Slik ble Boxing Day den store fotballdagen

2. juledag samles hele England for å se på fotball. Her kan du lese mer om hvorfor akkurat det har blitt dagen for fotball.

26. desember – eller Boxing Day – som dagens kalles, er en høytid midt i høytiden. For alle som følger engelsk fotball er 2. juledag en av de viktigste dagene i hele året – det er kun én av tre dager alle lag spiller.

Alt på én dag

Bare på Boxing Day, nyttårsrunden og siste serierunde møtes samtlige Premier League-lag på samme dag. Det betyr at alle med interesse for den runde lærkula legger julefreden og ekstasen etter julefeiringen dagen før til side, og fokuserer på Liverpool, Arsenal, Stoke eller hvilket lag man heier på. 
 
Det at familiene ofte er samlet i forbindelse med julefeiringen gjør det til en spesiell runde, der man kan se kampen sammen med de aller nærmeste: enten det er på stadion, på en pub eller hjemme i stua. Det er virkelig en (fotball)høytid i høytiden. 

Navnet Boxing Day har også en spesiell betydning. Det finnes flere grunner til det spesielle navnet.

Tradisjonelt var 2. juledag hustjenerens dag. Dette var dagen de rike huseierne ga sine tjenere en "Christmas Box" (som betyr julegave) og fri til å være hjemme med sine familier. 

En annen forklaring bak navnet er at på 1. juledag ble det lagt en boks i kirken til å samle inn penger. Denne boksen ble åpnet neste dag – altså 26. desember.

Slik ble dagen spesiell for engelsk fotball

Det verserer flere historier om hvorfor denne dagen er blitt så spesiell, men én historie er ikke til å komme utenom.
 
Historien om den første Boxing Day-kampen utarter seg slik: 
 
I den moderne fotballens pre-historie – før FA eksisterte, før Liverpool FC eksisterte  – ble det spilt en helt spesiell kamp på Boxing Day.
 
Året er 1860, og Englands eldste og nest eldste klubber Sheffield FC og Hallam møtes til en slags derby-kamp på Sandygates Road. De spiller med reglene «Sheffield Rules», som er en 1800-talls versjon av det som vi i dag kjenner som fotball. Sheffield Rules-reglene tillater spillerne å ta imot ballen med hendene.
 
Denne kampen var unik fordi det var et møte mellom verdens to første klubber – og kampen, den ble spilt 26. desember 1860.
 
I tre år hadde Sheffield FC eksistert som eneste klubb, og de spilte dermed kun kamper innad i laget. Hallam ble stiftet, og oppstod som et resultat av Sheffield FCs manglende motstand.
 
Kampen fikk først oppmerksomhet noen år senere, da lagene igjen møttes til en desember-kamp. Da ble derbyet omtalt i lokalavisen. Dette anses som en viktig del av opprinnelsen til fotballjournalistikken i England. 
 

Juletradisjoner

Etter hvert som tiden gikk og fotballen utviklet seg ble det skapt flere tradisjoner. En av dem var «reversed fixtures». I den anledning betydde det at man spilte to kamper på bare to dager i julen. Først en kamp, og neste dag møttes samme lag til en ny duell. Dette gav lite tid til restitusjon – og da det attpåtil skjedde mot samme motstand, ble det vanlig med utrolige resultater. Laget i form endte gjerne opp med kalasseire. 
 
I 1957 begynte klubbene å se seg lei av dette systemet, og seks år senere droppet de det mer eller mindre helt.
 
 
 
Dette var riktignok nok ikke noen eksakt vitenskap, og det hendte at datoene varierte, men i de aller fleste år både før og etter at de kuttet 1. juledag-kampene, ble det spilt kamper på Boxing Day.
 
Det skal for øvrig sies at det fremdeles var et tett program i julen – betydelige tettere enn i dag, men grunnet historien, blant annet fra 1800-tallet, var det Boxing Day som virkelig ble sett på som den store og viktige runden.

Derby-kamper

To unike juledager med «reversed fixtures»-fotball ble omgjort til én. Det gjorde den utvalgte dagen enda mer spesiell. 
 
Hvilke kamper som ble spilt 2. juledag gjorde det hele enda mer interessant for fotballfansen, som stadig ble mer og mer lidenskapelig. For å gjøre logistikken samt reisen for supporterne kortere, prøvde fotballforbundet å sette opp terminlisten slik at lag som lå geografisk nær hverandre møttes. Det betydde selvsagt en rekke derby-oppgjør, og andre kamper med litt ekstra temperatur. 
 
 

I moderne tid

Hverken Boxing Day-tradisjonen eller noen av de øvrige fotballkampene i julen fikk særlig publisitet i tv, før BBC-programmet Match of the day fikk en egen julespesial i 1970. Da fikk britene se høydepunkter fra samtlige kamper, og for mange var kveldssendingene med høydepunktene et samlingspunkt i seg selv. 
 
På midten av 80-tallet ble en egen TV-avtale underskrevet, og etter noen ytterligere år viste TV-stasjonen ITV den første livesendingen fra julekampene i desember 1988.
 
Radio var naturligvis langt tidligere ute, og allerede i 1930 kommenterte BBC andreomgangen av en kamp mellom Manchester City - Arsenal direkte til sine lyttere. Men dette viste seg å ikke være veien videre, og egentlig frem til Premier League-epoken var det lite julefotball i radio og tv. 
 
I dag har dette endret seg drastisk, og Boxing Day-kampene er stor industri for TV-distributørene. Blant annet blir det gjort særegne avtaler for denne akkurat denne dagen.
 
Norske TV 2 har for eksempel skaffet seg rettighetene til samtlige 10 kamper på Boxing Day, til tross for at kampene i år går på en lørdag klokken 16. Normalt har TV 2 kun rettigheter til å vise én lørdagskamp på dette tidspunktet (norsk tid). 
 
Supportere er på sin side ikke like begeistret over at FA har forlatt prinsippet om å holde kampene geografisk nær hverandre. Det vil si at mange bortesupportere må legge ut på lange reiser på den tradisjonsrike juledagen.
 
Det er også en del utenlandske managere og spillere som ikke liker det hektiske programmet i juletiden. I de seneste årene har antallet ikke-britiske spillere og trenere økt med utrolige tall – og mange av dem er vant til vinterpauser. 
 
Louis van Gaal gikk så langt i å kalle vinterprogrammet for ondt. Klopp på sin side kommenterte at han var forberedt på det, og ville møte tiden med positivitet.
 
Boxing Day er en felles fridag, som markeres i hele Storbritannia – også dem som ikke er interessert i fotball ser frem til denne dagen.