- Formasjonen er nøkkelen

Til tross for at Liverpool tapte på Old Trafford i desember, valgte Brendan Rodgers å holde fast på systemet han presenterte. Det har bidratt til den lange og etterlengtede oppturen, mener han.

I slutten av november hadde rødtrøyene neppe sett for seg at de bare to måneder senere skulle gå inn til en kamp med håp om å gå av banen uten tap for tiende kamp på rad. Men når Liverpool tar imot Bolton i FA-cupen senere i dag, kan laget faktisk se tilbake på ni strake kamper uten nederlag.

Sist de gikk på en smell, var da Manchester United vant med tre mål foran egne supportere midtveis i desember. I forkant av dem kampen offentliggjorde Liverpool en «ny» formasjon, med tre i forsvaret og to spillere bak Raheem Sterling på topp. Selv om kampen endte uten poeng, så manageren positive tendenser.

– Nå ser vi kvaliteten

Derfor beholdt han formasjonen inn til neste kamp. Det var mot Championship-klubben Bournemouth, og resultatet var snudd til seier. Rodgers sier han gjennom sesongen har lett etter et system som passer med de nye spillerne, er solid bakover og åpner for gode muligheter fremover på banen, og at det endelig er en realitet.

– Omstillingen av formasjonen har gitt spillerne muligheten til å komme inn og jobbe på den måten. Det har gitt dem defensiv trygghet, og med ballen er vi en skikkelig kreativ trussel. Nå ser vi kvaliteten til de nye spillerne, sier han.

Før de taktiske endringene slet spillere som Lazar Markovic, Mamadou Sakho og Emre Can med spilletiden. Raheem Sterling så ubestemt ut etter en god åpning på sesongen, mens forsvaret og målvakten kanskje ble kritisert høyest av alle.

Mener mentaliteten vokser

Rodgers mener tirsdagens ligacupkamp mot Chelsea gir et godt bilde på utviklingen den utradisjonelle 3-4-2-1-formasjonen har bidratt med. Han sammenlikner oppgjøret med da London-laget tok med seg tre poeng hjem fra Anfield i november.

– Der vi var da vi møtte Chelsea for et par måneder siden, var ikke i nærheten av dette nivået. Vi tapte 1–2 på Anfield, men da hadde vi ikke den samme prestasjonen eller mentaliteten. Vi har sett mentaliteten til spillerne vokse i takt med sesongen. De forstår hva som kreves for å spille her, og kvalitetene deres begynner å skinne. Det var grunnen til at vi hentet inn de spillerne i fjor sommer, forteller han.

Nordiren sier han hele tiden «følte at formen ville komme», men at det var et spørsmål om hvilke løsninger og formasjoner som tillot laget å spille på den måten de gjør nå uten å bli straffet for det i form av baklengsmål.

Les også: – Kan kjempe om ligatittelen til neste år

Nå ser han tilbake på en pen rekke med kamper, der Liverpool kun står med det ene tapet siden slutten av november. Samtidig ser klubben frem til å få Daniel Sturridge tilbake i aksjon om veldig kort tid. Tidligere har det blitt forventet at spissen returnerer i slutten av denne måneden.

– Vi har Daniel på vei tilbake, og han er en viktig spiller for oss. Setter man inn ham, har man et veldig spennende lag som er klar for å vinne igjen. Vi har vist det over en periode på 14–15 kamper nå, og dersom dette fortsetter, har vi et skikkelig godt grunnlag når sommeren kommer.