Liverpool-året måned for måned

De røde avsluttet 2015 med seier. Vi ser tilbake på røde hendelser gjennom de tolv siste månedene.

2015 har vært et innholdsrikt år for Liverpool – på godt og vondt. I tillegg til å blant annet ha opplevd det styggeste nederlaget på over femti år, har 2015 vært et år for forandringer i Liverpool, med ny kaptein og ny manager.

JANUAR: – En rar følelse

Liverpool åpnet 2015 med et overraskende og skuffende poengtap hjemme mot daværende tabelljumbo Leicester, selv etter å ha ledet 2–0 til pause. Men kampen i seg selv ble glemt raskere enn først antatt.

Bare timer senere kom nemlig de første meldingene fra pressen om at lagets kaptein, som scoret begge de rødes mål i oppgjøret, hadde bestemt seg for å fortsette karrieren i en annen klubb, på et annet kontinent, etter sesongen.

Dagen derpå bekreftet Steven Gerrard at han ville forlate Liverpool Football Club et halvår senere.

– Det er litt rart. Jeg skal ikke lyve: Det har vært 24 følelsesladde timer for meg og familien, men det er fortsatt seks måneder igjen. Jeg har mye igjen å oppnå, så jeg vil fokusere på det, sa en emosjonell Gerrard.

– Det blir masser av tid til tårer og følelser når sesongen er over. Det har vært 24 tøffe timer, og jeg har måttet gjøre noen ting jeg ikke hadde tenkt å gjøre på lang, lang tid. Nå som det er virkelig, har jeg en litt rar følelse, fortalte scouseren.

Les også: Gerrard informerte Rodgers først

Senere, etter en rykteflom, ble det bekreftet at Gerrard skulle fortsette karrieren i LA Galaxy, med blant andre eks-røde Robbie Keane i stallen, på USAs vestkant. Og han skulle få fortsette med nummer 8 på ryggen, poengterte Los Angeles-klubben.

Men nyheten hadde ingen effekt på Liverpools handlinger i januarvinduet. Tvert imot hentet faktisk ikke klubben noen spillere i løpet av måneden.

På banen pekte lagets form i Premier League oppover, men Chelsea ble for sterke over to oppgjør i ligacupens semifinale. Det endte uavgjort i den første kampen, som ble spilt på Anfield, men en dødballscoring i ekstraomgangene på Stamford Bridge taklet de røde ut av turneringen.

FEBRUAR: Coutinho til 2020

Overgangsvinduet stengte faktisk ikke før i starten av februar, men «Deadline Day» ble ikke spesielt hektisk for Liverpools del: Rickie Lambert takket nei til Aston Villa, og tenåringen Sheyi Ojo ble sendt på utlån til Championship.

Det betød imidlertid ikke at Liverpool-fansen ikke gledet seg over noen signeringer. For i begynnelsen av måneden bekreftet klubben at Philippe Coutinho, som senere ble kåret til lagets beste spiller i februar, hadde skrevet under på en ny langtidskontrakt.

Den populære brassen sa han ikke var i tvil om å binde seg til Liverpool frem til sommeren 2020.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse å spille for denne store klubben. I dag har jeg bundet meg til klubben for fremtiden, noe jeg er veldig godt fornøyd med. Dette er en storklubb, og fansen har alltid støttet meg, så jeg var ivrig etter å signere den nye avtalen, fortalte Coutinho.

Samme uke bekreftet også klubben at New Balance skulle overta som draktleverandør etter Warrior fra og med 2015/2016-sesongen, mens Kolo Touré vant Afrikamesterskapet med Elfenbenskysten noen dager senere. Veteranen ga seg samtidig med landslagsfotball.

Februar var også en måned med noen nedturer. Selv om Coutinho sørget for jubel mot Bolton i FA-cupen, ble fansen blant annet vitne til Europaliga-exit i Tyrkia og et grått Merseyside-derby på Goodison Park.

Ti år etter Champions League-triumfen på Atatürk stadion i Istanbul ble nemlig Besiktas for sterke i Europaligaen. Det sto 1–1 sammenlagt etter full tid, men hjemmelaget avanserte på straffer.

MARS: Suárez og Torres i tospann

De røde hadde så vidt rukket å komme hjem igjen før Manchester City, på jakt etter ligagullet, besøkte Anfield, men selv om mange fryktet det verste, ble poengene værende på Merseyside etter mål av Jordan Henderson og Coutinho.

Og Liverpool nådde faktisk 13 ubeseirede ligakamper på rad da Henderson ble matchvinner i Swansea to uker senere. Men så ble forventningene før et hjemmemøte med Manchester United til et mareritt.

Et rødt kort til innbytter Gerrard i løpet av et drøyt halvminutt etter pause, to baklengsmål og en svak oppvisning var beholdningen foran Pelé og de øvrige Anfield-tilskuerne.

En bedre opplevelse var det da Gerrard og Jamie Carragher spilte som kapteiner på hvert sitt lag under en veldedighetskamp på Anfield senere samme måned. Kampen, fylt av håndplukkede spillere, endte 2–2 etter at Gerrard selv scoret to ganger fra straffemerket, mens Mario Balotelli og Didier Drogba nettet for Carraghers lag.

Det ga også The Kop muligheten til å se Luis Suárez sammen med Fernando Torres på topp. Selv om ingen av dem havnet i målprotokollen, fikk begge applaus og jubel fra de fremmøtte.

– Det var en magisk dag. Jeg fikk alt jeg ønsket meg og enda mer til, sa Gerrard etter kampslutt.

APRIL: FA-cupnedtur på Wembley

Påfølgende helg mislyktes imidlertid Liverpool med å revansjere nederlaget for Manchester United mot Arsenal på bortebane. Gjestene åpnet nemlig april med 1–4 på Emirates.

I forkant hadde Raheem Sterling havnet i mediene etter et kontroversielt intervju på 27 minutter med BBC Sport som ikke var godkjent av klubben. Der bekreftet Sterling at han hadde takket nei til en ny avtale verdt 100 000 pund i uka, og at han hadde valgt å utsette forhandlingene til sommeren.

Dagen før den årlige Hillsborough-markeringen på Anfield ble João Teixeira sin sesong avsluttet med et benbrudd på utlån hos Brighton, der han senere ble kåret til sesongens unge spiller.

I tillegg fortalte Brendan Rodgers at Daniel Sturridge hadde pådratt seg en hofteskade. Omfanget viste seg etter hvert å være mye verre enn først antatt, og det måtte en operasjon til for å få spissen skadefri. Dermed var sesongen hans også over.

For resten av laget var det ikke en spesielt positiv avslutning på måneden. Først ble Gerrards drøm om å avslutte Liverpool-karrieren med en pokal over hodet knust, da merseysiderne skuffet og tapte 1–2 for Aston Villa på Wembley.

Så imponerte de ikke noen i det målløse oppgjøret mot West Bromwich på The Hawthorns. Vondt ble verre da Hull senket rødtrøyene med 1–0 hjemme i den påfølgende runden.

MAI: Et grusomt farvel

Sesongens siste måned ble heller ikke noe Liverpool-supporterne ønsker å huske i tiden fremover, men Anfield fikk uansett juble med Gerrard som matchvinner en siste gang. For selv om Queens Park Rangers utliknet til 1–1 kvarteret før slutt, og etter Gerrard brant en straffe, stanget scouseren inn seiersmålet etter 87 minutter.

Det var Liverpools siste seier for sesongen. Gerrard fikk dog nok en nettkjenning da han sikret ett poeng mot seriemester Chelsea borte, og kapteinen ble – både av hjemme- og bortefansen – applaudert av banen i andre omgang.

Den største hyllesten kom foran sesongens siste hjemmekamp. «CAPTAIN» prydet langsiden på Anfield før avspark mot Crystal Palace, og The Kop markerte Gerrard med «S8G».

Selve kampen ble et enormt antiklimaks. Adam Lallana ga de røde ledelsen, men Crystal Palace slo voldsomt tilbake og stakk til slutt av av med 3–1 i bagasjen. Resultatet overdøvet likevel ikke de ekstra høylytte Gerrard-sangene før og etter en følelsesladet tale av hovedpersonen selv.

Sportslig ble vondt uansett straks verre. Avslutningen på sesongen, borte mot Stoke, ble alt annet enn en verdig avskjed for Gerrard, som faktisk scoret på Britannia. Men målet ble bare en parentes.

Fem baklengsmål (!) i løpet av en halv omgang før pause gjorde det til en surrealistisk opplevelse for bortefansen. Stoke satte kronen på verket med 6–1-scoringen kort tid før slutt, noe som resulterte i Liverpools verste ligatap på over femti år.

Steven Gerrard stoppet på 710 kamper og 186 mål for Liverpools førstelag siden 1998.

JUNI: Tidlig sommerhandel

De røde var aktive på markedet allerede før det offisielle overgangsvinduet åpnet i juli. Gjennom måneden i forveien kom nemlig fem nye ansikter inn i klubbstallen som en respons på avgangene til blant andre Gerrard, Glen Johnson og Brad Jones.

James Milner var klubbens første sommersignering dette året. Den løpssterke engelskmannen kom gratis fra Manchester City etter å ha vunnet blant annet ligaen og FA-cupen i løpet av fem sesonger.

Like etterpå ble spissen Danny Ings klar for de røde fra Burnley, noe som var en forventet overgang allerede fra januar, mens unggutten Joe Gomez ble presentert som Liverpool-spiller for 3,5 millioner pund – det var før bonuser – knappe to uker senere.

I tillegg hadde Ádám Bogdán fra Bolton kommet inn som lagets nye reservemålvakt etter Jones.

– Jeg fikk ikke sove på to døgn etter at jeg fikk høre om Liverpools interesse. Det har fortsatt ikke gått helt opp for meg at overgangen er et faktum. Jeg prøvde å ikke tenke for mye på det mens forhandlingene fant sted, sa Bogdán i sitt første intervju.

Mot slutten av måneden slo klubben på stortromma. Mens turneringen Copa América pågikk bekreftet Liverpool at de hadde signert Roberto Firmino i en avtale verdt totalt 29 millioner pund etter klausuler. Dermed var han de rødes nest dyreste gjennom alle tider.

JULI: Tillit fra eierne etter Sterling-salg

Så ble Nathaniel Clyne bekreftet kjøpt fra Southampton for 12,5 millioner pund. På overgangsvinduets første dag var han altså den sjette nye Liverpool-spilleren for sommeren.

Brorparten av stallen var tilbake på Melwood mandag 6. juli. Det inkluderte spissen Divock Origi, som hadde tilbrakt ett år på utlån etter signeringen ett år i forveien.

Sagaen om Raheem Sterling hadde imidlertid holdt Liverpool-ledelsen opptatt den siste tiden, og det var på ingen måte uventet at Manchester City viste ham frem ikledd lyseblå drakt i den andre oppkjøringsuka.

Etihad-klubben punget for 44 millioner pund for Sterling, noe som gjorde ham til Liverpools tredje dyreste spillersalg noensinne, bare bak Luis Suárez og Fernando Torres, og senere kan summen maksimalt stige til hele 49 millioner pund.

Salget satte imidlertid ingen stopper på Liverpools intense pre-season. Etter én uke med treningsøkter på Melwood dro spillerne til Bangkok, og mens den mye omtalte Sterling-overgangen ble bekreftet, spilte rødtrøyene kamp i Asia, før turen gikk til Australia. Etter to gjennomkjøringer «Down Under» ble rundturen avsluttet med et lite velspilt oppgjør i Malaysia.

Christian Benteke, med en prislapp på hele 32,5 millioner pund, var pekt samtidig ut som Brendan Rodgers’ fremste mål i sommer, og den pressede nordiren fikk den nødvendige støtten fra klubbeierne Fenway Sports Group.

Spissen ble dermed rød, og overgangssummen sørget i tillegg for å gjøre ham til den nest dyreste Liverpool-spilleren i historien – bak Andy Carroll, og foran Firmino.

AUGUST: Ubeseiret, så juling

To avsluttende treningskamper i løpet av bare to dager var det siste fansen fikk se før ligaåpningen mot Stoke på bortebane. Philippe Coutinho ble matchvinner på Britannia, mens Benteke ordnet seier mot Bournemouth i runde to.

Rødtrøyene hadde gjort seg ferdig med styrkingen av førstelagsstallen, og mot slutten av overgangsvinduet ble blant andre Lazar Markovic, Mario Balotelli og Tiago Ilori sendt på utlån.

• Se oversikt: Kjøp, salg og lån denne sesongen

Liverpool kom seg faktisk gjennom de tre første kampene uten tap eller baklengsmål. Men så smalt det med negativt fortegn. West Ham vant sin første kamp på Anfield siden 1963 (!), og de stoppet ikke før det sto hele 0–3 på lystavla.

SEPTEMBER: Brassemål på Old Trafford

Avslutningen på august ga liten mersmak videre. September åpnet dog med en landslagspause som fikk nederlaget på avstand, og det var et klassisk oppgjør borte mot Manchester United som ventet i neste runde.

Men det ble en ny nedtur. I et kvalitetsfattig nordvestderby på Old Trafford var det hjemmelaget som var mest effektive, og poengene ble værende i Salford til tross for et eminent brassespark av Benteke i andre omgang.

Omtrent hele laget ble rullert til Europaliga-åpningen i Bordeaux noen dager senere. Der fikk for øvrig Mamadou Sakho sin første opptreden for sesongen, og kampen endte akseptable 1–1. Dagen etter skrev franskmannen under på en ny kontrakt med klubben.

– Som jeg alltid har sagt, så er jeg veldig fornøyd her, og familien min trives i Liverpool. Jeg skal fortsette å jobbe fordi jeg er en Liverpool-soldat, og når Liverpool trenger meg, skal jeg gjøre mitt beste. Jeg gir hindre prosent hele tiden, sa Sakho.

Frustrasjonen blant supporterne kom likevel lynraskt tilbake. Jordan Henderson, som var på vei tilbake fra en hælskade, pådro seg et brudd i foten på trening, og mannen som tok over kapteinsbindet etter Gerrard var ute til november.

Presset mot Rodgers ble heller ikke mindre da Liverpool måtte ha straffer for å sende lille Carlisle United ut av ligacupen på Anfield. Det fulgte opp et 1–1-resultat mot Norwich foran egne supportere, der Danny Ings fikk sitt første mål i helrødt.

OKTOBER: Managerbyttet – og skader

Ings ble også målscorer i sesongens første Merseyside-derby uka etter, men de blå utliknet etter en forsvarsfeil i samme omgang. Stillingen sto seg kampen ut – og det ble Rodgers’ siste resultat som Liverpool-sjef.

Nordiren, som ble ansatt i 2012, fikk nemlig sparken bare timer kampslutt på Goodison Park. Jürgen Klopp skrev under på en treårskontrakt under den påfølgende landslagspausen.

Les også: Rodgers takker alle i klubben

– Jeg ønsker ikke å beskrive meg selv. Tror noen i dette rommet at jeg kan utføre mirakler? Nei? Vel, ikke gjør det. Jeg er bare en helt normal type fra Schwarzwald. Jeg er kanskje den normale («the normal one»), hvis du vil ha et svar, sa Klopp til latter fra presserommet.

Tyskeren fikk tidlig en smak på hverdagen. Joe Gomez måtte av banen for det engelske U21-landslaget, og lokalavisen meldte midtveis i oktober at han trolig ville gå glipp av resten av sesongen.

Dagen etter ble det kjent at Danny Ings, i likhet med Gomez, hadde skadet korsbåndet under sin første trening med Klopp som sjef. Og følgelig kom beskjeden om at spissen mister det som gjenstår av sesongen.

Tre uavgjortkamper og avansement i ligacupen var uansett Klopps tall etter sine fire første kamper i England. På Halloween fulgte laget opp det med tre velfortjente poeng mot Chelsea på Stamford Bridge.

NOVEMBER: «Mesterklasse» på Etihad

I Klopps andre måned som Liverpool-manager var han med på sitt første tap, noe han selv ikke la skjul på plaget ham i lang tid grunnet den påfølgende landslagspausen, men laget slo beinhardt tilbake.

Liverpool kjørte nemlig Manchester City på bortebane i neste runde. De hadde ikke vunnet så mye der siden 1989, og mediene la ingen demper på hyllesten av Klopps taktikk og energi etter triumfen.

«Man kan ikke sette en prislapp på dette.Etter å ha insistert at penger ikke er alt i fotballen, fikk en fornøyd Jürgen Klopp se sitt Liverpool-lag levere en utrolig prestasjon som ettertrykkelig bekreftet poenget hans», skrev James Pearce i Liverpool Echo, og fortsatte:

«Etter å ha triumfert på Stamford Bridge forrige måned, gjentok han triksene med nok en taktisk mesterklasse på Etihad. Liverpool blåste City av banen gjennom en ensidig første omgang. Nå kan det ikke være en Liverpool-supporter på planeten som ikke er entusiastisk angående fremtiden. Uten å ha brukt en eneste penny, har Klopp transformert en sesong som var på vei mot ingenmannsland til en sesong med tro, organisering, samhold og en knallhard arbeidsmoral.»

Mot slutten av måneden bekreftet for øvrig klubbens kvinnelag at norske Ingrid Ryland og Line Smørsgård forlot Liverpool etter et år på Merseyside.

DESEMBER: Ketsjup-effekten på St. Mary’s

Velkomsten på årets siste måned var i utgangspunktet tøff. En bortekamp mot Southampton sto i veien for semifinalebillett i ligacupen, men det viste seg etter hvert å bli litt av en jubelkveld for Liverpool-spillerne.

Daniel Sturridge var tilbake i startelleveren etter noen frustrerende turer tilbake på skaderommet, og i løpet av fem minutter drøyt halvveis i første omgang snudde spissen 0–1 til 2–1. Så stakk Divock Origi av med de største overskriftene etter sine tre første mål i Liverpool-drakten. En nettkjenning av Jordon Ibe bidro til at det endte hele 6–1 til gjestene.

Både Jordan Henderson og Mamadou Sakho returnerte etter skader de påfølgende ukene. Hendersons start i Sion, der de røde sikret seieren i Europaliga-gruppa, var faktisk hans første siden hjemmeseieren over Bournemouth i august.

Rett før jul vartet også Liverpool opp med en liten presang. Den serbiske klubben Røde Stjerne bekreftet nemlig i en pressemelding at de hadde godtatt et Liverpool-bud på stortalentet Marko Grujic, som skal slutte seg til Nordvest-England kommende sommer.

De røde avsluttet kalenderåret 2015 med full pott – og uten baklengsmål – mot ligakometen Leicester hjemme og nedrykkstruede Sunderland på bortebane.