vunnet tre og spilt uavgjort én gang mot Everton med nordiren bak roret. Forrige sesong så han også laget slå naboene med de største sifrene siden 1982.

– Det var virkelig en spesiell kamp mellom to store fotballklubber. Hver eneste del av spillet – prestasjonen, kontringene og avslutningene – var fantastisk. Jeg har elsket hvert sekund av derbykampene, forteller han.

I den andre leiren sitter spillerne igjen med motsatt følelse, og de vil rette på inntrykket etter det forrige møtet. Men Everton har også snublet flere ganger i sesongstarten: De blå ledet i hjemmekampen mot Crystal Palace, men tapte til slutt 2–3 forrige helg. Så ble de sendt på hodet og ut av ligacupen tidlgiere denne uka.

Nå vil de snu trenden med en sjelden borteseier mot Liverpool. Iveren etter å ta med seg alle poengene foran The Kop blir ikke mindre når de tenker tilbake på det forrige derbyet.

– Vi dro til Anfield for å vinne, men ble utspilt flere ganger. Først på dødballer, så spesielt på kontringer, forklarer Everton-spiller James McCarthy.

Gerrard stanget de helrøde foran omtrent halvveis inn i første omgang, før to hurtige scoringer av Daniel Sturridge etter halvtimen sørget for at Liverpool ledet 3–0 over Everton til pause. I andre omgang snappet Luis Suárez ballen på midtbanen, løp fra Everton-forsvaret og fastsatte sluttresultatet foran The Kop.

Ikke vunnet på Anfield siden 1999

– Det var en vond, vond kveld. Grusomt. Det var grusomt. Vi følte at vi sviktet klubben og samtlige supportere den dagen. Vi vet at det ikke var akseptabelt og ikke godt nok. De er erkerivalene våre, så det svir å tape 0–4 for dem. Og derfor er vi fast bestemte på å gjøre ting godt igjen. Det er nettopp det vi ønsker skal skje denne helga, sier McCarthy, som hevder Everton ikke engang vurderer å satse på å hente med seg ett poeng fra naboene.

– Når man reiser til Anfield, ønsker man å spille ball. Man har lyst til å spille fotball slik den skal spilles. Det er ingen muligheter for at vi drar dit, legger oss bakpå og satser på et uavgjortresultat. Og vi skal gjøre det samme denne helga; vi skal forsøke å slå dem!

De ti siste (5–4–1):
Liverpool–Everton 4–0
Everton–Liverpool 3–3
Liverpool–Everton 0–0
Everton–Liverpool 2–2
Everton–Liverpool 1–2
Liverpool–Everton 3–0
Everton–Liverpool 0–2
Liverpool–Everton 2–2
Everton–Liverpool 2–0
Liverpool–Everton 1–0

Før storseieren på Anfield i januar i år hadde lagene spilt uavgjort tre ganger på rad. De blå har faktisk ikke slått rødtrøyene på de åtte siste Merseyside-derbyene, og de har ikke vunnet en eneste ligakamp på Anfield dette årtusenet. I dag er det faktisk femten år siden de sist tok med seg tre poeng fra Liverpools hjemmebane.

Lagets manager tror det mentale spiller en rolle, og han vet det kan virke som et hinder for spillerne, men Roberto Martínez har gjort sitt for å endre på det inn mot dagens kamp.

– Ja, psykologien er et veldig viktig poeng. Statistikken viser at det alltid handler om litt mer enn bare fotball. Så det aksepterer jeg. Men psyken til denne spillergruppa er god; vi er klare for å dra hvor som helst. Spillerne er mentalt innstilt på å holde konsentrasjonen på sine egne prestasjoner, sier Everton-sjefen.

– Selvfølgelig blir det en vanskelig kamp. De er i en posisjon hvor de trenger en god oppvisning på hjemmebane, og de trenger alle poengene, men jeg kan ikke se at vi – psykologisk sett – ikke er klare for å reise til Anfield og spille som vi pleier, legger han til.

Derbystatistikk: Oppgjøret blir ofte kalt det «vennlige derbyet», og det har etter hvert blitt en riktig beskrivelse. For etter å ha produsert hele ti røde kort i løpet av 13 kamper, har de fem siste Merseyside-derbyene endt uten en eneste utvisning.

Premier League: Før 6. runde

Lørdag 27. september

13.45: Liverpool–Everton (TV 2 Sport Premium)
16.00: Manchester United–West Ham (TV 2 Sport Premium)
16.00: Chelsea–Aston Villa
16.00: Crystal Palace–Leicester
16.00: Hull–Manchester City
16.00: Sunderland–Swansea
16.00: Southampton–Queens Park Rangers
18.30: Arsenal–Tottenham (TV 2 Sport Premium)

Søndag 28. september

17.00: West Bromwich–Burnley (TV 2 Sport Premium)

Mandag 29. september

21.00: Everton–Crystal Palace (TV 2 Sport Premium)

#KlubbSVUT+-+/-P
1Chelsea5410167913
2Southampton531193610
3Aston Villa531144010
4Arsenal523010649
5Swansea City53028629
6Manchester City52218538
7Leicester City52219818
8West Ham United52129817
9Tottenham52127617
10Hull City51317706
11Liverpool520378-16
12Manchester United51229815
13Stoke City512245-15
14Everton51221113-25
15Crystal Palace5122810-25
16West Bromwich Albion512237-45
17Sunderland504156-14
18Queens Park Rangers5113311-84
19Burnley503214-33
20Newcastle United5032511-63

Toppscorere
7 mål: Diego Costa (Chelsea)
5 mål: José Ulloa (Leicester)
3 mål: Sergio Agüero (Manchester City), Nacer Chadli (Tottenham), Nathan Dyer (Swansea), Nikica Jelavic (Hull), Steven Naismith (Everton), Graziano Pellè (Southampton), Morgan Schneiderlin (Southampton), Raheem Sterling (Liverpool)

Liverpools form: V­­–T–V–T–V–V

Forrige kamp:
Liverpool–Middlesbrough 2–2 (1–0), 14–13 på straffer
Mignolet; Manquillo, Touré, Sakho, José Enrique; Rossiter (Williams 79), Lucas; Markovic (Suso 98), Lallana, Sterling; Lambert (Balotelli 74). Benk: Jones, Moreno, Borini, Skrtel. Mål: Rossiter (10), Suso (109).

Forrige ligaresultat:
West Ham–Liverpool 3–1 (2–1)
Mignolet; Manquillo (Sakho 22), Lovren, Sakho, Moreno; Gerrard; Henderson, Lucas (Lallana 46); Sterling; Borini (Lambert 75), Balotelli. Benk: Jones, José Enrique, Touré, Markovic. Mål: Sterling (26).

Målscorere denne sesongen (liga og cup): Sterling 3, Gerrard 2,Balotelli, Moreno, Rossiter, Sturridge, Suso.

De seks siste (3–0–3):
1–3 mot West Ham (borte)
2–1 mot Ludogorets (hjemme)
0–1 mot Aston Villa (hjemme)
3–0 mot Tottenham (borte)
1–3 mot Manchester City (borte)
2–1 mot Southampton (hjemme)

Ligaformen på Anfield forrige sesong: Det nest beste hjemmelaget i Premier League: 16 seire, én uavgjort og to tap. 2,78 mål og 0,94 baklengsmål per kamp. Målforskjell: +35.

Helrød fakta før avspark:

Steven Gerrard har scoret ni mål på 31 opptredener mot de blåhvite byrivalene. Det er bare Ian Rush, med 25 nettkjenninger, som har flere Liverpool-mål mot Everton.

Kapteinen er også den forrige ikledd helrødt med hat-trick mot naboklubben. De tre målene scoret han da Liverpool vant 3–0 på Anfield i mars for drøyt to år siden – i det som var hans 400. kamp for klubben.

I tillegg til Gerrard har fire andre Liverpool-spillere notert seg for hat-trick mot Everton på Anfield: Harry Chambers (1922), Dick Forshaw (1925), Harold Barton (1933) og Fred Howe (1935).

Lucas fikk sin Liverpool-debut da han ble byttet inn i Merseyside-derbyet på bortebane for syv år siden. De helrøde vant kampen 2–1.

To spillere har scoret selvmål for Anfield-klubben mot Everton i ligasammenheng: Neil Ruddock i 1997 og Sami Hyypiä i 2007.

Liverpools største derbyseier på hjemmebane kom da laget vant 6–0 i september for 79 år siden.

Daniel Sturridge har scoret totalt seks mål mot de blå i karrieren sin, og tre av dem har kommet i løpet av tre kamper for Liverpool.

Philippe Coutinho kan få sin 50. kamp for de røde i dag.

Rødtrøyene har funnet veien til nettmaskene i 12 av de 14 siste kampene mot rivalene.

102 mål er scoret mellom Liverpool og Everton i Premier League-sammenheng.

I løpet av de 22 Premier League-møtene mellom klubbene på Anfield har Liverpool sluppet inn 15 mål.

På hjemmebane har Liverpool, med ti i tallet, spilt flere uavgjortkamper mot Everton enn mot noen andre lag i Premier League-æraen.

De røde har imidlertid spilt uavgjort bare én gang på de 19 siste Premier League-kampene (3–3 mot Crystal Palace i mai).

Liverpool er fire mål unna å nå 150 fulltreffere i seriekampene mot klubben fra den andre siden av Stanley Park.

Av spillerne i dagens Liverpool-stall har bare Gerrard (9), Sturridge (3) og Coutinho (1) scoret mot Everton i den røde drakta.

Rickie Lambert har fortsatt ikke scoret mot Everton i løpet av karrieren sin, mens Mario Balotelli står med én nettkjenning mot laget fra Goodison Park.yHyyde-derbyet

Evertons form: T–T–V–V–T–U

Forrige kamp:
Swansea–Everton 3–0 (1–0)
Howard; Hibbert, Distin, Alcaraz, Oviedo (McCarthy 58); Besic, Garbutt, Gibson, McGeady (Osman 81); Atsu, Eto’o (Lukaku 46). Benk: Robles, Koné, Mirallas, Browning.

Forrige ligaresultat:
Everton–Crystal Palace 2–3 (1–1)
Howard; Jones, Jagielka, Distin, Baines; McCarthy, Barry, Osman; Atsu, Lukaku, Eto’o.Benk: Robles, McGeady, Besic, Alcaraz. Mål: Lukaku (9), Baines (83).

Målscorere denne sesongen (liga og cup): Mirallas 3, Naismith 3, Baines 2, Coleman 2, Lukaku 2, Eto’o, McGeady.

De seks siste (2–1–3):
0–3 mot Swansea (borte)
2–3 mot Crystal Palace (hjemme)
4–1 mot Wolfsburg (hjemme)
2–0 mot West Bromwich (borte)
3–6 mot Chelsea (hjemme)
2–2 mot Arsenal (hjemme)

Ligaformen på bortebane forrige sesong: Det 7. beste borte i Premier League: åtte seire, seks uavgjorte og fem tap. 1,21 mål og 1,05 baklengsmål per kamp. Målforskjell: +3.

«Toffees»-fakta før avspark:

Everton-sjef Roberto Martínez har slått Liverpool to ganger – inkludert én, med Wigan, på Anfield – i løpet av sin karriere som manager.

Forrige gang de blå stakk av med seieren på Anfield, var da Kevin Campbell ble matchvinner med en tidlig scoring i september for 15 år siden.

Everton har vunnet bare 2 av de 28 siste ligakampene på Anfield. I tillegg til seieren i 1999 vant gjestene 2–1 foran The Kop fire år tidligere.

Ingen Everton-spillere har scoret i første omgang på Anfield siden Campbell gjorde det for 14 år siden. Liverpool vant for øvrig kampen 3–1. Siden den gang har Everton vært på 13 besøk.

I Premier League har Everton vunnet to kamper og tapt ti ganger på motsatt side av parken. Der har de riktignok også holdt Liverpool til uavgjort ti ganger.

Everton har nettet mer enn ett mål på Anfield bare én gang på de 15 siste forsøkene. Da de scoret to i januar 2011, endte kampen 2–2.

Alle de blå sine ni Premier League-seire mot Liverpool har kommet i de respektive sesongenes første oppgjør mellom klubbene.

Everton har scoret mer enn to mål to ganger i løpet av de 95 siste Merseyside-derbyene.

Dagens gjester har vunnet over Liverpool etter å ha ligget under bare én gang siden andre verdenskrig: Peter Beardsley ble matchvinner da blåtrøyene snudde kampen på Goodison i 1992.

Romelu Lukaku har dunket inn fire mål på sine fire siste ligakamper mot de røde.

Tim Howard, som hindret Dirk Kuyt fra ellevemeteren i 2011, er den eneste Everton-keeperen som har reddet et straffespark i et Premier League-derby på Merseyside.

Forrige gang Everton reiste til Anfield uten en seier på de 14 siste forsøkene i ligasammenheng, vant gjestene 1–0 takket være Graeme Sharps scoring for 30 år siden.

Fire av de fem poengene Roberto Martínez’ mannskap har tatt denne sesongen, har kommet på bortebane. Everton har ikke tapt en seriekamp på fremmed gress siden april.

På hjemmebane er det ikke like pent så langt: Everton, med elleve, har sluppet inn fire mål mer foran egne supportere enn noen andre i Premier League denne sesongen. Borte har de sluppet inn kun to.

Samuel Eto’o kan møte Liverpool med sin fjerde klubb. Tidligere har han spilt mot de røde med Barcelona, Anzji Makhatsjkala og Chelsea. Spissen scoret for sistnevnte i desember forrige sesong – i en kamp der Liverpool tapte på Stamford Bridge.

Leon Osman har, med 18 kamper, flere Premier League-opptredener i Merseyside-derbyet enn noen andre Everton-spillere.

Leighton Baines har scoret på 19 av 20 straffespark for Everton, og han har to fulltreffere på sine tre siste kamper.

Trolig uten Sturridge

Kun fem ligarunder inn i sesongen har Liverpool virkelig fått føle på hvordan det igjen er å spille to kamper i uka, og for fire dager siden måtte laget igjennom to timer fotball og en usedvanlig lang straffesparkkonkurranse for å beseire Middlesbrough i ligacupen på hjemmebane.

Tilstanden på Anfield er heller ikke blitt bedre av at en rekke spillere har måttet se flere kamper fra sidelinjen på grunn av skader de pådro seg under landslagsoppholdet tidligere denne måneden. Daniel Sturridge, matchvinneren i seriepremieren, er kanskje mannen Liverpool har savnet mest de siste ukene, for angrepsspillet har ikke strålt.

Spissen har gått glipp av lagets fire siste kamper, som har endt med ettmålsseier over Ludogorets på hjemmebane, to nederlag og én uavgjort. Foran kampen mot Everton anses han som «svært tvilsom» ­– og i beste fall kan han få en plass på innbytterbenken, ifølge Liverpool Echo.

Rodgers har riktignok ikke lagt muligheten for et comeback i derbyet helt død, men angriperen er fortsatt ikke tilbake i full trening etter lårskaden han fikk på landslagsoppdrag. Det er større sjanser for at han spiller i Champions League-kampen kommende uke, forteller Echo-journalist James Pearce.

Joe Allen, Emre Can, Glen Johnson og Jon Flanagan fortsatt ute med skader og er uaktuelle for troppen i dag. Men Philippe Coutinho, som sto over tapet for West Ham forrige helg, kan være tilbake. Rodgers mener driblefantens prestasjoner denne sesongen har vært hemmet på grunn av en liten lyskeskade, og sjefen sa han ville vente så lenge som mulig før han tok en avgjørelse angående brasilianeren. Det forventes likevel at Coutinho er med i 18-mannstroppen.

Duo kan bli klar

De blå fra Goodison Park må klare seg uten Ross Barkley, som mister store deler av høstsesongen på grunn av en kneskade, men håper Séamus Coleman og Steven Pienaar vinner kampen mot klokka. En hodeskade har holdt Coleman ute av de to siste kampene, mens Pienaar ikke har vært på banen den siste måneden fordi han sliter med en skade på fremsiden av låret. Duoen skal igjennom noen sene tester før Merseyside-derbyet.

– Pienaar blir bedre hele tiden, og vi skal se det an over de neste dagene. Det samme gjelder Séamus. For øyeblikket er begge i en situasjon hvor det er for tidlig å konkludere med noe som helst, sa Martínez torsdag.

Han kan uansett ta Bryan Oviedo og Darron Gibson med i vurderingene før det 223. derbyet mot Liverpool i dag. Duoen startet for første gang denne sesongen da Swansea sendte «Toffees» ut av ligacupen i Wales på tirsdag. Det gjorde ikke Arouna Koné, som varmet benken i halvannen time på Liberty Stadium. Selv om han er kvitt kneplagene sine, mangler han spilletid og er ikke i kampform.

– Jeg anser Bryan og Darron som skadefrie. Arouna blir helt klar etter noen minutter på banen, noe han ikke fikk på tirsdag, forklarer Everton-manageren.

Avspark i Merseyside-derbyet mellom Liverpool og Everton på Anfield er i dag, lørdag 27. september, klokka 13.45. Vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med hurtige rapporter i pausen og etter kampslutt i tillegg til spillervurderinger med børs.

Ligaoppgjøret sendes også direkte på TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo og Sky Sports.

Klikk her for å få tilsendt lagoppstilling og scoringsvarsler rett til din mobil!

Kilder: altomfotball.no, evertonfc.com, Ged Rea, lfchistory.net, Liverpool Echo, liverpool.no, liverpoolfc.com, Premier League, Opta, Sky Sports, The Telegraph, The Times.