Topp seks gir spill i Europa

Med Liverpools form om dagen ser man heller oppover enn nedover på tabellen, men vi oppfrisker hva som skal til for spill i Champions League eller Europa League til neste sesong.

CHAMPIONS LEAGUE
Plasseringene 1-3 i Premier League denne sesongen gir direkte innpass i gruppespillet i Champions League 2015-16.

Fjerdeplass i Premier League gir play-off til gruppespillet i Champions League, og med tap i play-off blir det gruppespill i Europa League.*

Vinner av Champions League er automatisk kvalifisert til neste års gruppespill i Champions League, uavhengig av ligaplassering.

Vinner av Europa League er kvalifisert til gruppespillet i Champions League, dersom vinneren av Champions League også er kvalifisert via nasjonalt ligaspill. Hvis ikke vil vinneren av Europa League spille play-off for å komme med i gruppespillet i Champions League.

* Hvis man tøyer den teoretiske strikken til bristepunktet, og England har vinneren av både Champions League og Europa League og ingen av disse er topp fire i Premier League, da vil nr.4 i Premier League måtte spille i neste sesongs Europa League. Det vil være tillatt med fem klubber fra en nasjon i Champions League neste sesong (for eksempel 1-4 i ligaen og vinner av Europa League), men ikke seks.

EUROPA LEAGUE
England har tre plasser, forutsatt at man ikke får ekstra plass gjennom fair play.

Vinner av FA-Cupen vil gå direkte til gruppespillet i Europa League i 2015-16. Dersom dette er en klubb som også er kvalifisert gjennom ligaspill vil denne plassen gå til høyest aktuelle klubb i Premier League.
NB Nytt av året er at en må vinne FA-Cupen for å kunne kvalifisere seg til Europa League. Tapende finalist kvalifiserer seg ikke, selv om vinner er kvalifisert via liga.

Høyest plasserte lag i ligaen utenfor topp fire går direkte til gruppespill i Europa League.

Vinner av ligacupen kommer med i 3.kvalifiseringsrunde i Europa League. Hvis dette er et lag som og kvalifisert gjennom ligaen, som nå er høyst sannsynlig siden Chelsea vant finalen mot Tottenham, går denne plassen til høyest plasserte ligalag.

KOMMENTAR
Ute av Europa League er det opplagte målet til Liverpool nå å kvalifisere seg til Champions League gjennom Premier League. Aller helst topp tre som gir direkte adgang til gruppespillet, mens bare ren teori vil hindre av fjerdeplass gjør at en er en hjemme- og en bortekamp i play-off unna gruppespill.

Skulle de helrøde komme utenfor topp fire, må en kunne ta sjansen på å si at nr.5 i Premier League gir direkte adgang til gruppespill i Europa League og nr.6 vil gi minst spill fra 3.kvalifiseringsrunde. Det siste siden ingen tror at Chelsea skal havne utenfor topp fire eller topp fem.

Dersom vinner av FA-Cupen i tillegg er plassert blant topp fire i ligaen vil nr.5 og nr.6 i Premier League gå til gruppespill i Europa League, og nr.7 får mulighet til kvalifisering.