Første klubb med trøyesponsor

I morgen vil det være nøyaktig 35 år siden Liverpool FC ble den aller første klubben i den engelske ligaen til å spille med draktsponsor. Hitachi var det første firmalogoen på de røde trøyene.

Liverpool var en foregangsklubb i 1979, da de som første klubb i ligasystemet spilte med en sponsors logo på brystet. Den japanske elektronikkprodusenten Hitachi fikk æren av å være klubbens og ligaens første draktsponsor.

Det imidlertid ikke så mange vet er at Derby County hadde underskrevet en avtale med den svenske bilprodusenten Saab ett år tidligere, men Derby spilte aldri med Saab-logoen på brystet i offisielle kamper.

Liverpool spilte med Hitachi-logoen på trøyene i tre sesonger, før den britiske malingprodusenten Crown Paints kom inn i bildet og var Anfield-klubbens draktsponsor i seks sesonger fra 1982/83 og til og med 1987/88-sesongen.

Deretter ble det fire sesonger med Candy på brystet. Candy debuerte som Liverpool-sponsor i Charity Shield-kampen mot Wimbledon i 1988, som de røde vant 2-1. Det var med navnet til den italienske hvitevareprodusenten på brystet at Liverpool vant sitt hittil siste ligamesterskap i 1990.

Draktsponsoren som har vært assosisert med Liverpool FC over suverent lengst tid er det danske bryggeriet Carlsberg. I hele 18 år fra 1992/93-sesongen og frem til og med 2009/10-sesongen var Carlsberg nesten synonymt med Liverpool FC. Det vil si at danskene «overlevde» hele tre managere; Roy Evans, Gerard Houllier og Rafael Benitez. Det var med Carlsberg på brystet at Liverpool begeistret sine supportere med en av klubbens største bragder gjennom tidene – den sagnomsuste Champions League-finalen i Istanbul i 2005. Kampen ble sett av 1.4 milliarder TV-serere i 152 land, og hadde en estimert reklameverdi på 10 millioner euro for Carlsberg. Andre gode øyeblikk med Carlsberg på brystet var klubbens historiske Treble i 2001 og FA-cupfinaleseieren i 2006. Samarbeidet mellom Liverpool FC og Carlsberg er faktisk det lengstvarende sponsoravtalen i Premier Leagues historie.

Sommeren 2010 var enden på en ære i så måte, når det internasjonale bank- og forsikringsselskapet Standard Chartered tok over som klubbens trøyesponsor. Standard Chartered Bank er et britisk selskap og en bank for finansielle tjenester med hovedkontor i London som opererer i mer enn 70 land. Selskapet har et nettverk av over 1 700 filialer og utsalgssteder og sysselsetter 73 800 mennesker. Samarbeidet med Liverpool startet i juli 2010, og den nåværende avtalen løper ut 2015/16-sesongen.

Dersom du er interessert i Liverpools-drakter, og lurer på hvordan draktene har sett ut gjennom årenes løp – både med og uten sponsornavn – anbefaler vi nettsiden til Historical Football Kits. Der kan du se illustrasjoner av alle draktene Liverpool har brukt – både hjemme- og bortedrakter – fra klubben ble stiftet i 1892 og frem til dags dato.