Rossiter og Williams i troppen

Jordan Rossiter og Jordan Williams er i førstelagstroppen til kveldens kamp mot Basel, etter at tenåringene debuterte mot Middlesbrough i ligacupen i forrige uke. Lazar Markovic er tilgjengelig for spill i Europa igjen.

Markovic sonet den andre kampen av en to kampers karantene han pådro seg for en utvisning under spill for Benfica i semfiinalen i Europa League forrige sesong, da Liverpool møtte Ludogorets på Anfield.

De røde må klare seg uten en rekke skadede spillere i Sveits i kveld. Daniel Sturridge, Mamadou Sakho, Glen Johnson, Joe Allen, Emre Can og Jon Flanagan er alle uaktuelle grunnet skader.

En som spiller kveldens kamp, og som Brendan Rodgers stoler full og helt på, er Steven Gerrard. Det er nesten 12 år siden sist Liverpool-kapteinen spilte på St Jakob Park. Den 12.november 2002 trengte Liverpool en seier for å gå videre fra det første gruppespillet, men ble tidlig liggende under med 3-0 og den 22 år gamle Gerrard ble erstattet av Salif Diao i pausen. Liverpool kjempet seg tilbake til 3-3 etter scoringer av Danny Murphy, Vladimir Smicer og Michael Owen, men det var ikke nok til avansement.

- Jeg har snakket med Steven om den kvelden, og jeg vet han fikk en opplevelse som virkelig fikk fart på karrieren hans. Han ble byttet ut i pausen. Han hadde et godt forhold til Gerard Houllier. Han var en ung spiller som tidlig lærte at du må prestere og være godt forberedt, sier Brendan Rodgers til Liverpool Echo.

- Det er en fryd å jobbe sammen med Steven hver eneste dag, både som fotballspiller og menneske. Han er en utrolig kaptein. Alle innen fotballen kjenner til hans kvaliteter og påvirkningskraft. Han har vært katalysatoren for alt laget har gjort de siste 18 månedene.

- Kritikken av ham viser bare nivået han har befunnet seg på. Lag setter frimerke på ham, og det viser hvor mye han kan påvirke en kamp. Vi har jobbet med måter å gi ham spillerom på. Vi jobbet med spesifikke taktiske økter i forrige uke, for å finne måter han kunne komme fri fra sin oppasser på. Det fungerte ganske godt i helgen, hvor han kom seg fri i visse områder på banen og kunne påvirke spillet.

- De andre spillerne ser hvor rolig Steven er, og vet at han har spilt på dette nivået før, og til og med har vunnet turneringen. De blir inspirerte av slikt. Steven er rolig uansett om det dreier seg om en Champions League-kamp eller en ligakamp. Han har det samme fokuset.

- Når du trenger en som holder hodet kaldt, og som kan diktere tempoet i kampen, er det ikke mange som er bedre enn ham i fotballens verden. Han er en sentral spiller. Jeg har satt ham i denne posisjonen slik at han kan styre laget. Det er noe han har gjort på strålende vis, og spillerne responderer på det.

Rodgers tror at Gerrard kan fortsette i Liverpool ut over sin nåværende kontrakt, som løper ut neste sommer. Men for øyeblikket ligger det ikke noen avtale om kontraktsforlengelse på bordet, ifølge Liverpool Echo.

- Det er noe vi ser på som klubb, og vi vil prate med Steven om hva han føler for. Han er fortsatt i god fysisk forfatning. Han er 34 år gammel, trener hver dag, og har aldri behov for å stå over en trening. Han ønsker å jobbe.

- Dette er en superstjerne, og dette landet har ikke produsert så mange av dem. Han har vært en verdensklassespiller i en årrekke. Han vet fortsatt hvordan han skal sparke en ball. Det er ikke mange som kan måle seg med ham, både når det gjelder pasninger og skudd. Han vil gjøre de riktige forberedelsene og spille godt helt til karrieren er over. Når det blir, gjenstår å se.