Jakter på ny romjul uten tap

Her kan du se hvordan det har det gått med Liverpools romjuls- og nyttårskamper de siste årene.

Nok en julaften er tilbakelagt, maten er slukt, og pakkene er åpnet opp. Alt fra slappe dager eller lange arbeidsøkter til ulike familiemiddager opptar gjerne de neste dagene, men mens gamle filmklassikere konkurrerer om TV-seerne, går du rundt og venter på noe helt annet.

Lørdag ruller nemlig fotballen igjen foran fullsatte tribuner gjennom de engelske divisjonene. For Liverpool byr den tradisjonelle «Boxing Day»-runden i år på et Anfield-møte med ligaleder Leicester, og fansen håper på en romjul uten røde tap for andre gang på rad.

I fjor, da Liverpool feiret julaften som nummer ti, klatret de på tabellen etter seks poeng av seks mulige i romjulen, før de åpnet det nye året med uavgjort mot nettopp Leicester på eget gress.

Denne sesongen bekler de røde niendeplassen inn mot «Boxing Day», og det er Leicester, Sunderland og West Ham som venter i løpet av nøyaktig én uke før det kommer et lite avbrekk i ligafotballen neste måned.

Dobbeltseier i romjulen

For ett år siden var det Burnley som var Liverpools motstander 2. juledag. Men gjestene spilte ingen god kamp på intime Turf Moor, der Burnley, anført av Danny Ings, presset på fra start og traff stolpen i løpet av det første kvarteret. Etter 16 minutter måtte i tillegg Brad Jones byttes ut til fordel for Simon Mignolet.

Merseyside-laget slet spesielt før pause mot det nyopprykkede laget, og i pausen ble Emre Can satt inn som den ene av tre midtstoppere, noe som senere ga mersmak. Liverpool ble mer organisert bakover, og gradvis fikk de mer kontroll på Ings, George Boyd og Ashley Barnes.

I motsatt ende kom også tryllekunsten som sikret Liverpool tre poeng. Philippe Coutinho sendte igjennom Raheem Sterling med en presis pasning over eget hode. Keeperen fikk ingen julegaver av Sterling, som var nådeløs og satte inn seiersmålet.

Tre dager senere avsluttet laget kalenderåret med en hjemmekamp mot Swansea, og fremgangen var enorm fra «Boxing Day»-kampen. Faktisk minnet det om jaget etter ligagullet fra sesongen i forveien da Liverpool viste fansen lekkert angrepsspill og mange skudd mot mål.

Etter 33 minutter avsluttet Alberto Moreno et glimrende angrep ved å sende vertene foran, og kort tid etter sidebyttet presset Adam Lallana regelrett inn 2–0 da han forstyrret Swansea-keeperens klarering.

Gjestene reduserte bare sekunder etter det påfølgende avsparket, men da timen så vidt var passert på Anfield, satte Lallana inn 3–1 etter et lekent veggspill og passering av to Swansea-forsvarere. Den fjerde – og siste – scoringen sto Jonjo Shelvey for da han headet ballen i eget nett.

– Når vi har spillere som ønsker å presse høyt og jobbe så hardt som vi gjorde, og som i tillegg har kvalitet nok til å utnytte det, kan vi være et veldig vanskelig lag å møte, sa Brendan Rodgers etter storseieren.

Leicester-poeng på Anfield

På nyåret rappet imidlertid Leicester med seg poeng fra Anfield etter at Liverpool hadde ledet 2–0 halvveis. Steven Gerrard satte to straffespark – det første var feilaktig idømt – i mål, men David Nugent og Jeffrey Schlupp, for øvrig etter assists fra henholdsvis Jamie Vardy og Riyad Mahrez, sørget for overraskende 2–2 i de regnfulle vindkastene.

Dette var likevel første gang Liverpool kom seg gjennom romjulsprogrammet og nyttårskampen uten tap siden 2009/2010-sesongen.

Den gang slo laget Wolverhampton hjemme 2. juledag, Aston Villa ble slått borte etter en scoring på tampen tre dager senere, før Reading holdt dem til uavgjort i FA-cupen i den første kampen etter nyttårsaften.

Tolv måneder senere spilte Liverpool faktisk ikke på «Boxing Day» for første gang på femten år grunnet frossen bane i Blackpool, mens den siste kampen i kalenderåret endte med et sjokktap hjemme mot Wolverhampton. De røde reiste seg imidlertid på 1. nyttårsdag, da Joe Cole ble redningsmannen med en sen nettkjenning mot Bolton foran The Kop.

Uavgjort, seier og tap

2011/2012-sesongen bød også på en vanskelig jul for Liverpool. De fleste regnet med tre poeng hjemme mot Blackburn på «Boxing Day», men et selvmål av Charlie Adam rett før pause gjorde ting vrient.

Likevel hadde det ikke engang gått ti minutter av andre omgang før Maxi Rodríguez utliknet etter innlegg fra Martin Skrtel. Presset fortsatte fra rødtrøyene, som det ikke var høy odds på at skulle vinne kampen. Men stadig stanging mot veggen resulterte ikke i annet enn frustrasjon og ett fattig poeng.

Mot Newcastle, også det på Anfield, på årets nest siste dag stemte ting bedre. Men det var gjestene fra nordøst som tok ledelsen etter et uheldig selvmål av Daniel Agger halvveis inn i første omgang. Craig Bellamy dunket inn 1–1 på en retur bare fem minutter senere.

Selv om Liverpool var best i banespillet, imponerte de ikke nevneverdig fremover, men effektiviteten foran mål var bedre enn 2. juledag. Bellamy ble tomålsscorer da han skrudde inn et frispark fra nærmere 30 meter etter pause, mens Steven Gerrard kronet året med en frekk avslutning fra skrå vinkel tolv minutter før full tid.

2012 åpnet dog med et negativt ladet smell for de røde. En bortetur til Manchester City og Etihad er kanskje det tøffeste man kan få i Premier League, og Sergio Agüero ønsket dem velkommen ved å klinke inn ledermålet etter bare ti minutter. Da hadde Stewart Downing allerede brent en enorm mulighet til å sende Liverpool foran.

Vertene, med James Milner i startelleveren, veltet av det røde presset for en utlikning da Yaya Touré stanget inn 2–0 etter en corner. Nærmere kom aldri bortelaget, selv om Gareth Barry ble utvist etter pause. Milner fastsatte sluttresultatet til 3–0 fra straffemerket etter 75 minutter.

Opptur etter julekollaps i Stoke

I Brendan Rodgers’ første sesong ble Liverpool-fansen vitne til ti scoringer på tre runder fra jul til nyttår. Tre av målene sto imidlertid Stoke for på «Boxing Day». Selv om Gerrard hadde sendt Liverpool foran på en tidlig straffe på Britannia, responderte de hodesterke vertene voldsomt.

I løpet av de ti minuttene etter ledermålet hadde Stoke både utliknet og tatt føringen. Jonathan Walters fikk det først enkelt etter å ha bli stusset gjennom, så scoret Kenwyne Jones etter corner. Walters ordnet 3–1 rett etter pause, noe som sto seg kampen ut.

Smilene blant spillerne og fansen kom raskt tilbake igjen. Fire dager senere fikk Queens Park Rangers som hatten passet på Loftus Road, der Agger og Luis Suárez (2) sto for målene, før samme resultat, etter to nye mål av Suárez og ett av Sterling, kom mot Sunderland på Anfield 2. januar.

Romjulen uten røde poeng

Året før forrige sesong, julen 2013, ledet Liverpool faktisk Premier League inn mot det tradisjonelle programmet. Men etter null poeng i romjulen, mot Manchester City og Chelsea på bortebane, falt laget ned på fjerdeplass.

De to kampene utspilte seg merkverdig likt: Liverpool tok ledelsen på både Etihad og Stamford Bridge, henholdsvis ved Coutinho og Skrtel, men vertene begge steder både utliknet og tok ledelsen 2–1 allerede før pause. Både i Manchester og London sto stillingen seg ut kampen.

Det var imidlertid to oppgjør Liverpool, som var fullt på høyde med begge lagene, kunne fått mer fra. De skapte mye fremover, og blant annet ble Sterling feilaktig vinket av for offside da han ble spilt gjennom på Etihad, mens marginene i motsatt ende ikke var rødfarget.

Åpnet året med seier

Oppturen lot uansett ikke vente lenge på seg. Hull besøkte Anfield på 1. nyttårsdag, og hevnlystne Liverpool rodde inn en komfortabel trepoenger etter én scoring i begge omganger. Et hodestøt fra Agger sendte dem foran, før Suárez fortsatte målformen med et eminent frispark i krysset foran The Kop.

Sammen med 2011/2012-sesongen er dette, med fire mål, det laveste antall scoringer Liverpool har hatt i romjuls- og nyttårsprogrammet de fem siste årene. Flest mål er sju fulltreffere både forrige sesong og i 2012/2013.

Over samme periode har Liverpool faktisk bare spilt uavgjort to ganger fra jul til januar – mot Leicester i nyttårskampen for tolv måneder siden og Blackburn på 2. juledag i 2011.

Slik har det gått for Liverpool i det tradisjonelle juleprogrammet de fem siste årene: sju seire, to uavgjortkamper og fem tap. Det er blitt scoret 1,7 mål i snitt per kamp, men de tre siste sesongen har snittet ligget på to mål.

Kommer Liverpool seg gjennom årets program og nyttårskampen uten tap, blir det første gang laget klarer det i to sesonger på rad siden 2009 og 2010, hvor det for øvrig ble spilt to ligakamper mindre grunnet FA-cupen og frossen bane.

Kamper og mål de fem siste årene:

[V=vunnet, U=uavgjort, T=tap, X=utsatt]

2014/15: V, V, U: 1, 4, 2 = 7 (2,3 mål i snitt per kamp)
2013/14: T, T, V: 1, 1, 2 = 4 (1,3)
2012/13: T, V, V: 1, 3, 3 = 7 (2,3)
2011/12: U, V, T: 1, 3, 0 = 4 (1,3)
2010/11: X, T, V: X, 0, 2 = 2 (1)

2014/2015:

Før romjuls- og nyttårsprogrammet: 10. plass (6–4–7)

26.12.14: Burnley – Liverpool 0–1 (0–0)
Mål: Sterling (62)

Sluttrapport: Poengene var viktigst i en svært svak kamp for Liverpool. Burnley hadde de største og farligste mulighetene og det vaklevorne Liverpool-forsvaret slet mye med både Ings, Boyd og Barnes. Ings hadde den største sjansen på et stangskudd i første omgang. Men det var Liverpool som scoret, da Coutinho viste litt magi da han brassesparket Sterling igjennom. Sterling var hårfint offside og skjøt ballen bak Burnley-keeper Heaton. Burnley forsøkte å kvittere, men slet i andre omgang med å komme igjennom et Liverpool-forsvar som var noe bedre organisert i andre omgang.

29.12.14: Liverpool – Swansea 4–1 (1–0)
Mål: Moreno (33), Lallana (51, 62), Shelvey (selvmål 69)

Sluttrapport: Liverpool vinner 4-1, og spiller en av sine aller beste kamper for sesongen. Dette var en kamp der det fungerte offensivt, og samhandlingen mellom de tre lengst fremme var veldig, veldig bra. De helrøde hadde en rekke strålende angrep, og kom til hele 21 avslutninger i denne kampen. Det minnet mye om det røde supportere var bortskjemt med forrige sesong. Swansea skapte en del, men det var aldri tema hvor de tre poengene skulle ende.

01.01.15: Liverpool – Leicester 2–2 (2–0)
Mål: Gerrard (str. 17, str. 40)

Sluttrapport: Liverpool kastet vekk to poeng etter å ha ledet med to mål til pause. Rødtrøyene imponerte ingen i første omgang, og de ble ikke bedre etter sidebyttet. Bunnlaget i Premier League kjempet seg inn i kampen, og innbytter Nugent reduserte med en flott scoring drøyt ti minutter inn i omgangen. Bare noen sekunder etterpå satte Schlupp inn utlikningen. Rodgers' menn kom til flere sjanser mot slutten, og de ble stadig større, men avslutningene gikk ikke mellom Leicester-stengene. Dermed kunne bortelaget gå smilende i garderoben med ett poeng.

2013/2014:

Før romjuls- og nyttårsprogrammet: 1. plass (11–3–3)

26.12.13: Manchester City – Liverpool 2–1 (2–1)
Mål: Coutinho (24)

Sluttrapport: Sesongens kanskje vanskeligste bortekamp endte med 1-2-tap, men Liverpool skapte nok sjanser til å kunne tatt med seg minst ett poeng hjem til Merseyside.  Sterling ble feilaktig avblåst for offside i første omgang, og ville da ha vært alene med Hart. Minutter senere sendte Coutinho gjestene i ledelsen. City slo tilbake med to scoringer før pause. Mignolet burde avverget den siste scoringen med mer patent keeperspill. 2. omgang ble ikke like fartsfylt som de første 45 minuttene, men Rodgers' lag hadde muligheter til å utligne – og vel så det. Johnson fikk ikke stokket benene med nærmest åpent mål. Hendersons hælspark ble stoppet av Hart. Sterling misset på et godt innlegg fra kort hold. Suárez ble også snytt for straffespark da han ble holdt.

29.12.13: Chelsea – Liverpool 2–1 (2–1)
Mål: Skrtel (3)

Sluttrapport: Liverpool snytt for straffespark da Chelsea vinner en intens og hendelsesrik kamp i London. Dommeravgjørelsene gikk litt i Liverpools disfavør denne gang. Liverpool spilte en bra andre omgang, men greide ikke å få hull på byllen. De hadde sjanser nok, blant annet en heading av Sakho og skudd fra Johnson og Suarez. Liverpool begynte best og tok ledelsen etter tre minutter. Eto`o og Hazard scoret for de blå og sørget for at poengene ble igjen på Stamford Bridge. Samme som i bortemøtet med Manchester City var Liverpool små marginer unna poeng.

01.01.14: Liverpool – Hull 2–0 (1–0)
Mål: Agger (36), Suárez (50)

Sluttrapport: Liverpool er tilbake på vinnersporet med 2-0-seier mot Hull. Etter en litt rufsete start hadde de etter hvert full kontroll. Agger headet i mål etter en flott corner fra Coutinho. Suárez fastsatte sluttresultatet til 2-0 med et flott frisparkmål fire minutter etter pause. Derfra og inn var det ingen tvil om hvor seieren skulle havne. Suárez hadde ballen i mål på stillingen 0-0, men ble hårfint avblåst for offside. Sterling, Henderson og Coutinho hadde gode målsjanser, så seieren kunne vært større. Hull hadde ingen kvalifiserte målsjanser.

2012/2013:

Før romjuls- og nyttårsprogrammet: 8. plass (6–7–5)

26.12.12: Stoke – Liverpool 3–1 (2–1)
Mål: Gerrard (str. 2)

Sluttrapport: Liverpool visste hva som ventet dem på Britannia, men klarte likevel ikke å stoppe Stoke sine luftkrigere. Stoke scoret tre mål på hjemmebane for første gang denne sesongen, og alle scoringene kom etter høye baller inn i feltet. Jones vant samtlige av de tre duellene, og serverte Walters to ganger og scoret selv en gang. Stoke kjempet regelrett Liverpool ut av stilen med høyt og aggressivt press. Liverpool fikk aldri fart nok på ballen, og ble alt for upresise i pasningsspillet.

30.12.12: QPR – Liverpool 0–3 (0–3)
Mål: Suárez (10, 16), Agger (28)

Sluttrapport: En aggressiv og bevegelig midtbane hos Liverpool fortsatte i ti minutter etter pause, men siden greide ikke å holde gjestene å holde det samme trykket, og QPR fikk mer tak i ballen. Det var likevel sjelden særlig farlig for at ledelsen skulle være i fare, og  Reina behøvde aldri å ta fram sitt beste. Rodgers vil hjemme i den store stua i Liverpool likevel ha kost seg med å se sitt lag kontrollere inn til en solid 3-0-seier på fremmed gress. Totalt sett viktige tre poeng og en god start på andre halvdel av sesongen.

02.01.13: Liverpool – Sunderland 3–0 (2–0)
Mål: Sterling (19), Suárez (26, 52)

Sluttrapport: De røde imponerte fra start til mål, scoret tre fine mål og vant fullt fortjent. Sterling ga laget ledelsen 1–0 etter et glimrende framspill fra Suarez. 2–0 kom da han ble tatt av Cuellar, men fikk fordel av dommeren og kontroll over ballen, kjempet seg alene med keeper og gjorde det han kan bedre enn de fleste, nemlig score. Det siste kom etter en drømmepasning på 60–70 meter fra Gerrard. Suárez var på vei mellom midtstopperne, fikk igjen kontroll og satte ballen forbi keeper. Laget hadde to baller til i mål, som begge ble annullert for offside og hadde også andre sjanser til å øke ledelsen. Fullt fortjent seier av et Liverpool som var bedre enn Sunderland i alle spillets faser.

2011/2012:

Før romjuls- og nyttårsprogrammet: 6. plass (8–6–3)

26.12.11: Liverpool – Blackburn 1–1 (0–1)
Mål: Maxi (53)

Sluttrapport: Nok en svært frustrerende ettermiddag på Anfield, med nok et uavgjort resultat i en kamp man skulle ha vunnet greit. De røde gjorde et helhjertet forsøk etter pause, men ingen kan si at mannskapet til Dalglish har vært effektivt denne sesongen. Man bokstavelig talt stanget og stanget, og fikk mange av sjansene gjennom headinger etter innlegg mot forsvarsmuren til gjestene, men Blackburn sto imot. Gigantsjansene kom først på overtid av overtiden, da Bunn gjorde en feberredning nede ved stolperoten fra en avslutning av Carroll, og Agger så fikk sin heading fra corneren reddet på streken. Dette var definitivt to nye og dyrebare poeng tapt foran sine egne.

30.12.11: Liverpool – Newcastle 3–1 (1–1)
Mål: Bellamy (29, 67), Gerrard (78)

Sluttrapport: En tradisjonell hjemmeseier mot Newcastle, om ikke helt en klassiker som historien tidligere har gitt oss. Liverpool og Dalglish vil likevel gladelig ta tre poeng som avslutning på 2011 og et nytt år med skotten i sjefstolen. Selv om Liverpool hadde overtak i banespill i halvannen omgang, var det ikke særlig sting i angrepspillet. To litt rufsete mål før pause ble imidlertid etterfulgt av et noe heldig frispark fra den aktive tomålscoreren Bellamy. Da var imidlertid Gerrard kommet på banen, og kapteinen ga hjemmelaget langt mer sting. Hans hurtigere pasningspill, innlegg og driv utgjorde en stor forskjell.

03.01.12: Manchester City – Liverpool 3–0 (2–0)

Sluttrapport: Liverpool klarte aldri å slå tilbake etter en tidlig keepertabbe av Reina. Et cornermål og et straffespark beseglet gjestenes skjebne, da de tapte 0–3 på Etihad. Liverpool forsøkte å presse høyere i annen omgang, men ble samtidig sårbare for kontringer. Liverpool øynet håp da Barry fikk sitt andre gule kort i det 73. minutt, men dette håpet ble raskt slukket da City kontret og fikk straffespark nesten umiddelbart etterpå. Da Milner satte dette straffesparket sikkert i mål, var kampen sluttkjørt for gjestenes del.

2010/2011:

Før romjuls- og nyttårsprogrammet: 9. plass (6–4–7)

26.12.10: Blackpool – Liverpool
Utsatt grunnet frost.

29.12.10: Liverpool – Wolverhampton 0–1 (0–0)

Sluttrapport: Liverpool avsluttet 2010 med å tape for bunnlaget Wolverhampton, og er nå tre poeng over nedrykksstreken. Bortelagets taktikk med å møte Liverpool høyt fungerte i samfulle 90 minutter. Hjemmelaget fant aldri ut av taktikken og var i tillegg tafatte og spilte med lite innsats. Selv om Liverpool hadde ballen mest i denne kampen var det ikke direkte ufortjent at Wards mål etter en misforståelse mellom midtstopperne Skrtel/Kyrgiakos ble kampens eneste. Liverpool skapte lite og hadde få sjanser.

01.01.11: Liverpool – Bolton 2–1 (0–1)
Mål: Torres (49), Cole (90)

Sluttrapport: Liverpool lå under til pause, men snudde til seier takket være scoringer av Torres og Cole. Innbytter Cole nettet fra kloss hold to minutter på overtid. De røde var det førende laget gjennom hele kampen og spillet var tydelig bedre enn mot Wolverhampton. Liverpool viste vinnervilje da de kom på banen etter pause, ledet av kaptein Gerrard. Flere sjanser ble skapt, men det så ut til å gå mot poengdeling før innbytter Cole dukket opp og nettet fra kloss hold to minutter på overtid. Dermed har Liverpol for første gang snudd en ligakamp de har ligget under 0-1 til seier under Hodgson.