– Vi ble priset ut av Anfield

I 2008 grunnla 1000 LFC-supportere fotballklubben AFC Liverpool. En klubb som bygger sitt grunnlag på billige billetter og involverte supportere.

Stiftelsen av AFC Liverpool var et resultat av frustrerte supportere som ikke lengre hadde råd til å gå på fotballkamper – lokale supportere som nå ikke følte seg verdsatt av klubben de lojalt hadde fulgt. Det var supportere som sårt trengte et alternativ til den kommersielle Premier League-fotballen.

Wayne McDonald var med på å starte AFC Liverpool for syv år siden. I dag er han en lidenskapelig supporter og styremedlem av klubben som spiller i nivå ni i det engelske divisjonssystemet. 

Wayne, fortell litt om bakgrunnen for at AFC Liverpool ble opprettet?
– 2008 var et betydningsfullt år i Liverpools historie. Det var første gang klubben virkelig hadde økonomiske utfordringer. George Gillett og Tom Hicks økte klubbens gjeld drastisk. Dette føltes veldig feil. Folket i Liverpool er intelligente – dette er en arbeiderklasse-by, der innbyggerne ikke går med på skittent spill.

– På samme tid var billettprisene høyere enn noensinne. Mange var misfornøyd med situasjonen Liverpool FC befant seg i, forteller McDonald til Liverpool.no. 

– Skviset ut


AFC på hjemmebane i Crosby.

Samtidig som dette pågikk møttes en gruppe supportere for å diskutere hva de kunne gjøre. De kjente ikke igjen fotballen de vokste opp med og elsket, og grunnet billettprisene følte de skviset ut av Premier League-stadionene. De opplevde at det ikke lengre var plass til dem. Dette ville de gjøre noe med – og AFC Liverpool ble grunnlagt.

– Vi ble på en måte priset ut av Anfield... Målet vårt var å gi folk god fotball til rimelige priser. Dét var målet da – og det er målet i dag. Vi har ikke økt billettprisene siden oppstarten, og vi leverer bedre og bedre fotball. Medlemstallene øker hele tiden, og vi tiltrekker oss gode fotballspillere.

I fjor kom AFC til semifinalen i Senior County Cup, der de slo Everton FC på veien. Everton stilte primært med U21-spillere, men flere av dem hadde førstelagserfaring. Det var en stor opptur for AFC, som naturligvis anser Everton som en stor rival.

McDonald gjentar at det var billettprisene og behandlingen av lokale supportere som drev ham og de andre til å starte sin egen klubb. Han opplevde at det ble en større og større avstand mellom Liverpool og innbyggerne – de lokale som i alle år hadde støttet klubben. I tillegg liker han at medlemmene har innflytelse på hvordan klubben drives. I AFC Liverpool har hvert medlem stemmerett.

– Min far tok meg med på kamper da jeg var liten. Da var billettene priset slik at familier kunne gå sammen på kamp. Da jeg, for fire år siden, sluttet å gå på Liverpool-kamper, måtte jeg betale om lag 150 til 200 pund for meg og mine barn. Det er mye penger. 

Dette er AFC

Siden 2011/12-sesongen har AFC Liverpool spilt i North West Counties Football League Premier Division – nivå ni i det engelske ligasystemet. AFC står for «Affordable Football Club Liverpool». Klubben drives semi-profesjonelt: ledelsen har normale jobber, og jobber med AFC på fritiden.

Ingen av spillerne har kontrakter eller lønn for å spille. Samtidig jobber klubben med en klar forretningsmodell, der målet er å øke interessen, inntekten og forutsetningene for å drive en vellykket klubb – uten at det går utover supporterne. I dag spiller AFC sine hjemmekamper på Marine FCs stadion «Arriva Stadium» i Crosby. 

Saken fortsetter under.
Supporterne følger med. Bak ser man bannere à la The Kop.

McDonald informerer at det jobbes med å en gang kunne eie sin egen stadion.

– Det er helt klart et av klubbens største ønsker og fremste mål. Vi håper å få til en løsning slik at vi kan spille hjemmekamper på vår egen stadion. Vi er i dialog med Liverpool Council for å se om det er områder vi kan benytte.

Stor interesse

Fortell litt om interessen – har dere mange fans?
– I dag bruker man blant annet sosiale medier for å anslå interessen: på Twitter har vi nærmere 11.000 følgere, noe som er veldig bra. Vi har også betalte medlemskap på 12 pund i året. Jeg er usikker på hvor mange det dreier seg om, men det er flere hundre. På kamp er det typisk 150 tilskuere. Når Liverpool spiller samtidig er det færre som kommer gjennom portene, men for eksempel da vi møtte Everton var det 450 på tribunen, sier han.

Har AFC dialog med LFC?
– Det er ingen formell kommunikasjon med Liverpool, nei. La det være sagt at da vi startet AFC Liverpool var ikke intensjonen å konkurrere med Liverpool, men heller å tilby et alternativ til rimelige priser. 

– Vi har prøvd å opprette kommunikasjon ved enkelte anledninger når det gjelder merkevarer, men det har mildt sagt vært underveldende respons. 

Saken fortsetter under.

AFC spiller med «96» på ryggen – hva betyr det for dere?
– Liverpool kom sammen som en by da tragedien på Hillsborough skjedde. Hele byen stoppet opp og omfavnet hverandre. Det er noe vi aldri glemmer. Det er flere i klubben som opplevde Hillsborough direkte, og vi føler fortsatt deres smerte. Når spillerne entrer gressmatten kan vi i det minste anerkjenne og hedre dem, sier McDonald.

Når AFC Liverpool spiller ser man bannere som minner om dem på The Kop. Supporterne synger sanger inspirert av det man hører på Anfield. Det er ingen tvil om at AFC-supporterne også er eller var trofaste Liverpool-supportere.

– Jeg følger fortsatt med på LFC, og håper at laget gjør det bra. Men det er ikke helt det samme som det var før.

– Anfield ble for dyrt

Supporteren Richie Kruger forteller en lignende historie som Wayne McDonald. Han var en trofast Liverpool-supporter, men rundt årtusenskiftet ble det for dyrt for ham å gå på kamper. Kruger engasjerte seg dermed umiddelbart da ideen om AFC Liverpool oppstod. 

Saken fortsetter under.

Richie og Kai Kruger mener Anfield ble for dyrt for dem.

– Jeg heier fortsatt på Liverpool, men Anfield er for dyrt. Jeg ønsker fortsatt gleden av å gå på kamp, følelsen av å heie frem et lag og synge supportersanger. Derfor tar jeg nå med meg sønnen min Kai på AFC-kamper, forteller Richie Kruger.

Han mener det er samme engasjement som på The Kop.
– Vi er fulle av energi og det er same spirit som på The Kop. Vi er blitt AFC-fans, og vi stortrives med det, sier han mens sønnen nikker enig.

Det koster fem pund å gå på AFC Liverpool-kamp.

– Anfield er for dyrt, men vi får samme glede og stemning av å følge AFC Liverpool, fastslår Richie og Kai Kruger.

LES OGSÅ: Protesterte mot dyre billettpriser.