EL-resultater påvirker CL-mulighetene

Fortsetter den svake trenden fra engelske lag i E-cupene, kan det bety at PL mister én CL-plass.

Fortsetter de engelske lagene å skuffe i UEFA-turneringene, kan det bety at Premier League mister én plass i det gjeveste selskap. I dag har Premier League fire lag med i CL. Topp tre kvalifiserer direkte til gruppespillet, mens 4. plass-laget må gjennom kvalifisering. 
 
Det ikke alle er klar over er at det er den nasjonens totale UEFA-scor som avgjør hvor mange lag hver serie får med i de forskjellige cupene. Det vil si at Liverpools prestasjoner i Europaligaen har direkte påvirkning på om Premier League i fremtiden tildeles tre eller fire CL-plasser.

Serie A nærmer seg

Ifølge Sky Sports-journalist Gerard Brand vil PL miste den ene CL-plassen til italienske Serie A, dersom ikke resultatene bedres sammenlignet med forrige sesong.
 
I dag har Spania, Tyskland og England fire CL-plasser, mens Italia, Frankrike og Portugal kan få med tre lag til UEFAs mest prestisjefylte turnering.
 
Prestasjonene i årets turneringer vil ikke påvirke antall CL-lag England får med i 2016/17-sesongen, men Italia kan gå forbi England allerede til 2017/18-sesongen.
 
For at det skal skje må Serie A «slå» PL samlede poengsum med 3,095 poeng. 
 
 
UEFA regner poengsummene slik:
Hvert lag mottar to poeng for en seier i en UEFA-turnering, mens man får ett for uavgjort. 
Klubber som kommer til utslagsrunden i CL får ett ekstra poeng per runde. I Europaligaen startes ekstrapoengene én runde senere. (NB. det spilles en runde mer i Europaligaen.)
 
I tillegg mottar klubbene fire poeng for deltagelse i gruppespillet, og ytterligere fire poeng om man blir topp to i gruppen.
 
Den totale summen en nasjon får blir deretter delt på antallet klubber som deltar fra den aktuelle nasjonen. 
 
Forrige sesong var en katastrofal skue for PL-lagene i Europa, mens Serie A-klubbene gjorde det langt sterkere. Skulle inneværende sesong by på tilsvarende resultater, vil PL miste én CL-plass til Italia sesongen 2017/18.

Skal endel til

Det skal selvsagt mye til for Italia allerede nå tar igjen England. Premier League-lagene hadde en uvanlig svak sesong i europeisk sammenheng, mens de italienske lagene presterte bedre enn på lenge.
The Kop – forrige gang LFC vant en CL-kamp.
Forrige sesong kom Juventus til Cl-finalen, mens både Napoli og Fiorentina kom til semifinalene i Europaligaen. 
Engelske lag ble slått ut tidlig i begge turneringer. 
 
Likevel er det verdt å merke seg at forrige sesong ikke var et unntak. Engelske lag har svekket sin posisjon i europeisk fotball.
 
Skulle italienske og engelske lag gjøre det nøyaktig like bra, vil England beholde CL-plassen, ettersom England har en høyere poengsum.
 
Poengsummen regnes ikke fra år til år, men i et femårsperspektiv. 
 
NB. skulle Liverpool vinne Europaligen vil det gi mange poeng til Premier Leagues UEFA-pott, i tillegg til at dét i seg selv gir kvalifisering til neste års Champions League.