- Liverpool reiser til Old Trafford uten frykt

Vegard Heggem har opplevd å spille for Liverpool borte mot Manchester United. Han er optimist på vegne av sin tidligere klubb foran lørdagens store oppgjør.

Vegard Heggem spilte 65 kamper for Liverpool, over drøyt to år fra 1998 til 2000. I tre av kampene var Manchester United motstander, og to ganger startet han på Old Trafford.

I 1998/99 møttes lagene i 4.runde av FA-Cupen, hvor Michael Owen ga Liverpool en tidlig ledelse, før sene scoringer av Dwight Yorke og Ole Gunnar Solskjær snudde det hele på hodet i Manchester.

Heggem var innbytter på stillingen 1-3 i hjemmekampen i ligaen det påfølgende fotballåret, etter to selvmål av Jamie Carragher, før et mål av Patrik Berger gjorde at Vegard var med å «vinne» 1-0 men hvor sluttfasit likevel var null poeng.

Til slutt fikk han 18 minutter i den samme sesongens bortemøte, hvor scoringer av Berger og Solskjær sørget for at det ble 1-1.

- Det er en nokså skral statistikk for min del, ja. Det eneste jeg i grunnen husker spesielt fra disse kampene var at jeg sendte innlegget som Michael Owen scoret på i FA-Cupen, erindrer trønderen til liverpool.no.
 

Må holde hodet kaldt

Gérard Houllier var manager i disse kampene, hadde han noen spesiell plan mot nettopp Manchester United?
- Nei, ikke slik jeg husker det. Vi forberedte oss som vanlig. Det var en spesiell kamp på den måten at det betød ekstra mye både for supportere og spillere. Det var et oppgjør med lange tradisjoner og veldig mye prestisje. I realiteten et lokalderby med alle ingredienser. Manchester United hadde samtidig gjort det veldig bra over noen år, tatt over tronen etter Liverpool, og vi var veldig oppsatt på å prøve å «klå» dem.

Kan en si at det er kamper som lever sitt eget liv?
- Det er uten tvil en type kamp hvor det er vanskelig å holde hodet kaldt. Det er viktig at manager, kaptein og de rutinerte spillerne hele tiden prøver å bidra til at alle spillerne greier å beherske seg, da det alltid vil oppstå situasjoner som en må håndtere.

Høyeste nivå

Er det en type kamp hvor de store spillerne gjerne vil stå frem?
- Det er vel følelsen du har, men jeg vet ikke om det er noen vitenskapelige undersøkelser som tilsier at det er slik. Det kan også være mer ukjente spillere som benytter sjansen til å skaffe seg et navn.

Liverpool har mistet noen store spillere de siste årene, bekymrer det foran en slik klassiker?
- De siste par årene under Brendan Rodgers har Liverpool vist at det høyeste nivået er veldig høyt, men de sliter med stabiliteten. Hvorfor synes jeg det er vanskelig å sette fingeren på og det er veldig sammensatt, men det er klart at manageren er en nøkkelperson i så måte. Han må sørge for at det fungerer på treningsfeltet og at personkjemien er den riktige.

Psykologisk overtak

Hvordan ser du på Liverpools muligheter foran lørdagens kamp?
- På papiret synes jeg troppen til United ser veldig sterk ut, og klart sterkere enn den Liverpool har, men det har ikke bestandig gitt seg til uttrykk ute på banen. Som supporter vil du også føle deg tryggere dersom nøkkelspillere er tilgjengelige og i form. Coutinho er ute med suspensjon, Henderson og Lallana blir trolig ikke klare, mens det også er svart usikkert med Sturridge. I tillegg har Benteke slitt med en skade nå under landslagsoppholdet.

- Når det er sagt, Liverpools spillere tror jeg kan ha et psykologisk overtak etter de par siste kampene de har spilt på Old Trafford. Jeg vet at Manchester United vant 3-0 forrige sesong, men Liverpool var fullt på høyde spillemessig og sørget for at keeper David de Gea var banens suverent beste spiller. Sesongen før det igjen ble det 3-0 seier. Det gjør at Liverpool reiser til Old Trafford uten frykt, og det gjør meg optimistisk. Jeg gleder meg til kampen.